(advertenties)
(advertentie)

Duitse onderzoekers hebben in een klinische proef met ADHD-patiënten vastgesteld dat die aanzienlijk minder last hebben van de symptomen wanneer ze wiet gebruiken. De proefpersonen reageerden voorheen niet goed op traditionele behandelmethoden en kregen speciale ontheffing van de autoriteiten om met het cannabismedicijn aan de slag te gaan.

De resultaten van het Duitse onderzoek zijn afgelopen maand gepresenteerd op een internationaal congres in Italië over cannabinoïden therapieën: 7th European Workshop on Cannabinoid Research and IACM 8th Conference on Cannabinoids in Medicine. Duidelijk is dat het gebruik van wiet – gewoon in de vorm van verder onbehandelde toppen! – de symptomen verlicht van attention deficiency hyperactivity disorder (ADHD).

Positieve resultaten

shutterstock_325153922

[Foto: paepiyamit/shutterstock]

De Duitse wetenschappers evalueerden de effecten van marihuana bij 30 patiënten die aan ADHD lijden. Allemaal – 28 mannen en 2 vrouwen – hadden zij eerder diverse vormen van conventionele therapieën gevolgd en medicatie geprobeerd, zonder succes. Onder de Duitse wet mogen patiënten die niet reageren op door de regering goedgekeurde medicatie een beroep doen op het Ministerie van Volksgezondheid om in aanmerking te komen voor het gebruik van medicinale cannabis.

Stoppen met medicatie

En zo geschiedde dus: de dertig ADHD’ers mochten met permissie wiettoppen gebruiken tussen 2012 en 2014. Iedereen rapporteerde een verlichting van de ADHD-symptomen, inclusief “verbeterde concentratie en slaap en verminderde impulsiviteit”. Met het gebruik van de farmaceutische medicijnen stopten 22 van de 30 patiënten vanwege de bijwerkingen en ineffectiviteit, acht kozen er voor om de wiet met medicijnen te combineren.

Ritalin

Er is tot op heden weliswaar anekdotische data van het positieve effect van wiet bij ADHD, maar het ontbrak aan klinische gegevens. Daarom wordt ADHD ook bijna nooit officieel erkend als een aandoening waarvoor cannabis heilzaam is. In de VS bijvoorbeeld, toch het meest liberale land wat mediwiet betreft, staan slechts 2 van de 23 staten het gebruik van wiet bij ADHD in uitzonderlijke gevallen toe.

Goed dus dat er nu in ieder geval 1 onderzoek op tafel ligt waarruit blijkt dat wiet effectief is bij de aandoening waaraan miljoenen mensen lijden. De stoornis wordt vaak al vastgesteld in de kindertijd maar kan blijven voortduren in het volwassen leven. In de VS is naar schatting 11 procent (!) van de kinderen gediagnosticeerd met ADHD (in Nederland naar schatting 5%) en nu krijgen die als behandeling amfetaminen of derivaten daarvan, waarvan Ritalin natuurlijk de bekendste en meest gebruikte is…