(advertenties)
(advertentie)

Edibles is het Engelse woord voor ‘eetwaren’. Maar in de Verenigde Staten heeft het woord nog een betekenis, namelijk ‘voedingsmiddelen waarin cannabis is verwerkt’. Deze manier van medicinale cannabis toedienen is daar immens populair, en wordt dat ook steeds meer in Europa. Logisch, als je bekend bent met de voordelen.

Koken met cannabis, ofwel edibles maken. In Nederland is deze methode om medicinale wiet te nemen nog niet zo ingeburgerd. In de Verenigde Staten is dat wel anders. Daar zweren veel patiënten bij voedingsmiddelen, verrijkt met de heilzame eigenschappen van cannabis. In dit artikel bekijken we vijf belangrijke aandachtspunten bij het zelf maken van edibles, zodat jij deze toedieningsmethode veilig kan ontdekken, want edibles:

  • zijn een goed alternatief voor roken
  • geven een langdurig effect
  • zijn heel discreet
  • je kan eindeloze variëren
  • het is lekker

LEES OOK: Lezersrecept: Cheese cake met witte chocola, framboos én THC

Edibles worden nog niet wijdverspreid aangeboden in Nederland, dus je kan ze het beste zelf maken. Bovendien is zelf maken goedkoop en je weet precies wat en hoeveel mediwiet erin zit. Er zijn wel vijf belangrijke aandachtspunten bij het maken van edibles.

Punt #1: Gebruik niet zomaar wat wiet

Gebruik bij voorkeur zelf geweekte wiet of wiet afkomstig van een bekende. Als je de kweker kent is de kans een stuk kleiner dat je rommel in je eten krijgt. Commerciële kwekers gebruiken namelijk nog wel eens pesticiden. En als je er veel pech hebt ook middelen om de oogst te verzwaren, zodat die meer oplevert. Door zelf te kweken, weet je precies wat je in huis hebt en dat het onbespoten is.

Overigens hoef je niet per se het allerbeste (lees duurste) plantmateriaal te gebruiken. Je kan ook knipafval en bladeren nemen. Dit materiaal is minder interessant voor coffeeshopgangers maar is prima om te gebruiken in edibles.

Punt #2: Denk na over de sterkte

Denk goed na over de gewenste sterkte van edibles. Dit hangt voor een groot deel af van jouw specifieke, medicinale behoeftes. Daarbij zal een beetje ervaring je helpen om een goede inschatting te kunnen maken. Er is wel een hulpmiddel. Als je namelijk weet hoeveel procent THC er in je wiet zit, kan je gaan rekenen.

  • Milde medicinale effecten: tussen de 1 en 2,5 mg THC per portie
  • Medium medicinale effecten: tussen de 2,5 en 5 mg THC per portie
  • Sterke verlichting: tussen de 5 en 15 mg THC per portie
  • Hele sterke effecten (met kans op ongewenste bijwerkingen) tussen de 15 en 30 mg THC per portie

Als je 1 gram wiet neemt met bijvoorbeeld 10 procent THC, zit daar dus 100 mg THC in. Als je dat weet, kan je bepalen hoeveel porties je daarvan wil maken.

Realiseer ook dat wietplanten die binnen zijn gekweekt, doorgaans iets sterker zijn dan buitenplanten. De omstandigheden in een kweekruimte zijn binnen namelijk optimaal, terwijl je buiten afhankelijk bent van het weer. Gebruik dus met wiet afkomstig van buitenplanten iets meer.

Punt #3: Het basisingrediënt

Het is mogelijk om cannabis direct in een gerecht te verwerken. Hiervoor moet je het wel heel fijn malen, zodat je geen wiet tussen je tanden krijgt. Dat is niet zo lekker. Door droge wiet fijn te malen in een fijnmazige zeef met een spatel, blijven de trichomen zoveel mogelijk intact. Maar je kan ook een grinder gebruiken. Vermaalde wiet bewaar je luchtdicht afgesloten in de koelkast of (nog beter) vriezer.

Wietboter is de basis voor veel edibles-recepten waaronder deze mediwiet-brownie. [Foto: shutterstock/mikeledray]

Nog beter is het gebruik van een vet basisingrediënt zoals boter of kokosolie. Dit maakt het verwerken in voeding eenvoudig. Bovendien worden de werkzame bestanddelen in wiet beter opgenomen in combinatie met vet. Maak daarom een wietboter, cannabis-olijfolie of cannabis-kokosolie en gebruik die als basis voor de edibles.

LEES OOK: 3x goede basis voor cannabis-edibles

Punt #4: Denk aan de temperatuur

Het consumeren van rauwe wiet heeft een ander effect dan wiet die is verhit. Rauwe wiet heeft wel medicinale eigenschappen maar is niet psychoactief. Je wordt dus niet stoned van rauwe cannabis. Maar als je wiet verhit, treedt een effect op dat decarboxyleren heet. Hierdoor verandert de chemische samenstelling van bepaalde cannabinoïden; ze worden actief en daardoor neemt het effect in kracht toe. De gewenste temperatuur hangt af van de cannabinoïden die je wilt decarboxyleren. Maar de gebruikelijke temperatuur is 110 graden Celsius.

Houd rekening met dit proces bij je kookplannen. Je kan ervoor kiezen om de wiet eerst te decarboxyleren, of je laat het proces plaatsvinden tijdens het koken, of je kunt ook helemaal niet decarboxyleren.

Punt #5: Denk aan houdbaarheid

Laten we eerlijk zijn, wiet is best wel kostbaar. Als je het koopt kost het geld en als je het zelf kweekt kost het vooral tijd en moeite. Denk daarom na over het maken van edibles met een lange houdbaarheid. Dat voorkomt verspilling. Maak dus niet te veel van recepten die je maar kort kunt bewaren zoals koekjes, snoepjes en brood.

Zuurstof en licht zijn vijanden van duurzame voedingsmiddelen. Investeer daarom in goede bakjes waarin je de edibles kan bewaren. Overigens kun je edibles gerust invriezen. Dat maakt voor de werkzaamheid van cannabinoïden niet uit.

Succes!

[Openingsbeeld: Shutterstock/Creative Family]