(advertenties)
(advertentie)
Dagelijks gebruik van medicinale cannabis is niet alleen effectieve pijnbestrijding, het is ook nog eens veilig op lange termijn. In Canada zijn wietpatiënten gevolgd en die ervaren minder pijn en ‘ernstige bijwerkingen’. Ook hebben ze een betere levenskwaliteit dan de controlegroep die geen cannabis als pijnbestrijder nam.

Lange-termijn onderzoek in Canada

Voor deze studie zijn 216 mediwiet-patiënten – waarvan 141 vaste cannabisconsumenten en 51 ex-gebruikers – een jaar lang gevolgd door onderzoekers van de McGill universiteit van Montreal. Dezelfde universiteit leverde eerder goed werk toen ze onderzochten waarom we beter zien in het donker dankzij cannabis.

shutterstock_132469190

Cannabis blijkt ook op lange termijn positief te werken bij chronische pijnpatiënten… [foto: alexmillos/Shutterstock]

De patiënten leden allemaal aan chronische pijn die geen oorzaak vindt in kanker. De mediwiet-groep consumeerde tijdens dit onderzoek dagelijks een gestandaardiseerde dosis van 12,5% THC uit een gemiddelde 2,5 gr. wiet. De 215 patiënten tellende controlegroep consumeerde geen mediwiet tegen hun chronische pijnen.

Mediwiet-patiënten vs. controlegroep

Dagelijkse cannabisgebruikers hebben – volgens dit onderzoek – geen verhoogd risico op “ernstige bijwerkingen”. Waarbij je moet denken aan: verminderde cognitieve functie, longwerking of verslechterde bloedwaarden op langere termijn. De mediwiet-patiënten rookten of verdampten over het algemeen hun medicijn voor dit onderzoek. Zij hadden meer last van “minder ernstige” bijwerkingen dan de controlegroep. Hoesten, duizeligheid en paranoia werden “licht tot mild” waargenomen bij de cannabis-patiënten. Iets wat goed voor te stellen is bij het roken van wiet als pijnbestrijding.

Kort gezegd: mediwiet-gebruik op lange termijn is veilig. Goed nieuws dus voor patiënten die twijfelden over langdurige cannabis consumptie

De patiënten uit de mediwiet-groep meldden in vergelijking met de controlegroep minder pijn te ervaren. Naast pijnbestrijding merkten zij verminderde angst, depressie en vermoeidheid als voordelen van cannabis als medicijn.

Mediwiet veilig op lange termijn

De auteurs van het onderzoek concluderen: “Gebruik van gecontroleerde kwaliteitswiet door ervaren cannabisgebruikers als onderdeel van een gemonitord behandelprogramma, lijkt een aanvaardbaar veiligheidsprofiel te hebben”. Kort gezegd: mediwiet-gebruik op lange termijn is veilig. Goed nieuws dus voor patiënten die twijfelden over de veiligheid van langdurige cannabis consumptie.

Lange termijn gevolgen van cannabisgebruik als medicijn zijn nog maar weinig onderzocht. De Canadese onderzoekers hebben hier dus een aardige primeur in handen.

Een enquête onder patiënten uit de VS die maandelijks mediwiet ontvangen van de overheid rapporteerde gelijke resultaten. Als onderdeel van het Compassionate Investigational New Drug-programma gaven de patiënten aan therapeutische eigenschappen waar te nemen met acceptabele bijwerkingen.

[Openingsfoto: shutterstock/william casey]