(advertenties)
(advertenties)

Cannabis is een natuurproduct. Zoals met veel andere natuurproducten het geval is, dient ook wiet op de juiste manier bewaard te worden. Je wilt natuurlijk niet dat je waardevolle medicijn ineens niet meer bruikbaar is of niet meer zo goed werkt. Maar kan wiet eigenlijk wel verouderen? En wietolie, kan die bederven? 

Verse wiet

Wanneer je de plant net geoogst hebt, zit er nog veel vocht in. Door het vocht kan, indien de plant niet juist te drogen wordt gelegd, het plantmateriaal beschimmelen of verrotten. Het beste kun je de vers geoogste planten niet opstapelen of te dicht op elkaar leggen om dit te voorkomen.

Ideaal gezien droog je de planten ondersteboven hangend voor een periode van 7 tot 14 dagen. In deze tijd is het belangrijk dat het vocht uit de wiet gaat zodat het niet meer kan bederven. Zorg dan ook voor de aanvoer van verse lucht tijdens de droogperiode. Het vocht rondom de planten kan dan goed ontsnappen en blijft niet rond de planten hangen.

Zorg tijdens het drogen voor genoeg ruimte tussen de planten zodat de frisse lucht er goed tussendoor kan waaien. Zo zorg je dat het vocht goed ontsnapt en niet rond de planten blijft hangen. [Foto: shutterstock/FGunn]

Wanneer de takjes van de wiet eerder knappen dan buigen is de wiet goed droog en klaar om te bewaren. Wil je de cannabis liever vers houden om later te verwerken in bijvoorbeeld wietsap, kun je deze in een afgesloten zak in de vriezer stoppen.

Gedroogde wiet

Tijdens het droogproces is de wiet ontdaan van het meeste vocht. Hierdoor kan de plant langere tijd bewaard worden in bijvoorbeeld een afgesloten plastic bak, maar beter nog in een afgesloten glazen pot. Als de cannabis goed gedroogd is, kan het in een afgesloten pot, op een donkere plek curen.

Dat is een proces dat te vergelijken is met de rijping van een wijn. Na verloop van tijd versterken de geuren en smaak van de cannabis in de pot en wordt deze nóg smakelijker. Op deze manier kan cannabis vaak jarenlang bewaard worden en wordt deze steeds lekkerder.

Net als veel andere natuurproducten dien je cannabis goed te bewaren om bederving te voorkomen. [Foto: shutterstock/BestStockFoto]

Als je de gedroogde wiet in het licht legt, activeer je een verouderingsproces in de plant. De cannabinoïde THCA (de rauwe vorm van THC, dus als er nog geen sprake is geweest van verhitting) oxideert en verandert dan naar CBN. Dat is een niet-psychoactieve stof die zeer verdovend kan werken. Het is daarom effectief in te zetten als slaapmiddel.

Heel snel gaat het proces overigens niet. De chef van onderzoek bij het gerenommeerde cannabis-testlab Steep Hill Labs legt zelf weleens verse wiet in plastic gewikkeld drie jaar lang(!) in z’n garage om van 20 procent THCA, 3 tot 5 procent CBN te maken.

Wietolie

De houdbaarheid van cannabisolie is sterk afhankelijk van het soort extract en de eventuele verdunning van het middel. De werkzame stoffen uit wiet, cannabinoïden en terpenen, zijn namelijk zeer goed te bewaren in pure vorm. Omdat ze ontdaan zijn van vocht, plantresten en andere mogelijk bederfelijke factoren kunnen deze extracten nauwelijks bederven of verrotten. In je donkere koelkast blijft een puur extract in afgesloten container dan ook vaak jaren goed.

Geëxtraheerde terpenen en cannabinoïden zoals deze ‘shatter’ zijn vaak lang houdbaar omdat de bederfelijke factoren zijn gescheiden van het medicijn. [Foto: shutterstock/Roxana Gonzalez]

Wanneer je echter de wietolie verdunt, heb je te maken met de houdbaarheid van het verdunningsmiddel. Bij verdunningsmiddelen zoals hennepzaadolie, lijnzaadolie en olijfolie blijft de cannabisolie ook vaak langer goed. Gebruik je echter kokosolie, iets met zuivel zoals melk of boter of een ander middel met beperkte houdbaarheid, zit je vaak vast aan de houdbaarheid van dat middel.

Al merkte Mitsz op Mediwietsite al eens op dat producten met cannabis vaak iets langer houdbaar zijn dan hetzelfde product zónder cannabis…

[Openingsfoto: shutterstock/Doug Shutter]
(advertenties)