(advertenties)
(advertenties)

Het gebruik van rauwe cannabis door bijvoorbeeld je eten, of in een smoothie? Mogelijk trek je nu beide wenkbrauwen op. Laat ze maar weer zakken, want je krijgt er rimpels van én we kunnen je vertellen dat het echt heel gezond is. In dit artikel geven we vijf redenen waarom je vandaag nog rauwe cannabis zou moeten toevoegen aan het menu. Eet en drink smakelijk!

Laten we eerst een misverstand uit de wereld helpen. Mogelijk is je eerste gedachte bij het nuttigen van rauwe cannabis dat je dan de hele dag stoned of high bent. Dat is dus niet zo. In zijn natuurlijke staat, dus onverhit, is THC in cannabis niet psychoactief. Pas na een proces dat decarboxyleren heet, neemt de werking in kracht toe en wordt wiet psychoactief. Zonder dit proces is cannabis een prachtige plant die vol zit met voedingsstoffen en cannabinoïden die ontzettend goed zijn voor ieder lichaam.

Goed, nu dat uit de lucht is, is het tijd om kennis te maken met vijf redenen waarom rauwe wiet goed voor je is.

Reden #1: cannabinoïdezuren

De cannabinoïden die je terugvindt in cannabis- en hennep zijn uniek. Ze bieden namelijk een enorm positieve invloed op ons gestel. Ze hebben bijvoorbeeld een antiproliferatieve werking (het voorkomen van te snelle celgroei bij bijvoorbeeld kanker) en ze zijn effectief tegen spasmes.

THCA is ook aanwezig in rauwe cannabis en onderzoek wijst uit dat het een geweldige cannabinoïde is voor het behandelen van ontstekingen en bij het reguleren van pijn. De ruwe vorm van cannabidiol acid, beter bekend als CBDA, heeft ook enkele veelbelovende eigenschappen bij het verlichten van epilepsie en het voorkomen van ontstekingen aangetoond.

Reden #2: boordevol vezels

Net als alle bladgroenten, bevat ook cannabis een grote hoeveelheid vezels. Die komen optimaal tot hun recht wanneer je het verwerkt in een smoothie, of een heerlijke salade. Vezelrijke voedingsmiddelen stimuleren de spijsvertering, versterken het immuunsysteem en bevorderen de geestelijke gezondheid.

Hoewel dit allemaal geweldig klinkt, hebben sommige mensen wel gemeld dat de bladeren van rauwe cannabis, indien ze gewoon gegeten worden, zwaar op de maag kunnen liggen. Dus als je een gevoelige maag hebt, probeer het dan met een smoothie. Of voeg wat gesnipperde blaadjes toe als garnering op een gerecht.

Reden #3: pijnstilling

Cannabis is extreem rijk aan voedingstoffen en helpt daardoor mee bij het bestrijden of verlichten van alle pijn gerelateerde ziekten. [Shutterstock/ElRoi]

Cannabinoïdezuren hebben dezelfde uitwerking op pijn als sommige vrij verkrijgbare geneesmiddelen, zoals ibuprofen en aspirine. Het grote voordeel van de cannabinoïdezuren is dat ze vrij zijn van chemicaliën. Sommige medicinale cannabispatiënten gebruiken rauwe cannabis als aanvulling op hun behandelingen, waardoor de symptomen van ziekten, zoals fibromyalgie en artritis, worden verlicht.

De groene sappen zijn een geweldige aanvulling op het voedingspatroon van mensen met artritis. Cannabis is extreem rijk aan voedingstoffen en helpt daardoor mee bij het bestrijden of verlichten van alle pijn gerelateerde ziekten.

Reden #4: vitaminen en antioxidanten

Diverse bladgroenten zijn rijk aan voedingsstoffen zoals folaat (vit. B11), vitamine K, vitamine C, ijzer en calcium. Cannabis bevat al deze cannabinoïden-zuren plus meer. Denk hierbij aan CDBA en THCA. Deze worden ook beschouwd als antioxidanten, die effectief zijn bij het bestrijden van stress en kanker helpen voorkomen.

Reden #5: terpenen

Terpenen zijn aromatische bestanddelen in de cannabisplant, die meestal worden verbrand tijdens het roken van wiet. Door die verbranding verliezen ze veel van hun gezondheidsvoordelen. In ruwe vorm hebben terpenen anti-convulsie, ontspannende en nachtruststimulerende eigenschappen. Kortom; terpenen zorgen voor een algehele staat van ontspanning.

LEES OOK: Ontdek de wonderbaarlijke effecten van terpenen

Tips voor in de keuken

Je begrijpt nu mogelijk ook beter waarom verkopers adverteren met het feit dat hun olie koudgeperst is. Die koude persing zorgt namelijk voor een optimaal behoud van de werking van alle bijzondere stoffen uit de cannabisplant.

Wil je de dag gezond beginnen, dan zou je onderstaande smootie proberen. Natuurlijk kun je eindeloos variëren met de ingrediënten en er op die manier achter komen wat jij het meest lekker vindt.

Video: gezonde wiet-smoothie maken

Ook kan je de gedroogde bladeren van je wietplant verpulveren en in een potje doen. Op die manier kun je ze, net als ieder ander kruid, gebruiken om over je salade te strooien of door een dressing of dipsausje te strooien.

Wees creatief met de toppen en de bladeren, zolang er geen verhitting aan te pas komt, is het enkel ontzettend voedzaam. Onverhitte wiet is veilig te gebruiken voor iedereen!

[Openingsfoto: Shutterstock/ElRoi]

(advertenties)