(advertenties)
(advertentie)

Terpenen zijn de aromatische stoffen in wiet, maar komen ook in andere planten voor. Ze geven wietsoorten in diverse samenstellingen hun unieke geur- en smaakprofiel en dragen bij aan het specifieke effect van een wietsoort. Er zijn meer dan 200 terpenen geïdentificeerd, waarvan wij er al een aantal beschreven: myrceen, limoneen en linalool. Nu is het aan pineen, een onder meer anti-kanker en geheugenverbeterend terpeen.

Wat is pineen

De naam, afgeleid van het Engelse woord pine (den), geeft al een beetje weg waar het terpeen buiten de wietplant om nog meer gevonden wordt. Het is een veel voorkomende aromatische stof in dennenhars en dennennaalden. De geur doet vaak denken aan een boswandeling omdat dennen- en sparrenbomen dezelfde stof bevatten. Maar het komt ook voor in sinaasappelschillen, basilicum, salie, munt, oregano, saffraan, valeriaan en peterselie.

Het intense aroma van pineen kan in twee vormen voorkomen: alpha en beta. De alpha-vorm van de terpeen ruikt naar dennennaalden of rozemarijn. En de beta-vorm van de terpeen lijkt meer op het aroma van dille, basilicum of hop (een achterneef van de cannabisplant).

Medicinale eigenschappen

Terpenen en cannabinoïden, de medicinaal werkzame stoffen uit cannabis, zijn ook sterke ontstekingsremmers mar dan zonder schadelijke bijwerkingen. [Foto: shutterstock/Gleti]

In 2011 deed cannabis-onderzoeker Ethan Russo belangrijke ontdekkingen over pineen. Hij ontdekte namelijk dat alpha-pineen ontstekingsremmend werkt. Het kan daarom helpen bij aan ontstekingen gerelateerde ziektes zoals artritis, kanker en de ziekte van Crohn. Andere medicinale eigenschappen van pineen zijn:

 • Ontspannend/kalmerend
 • Ontstekingsremmend
 • Maagbeschermend
 • Braakopwekkend
 • Schimmeldodend
 • Antibacterieel
 • Ontsmettend
 • Antiviraal
 • Bevorderd geheugen
 • Anticonvulsant (helpt epileptische aanvallen verminderen)
 • Preventief tegen kanker

De terpeen werkt ook luchtwegverwijdend. Dit effect kun je goed merken wanneer je op een warme dag door het bos loopt. Wietsoorten met veel terpeen lenen zich dus uitstekend om te helpen bij de behandeling van astma, COPD en bronchitis.

Therapeutische eigenschappen

Pineen helpt het tegengaan van een verslechterd korte-termijn geheugen. Een fenomeen dat nog wel eens aan THC wordt toegewezen. Daarnaast filtert de stof de intensiteit van een teveel aan THC. Zo helpt het negatieve psychologische reacties van een THC-overdosis zoals paranoia te voorkomen.

Omdat de terpeen alertheid en focus stimuleert, zijn wietsoorten met veel pineen ideaal voor creatieve professionals. Zeker in een sativa-wietsoort zoals Jack Herer wekt de terpeen creatieve gedachten op en is dan ideaal voor overdag-gebruik. Gelukkig zijn er ook hybride wietsoorten te vinden met pineen, zoals Blue Dream en OG Kush. Indica-dominante wietsoorten met veel pineen vind je niet veel, maar ze zijn er wel. Bubba Kush en de California Hash plant zijn indica-wietsoorten met veel pineen, voor ieder wat wils dus.

[Openingsfoto: shutterstock/Dark Moon Pictures]