(advertenties)
(advertentie)
Er zijn genoeg voordelen aan het kweken van autoflower wietsoorten waar de meeste traditionele kwekers niet aan denken. Vanwege het succes van een eerder artikel op rollingstoned.nl over waarom autoflowers te gek zijn schrijft Matt Mernagh deze keer iets minder gepassioneerd, maar dubbel zo praktisch en overtuigend over de voordelen van deze unieke wietsoorten.

Voordeel een, klein is fijn!

De meeste autoflower wietsoorten zijn klein van stuk. Sommigen praten ook over dwerg planten, maar het formaat van een autoflower verschilt per soort en hangt ook af van het formaat van de pot waarin je ze kweekt. Om grotere autoflowers te kweken met een hogere opbrengst kweek je ze in een grotere pot, omgekeerd kun je ze klein houden door voor een kleinere pot te kiezen. In tegenstelling tot gewone wietsoorten worden autoflowers zelden te groot voor een kweekruimte.

gallery_2552_2140_513211Voordeel twee, veilig onder de radar

Buiten wordt het kleine postuur van autoflowers een groot voordeel. Ze blijven gemakkelijk verborgen tussen het andere groen in je tuin. En een wietplant die niet boven het spreekwoordelijke maaiveld uitsteekt is veilig voor rippers en de politie. Autoflowers blijven ook netjes onder de rand van je balkon, als je er wat tomatenplanten naast zet vallen ze totaal niet op. Binnen kun je een autoflower in de kleinst mogelijke kweekruimte kweken zoals een keukenkastje of zelfs een computerkast.

Voordeel drie, nooit meer last van lichtlekken

Alleen wanneer de hele stad zonder stroom zit, is het hier in Toronto (waar ik woon) een keer donker. Cannabisliefhebbers die wiet op hun balkons kweken, hebben last van veel kunstlicht in de nacht. Uit ervaring weet ik dat Amsterdam ’s nachts veel donkerder is dan hier, maat toch is het effect van al dat kunstlicht hetzelfde als een lichtlek in een binnenruimte. Planten gaan niet of nauwelijks in bloei als ze in de nacht worden gestoord door ongewenst licht. Autoflowers hebben hier echter geen last van en zijn immuun voor lichtlekken en die nachtlamp van je buurman. Gewone wietplanten kunnen niet tegen lichte nachten, maar autoflowers doen het opmerkelijk goed.

med_gallery_6501_3583_62307Voordeel vier, meerdere oogsten in een zomer

Nogmaals, ik raad autoflowers aan als ideale balkonplant omdat je twee keer kunt oogsten in een seizoen. In Nederland betekend dat dat je in een zomer tien planten kunt oogsten buiten, immers twee keer het gedoogde aantal van vijf planten. Hun unieke korte bloeischema leidt ook politie en rippers om de tuin, want die verwachten in juli nog geen bloeiende buitenplanten.

Voordeel vijf, je hoeft je lichtregime niet aan te passen

Om een of andere reden vinden sommige cannabisliefhebbers het lastig om het lichtschema aan te passen om wietplanten in bloei te zetten. Het is absoluut geen rocketscience, maar toch hebben een paar kwekers me verteld dat ze geloofden dat er mensen waren die niet kweekten vanwege het lichtschema. Ik geef toe dat het misschien lastig kan zijn om een timer in te stellen, maar het is geen reden om geen wiet te kweken. Als het instellen van een schakelklok lastig voor je is, kies dan voor autoflowers, die hebben geen lichtschema nodig om in bloei te gaan.

Voordeel zes, taaie plantjes

Over het algemeen genomen zijn autoflowers taaie en sterke planten. Dit komt omdat ze op enig moment allemaal met ruderalis planten gekruist zijn. Ze zijn goed bestand tegen beestjes en meeldauw, hoewel sommige soorten een grotere uitdaging zijn dan user34837_pic659446_1303915104anderen. De ruderalis genen maakt autoflowers wat harder, wat ze ideaal maakt voor beginnende kwekers. Iedereen die moeite heeft met te veel of te weinig voeding en water geven of gewoon niet zulke groene vingers heeft, zou wellicht autoflowers moeten proberen. Hun snelle schema zorgt ervoor dat je het gewoon nog eens kunt proberen mocht het een keer misgaan.

Voordeel zeven, altijd wat te oogsten!

Je kunt geen moederplanten van autoflowers houden om stekken van te nemen, maar dit betekend niet dat je niet constand kunt oogsten van autoflowers. In feite heb je juist veel minder ruimte nodig om altijd een autoflower te hebben die klaar is voor de oogst. Je hebt geen aparte ruimte nodig voor een moederplant of om voor te groeien of af te bloeien! Een voorbeeld: in een kleine ruimte voor vijf planten begin je met drie planten. Wanneer ze beginnen te bloeien begin je opnieuw met twee andere planten. Achtenveertig uur voordat je de eerste drie planten gaat oogsten, ontkiem je drie nieuwe autoflower zaden om ze te vervangen. Een maand later zijn de twee andere planten klaar om te oogsten en weer vervangen te worden. Als je dit proces doorzet heb je altijd wat te oogsten en kun je veel verschillende soorten proberen. Vergeet niet om je voeding aan te passen aan het stadium van je verschillende planten.

Groene groeten, Matt Mernagh