(advertenties)
(advertenties)

Bakken met cannabis, ofwel edibles maken. In Nederland is deze methode om medicinale wiet te nemen nog niet zo ingeburgerd. In de Verenigde Staten is dat wel anders. Daar zweren veel patiënten bij voedingsmiddelen, verrijkt met de heilzame eigenschappen van cannabis. In dit artikel bekijken we zes belangrijke aandachtspunten bij het zelf maken van edibles, zodat jij deze toedieningsmethode veilig kan ontdekken.

Edibles is het Engelse woord voor ‘eetwaren’. Maar in de Verenigde Staten heeft het woord nog een betekenis, namelijk ‘voedingsmiddelen waarin cannabis is verwerkt’. Deze manier van medicinale cannabis toedienen is daar immens populair. En nu steeds meer mensen bekend raken met de voordelen van mediwiet, is de verwachting dat ook hier de populariteit van edibles zal toenemen. Logisch, als je bekend bent met de voordelen. Want edibles:

  • zijn een goed alternatief voor roken,
  • geven een langdurig effect,
  • zijn heel discreet,
  • je kan eindeloze variëren,
  • het is lekker.

MEER LEZEN: Mediwiet en edibles – voor- en nadelen op een rij

Edibles worden nog niet wijdverspreid aangeboden in Nederland, dus je kan ze het beste zelf maken. Bovendien is zelf maken goedkoop en je weet precies wat en hoeveel mediwiet erin zit. Er zijn wel zes belangrijke aandachtspunten bij het maken van edibles. En die leer je natuurlijk hier, op Mediwietsite.

#1: Kijk goed naar de bron

Gebruik bij voorkeur zelf geweekte wiet of wiet afkomstig van een bekende. Zo weet je dat het biologisch is gekweekt en je dus geen rommel in je eten krijgt. Kwekers voor coffeeshops gebruiken namelijk nog wel eens pesticiden. En middelen om de oogst te verzwaren, zodat die meer oplevert. Ook geven ze vaak tot het allerlaatste moment bloeistimulatoren, en die komen dan ook in jouw eten. Door zelf te kweken, weet je precies wat je in huis hebt en dat het biologisch is.

Overigens hoef je niet per se het allerbeste plantmateriaal te gebruiken. Je kan ook knipafval en bladeren nemen. Dit materiaal is minder interessant voor bijvoorbeeld de verdamper, maar prima om te gebruiken in edibles.

#2: Denk na over de sterkte

Denk goed na over de gewenste sterkte van edibles. Dit hangt voor een groot deel af van jouw specifieke, medicinale behoeftes. Daarbij zal een beetje ervaring je helpen om een goede inschatting te kunnen maken. Er is wel een hulpmiddel. Als je namelijk weet hoeveel procent THC er in je wiet zit, kan je gaan rekenen.

  • Milde medicinale effecten: tussen de 1 en 2,5 mg THC
  • Medium medicinale effecten: tussen de 2,5 en 5 mg THC
  • Sterke verlichting: tussen de 5 en 15 mg THC
  • Hele sterke effecten (met kans op ongewenste bijwerkingen) tussen de 15 en 30 mg THC

Als je 1 gram wiet neemt met 10 procent THC, zit daar 100 mg THC in. Als je dat weet, kan je bepalen hoeveel porties je wilt maken.

Realiseer ook dat wietplanten die binnen zijn gekweekt, doorgaans iets sterker zijn dan buitenplanten. De omstandigheden in een kweekruimte zijn namelijk optimaal, terwijl je buiten afhankelijk bent van het weer. Gebruik dus met wiet afkomstig van buitenplanten iets meer.

#3: Overweeg een goede basis

Wietboter is de basis voor veel edibles-recepten waaronder deze mediwiet-brownie. [Foto: shutterstock/mikeledray]

Het is mogelijk om cannabis direct in een gerecht te verwerken. Hiervoor moet je het wel heel fijn malen, zodat je wiet tussen je tanden krijgt. Dat is niet zo lekker. Door droge wiet fijn te malen in een fijnmazige zeef met een spatel, blijven de trichomen zoveel mogelijk intact. Maar je kan ook een grinder gebruiken. Vermaalde wiet bewaar je in de koelkast of (nog beter) vriezer.

Nog beter is het maken van een vette basis. Dit maakt het verwerken in voeding eenvoudig. Bovendien worden de werkzame bestanddelen in wiet beter opgenomen in combinatie met vet. Maak daarom een wietboter, cannabis-olijfolie of cannabis-kokosolie en gebruik die als basis voor jouw edibles.

LEES OOK: 3x goede basis voor cannabis-edibles

#4: Denk aan de temperatuur

Het consumeren van rauwe wiet heeft een ander effect dan wiet die is verhit. Rauwe wiet heeft ook medicinale eigenschappen. Maar als je wiet verhit, treedt een effect op dat decarboxyleren heet. Hierdoor verandert de chemische samenstelling van bepaalde cannabinoïden; ze worden actiever en daardoor neemt het effect in kracht toe. De gewenste temperatuur hangt af van de cannabinoïden die je wilt decarboxyleren. Maar de gebruikelijke temperatuur is 110 graden Celsius.

MEER LEZEN: De ideale temperatuur om te verdampen

Houd rekening met dit proces bij je kookplannen. Je kan ervoor kiezen om de wiet, voor het maken van jouw basis, te decarboxyleren. Of je laat het proces plaatsvinden tijdens het koken. Echter moet je er dan wel op letten dat de temperatuur niet te hoog wordt.

#5: Denk aan houdbaarheid

Laten we eerlijk zijn, wiet is duur. Als je het koopt kost het geld en als je het zelf kweekt kost het vooral tijd en moeite. Denk daarom na over het maken van edibles met een lange houdbaarheid. Dat voorkomt verspilling. Geef dus de voorkeur aan recepten die je even kan bewaren zoals koekjes, snoepjes en brood. Vermijd dingen die je niet meteen opeet, zoals pudding of toetjes.

Zuurstof en licht zijn vijanden van duurzame voedingsmiddelen. Investeer dus ook in goede bakjes waarin je de edibles kan bewaren. Overigens kan je gerust invriezen. Dat maakt voor de werkzaamheid van cannabinoïden niet uit.

#6: Denk aan de kleur

Cannabis heeft een levendige groene kleur als het vers is. Zelfs als het gedroogd is, is dat nog de voornaamste kleur. Echter, als je wiet verwerkt in eten of er een olie van maakt, verandert de kleur naar een minder vers ogend groenbruin. Houd hier rekening mee, want een groot deel van de voedselbeleving komt voort uit hoe eten eruit ziet. Voedingsmiddelen die in het groen-bruine spectrum zitten en de kleur van cannabis maskeren, genieten dus de voorkeur.

Succes!

[Openingsbeeld: Shutterstock/Creative Family]

(advertenties)