(advertenties)
(advertentie)
Teveel water geven is een van de meest gemaakte beginners kweekfouten. En wat erger is, is dat men het vaak niet door heeft. De plant gaat er slecht uitzien en door het vele water ook nog slap hangen. Reden voor menigeen om nog meer water te geven met alle gevolgen van dien.

Wietplanten kunnen best veel water verbruiken op een dag, maar houden tegelijkertijd niet van ‘natte voeten’. Dit komt omdat er in te natte aarde, geen plaats meer is voor zuurstof. De plant verdrinkt hierdoor bijna letterlijk. Gelukkig kun je vrij gemakkelijk weten of je plant teveel water heeft. Als je weet hoe dit er bij een wietplant uitziet, hoef je de fout van nog meer water geven niet te maken.

Hoe ziet het eruit?

Wietplanten die te nat staan, laten hun bladeren hangen. Gewoonlijk voelen de omlaag gebogen bladeren wel stevig aan en krult het hele blad omlaag als een klauw, en niet alleen de bladpunten. Als wietplanten langer te nat staan kun je ook vergeling aan het blad zien. Als je wietplant juist te droog staat, gaat het blad ook hangen, alleen voelt het blad daarbij juist wel slap aan.

Wanneer?

Het probleem van naar beneden krullende bladeren uit zich om te beginnen na een waterbeurt. Dit zou je natuurlijk al een grote hint kunnen geven in de richting van de oorzaak. Het hoeft trouwens niet perse te betekenen dat je te veel water geeft, het kan natuurlijk ook zo zijn dat je plant het water niet of te slecht kwijt raakt dooreen slechte drainage van de aarde. Het kan ook zo zijn dat je te vaak water hebt gegeven.

Wat te doen?

Wanneer je merkt dat je wietplanten te nat staan, kun je het beste even stoppen met water geven. Controleer ook even goed of water gemakkelijk weg kan lopen uit de bodem van je potten. Wanneer je ziet dat je plant weer bijtrekt, begin dan langzaam mondjesmaat weer water te geven.

Wietplanten die te nat staan:

1. laten hun bladeren naar beneden hangen, dit is het eerste teken van te natte aarde.

2. hebben daarbij wel stevig aanvoelende bladeren.

3. laten het hele blad hangen, en niet alleen de bladpunten.

4. zullen uiteindelijk ook vergelen zodat het lijkt op een tekort van een of meer meststoffen.

Op de juiste manier water geven

Om te beginnen wacht je met wateren tot de bovenlaag van je medium is opgedroogd. Geef water tot je een beetje water uit de onderkant van de pot ziet lopen. Als de bovenlaag heel lang nat blijft geef je misschien teveel water per keer, of er is iets met de drainage aan de hand. Probeer minder te geven of controleer de drainage.

Je kunt ook een gevoel proberen te ontwikkelen voor het gewicht van een natte en een droge plant. Door de pot dagelijks even op te tillen kun je dan inschatten of je plant water nodig heeft.