(advertenties)
(advertentie)

Volgens de gegevens die zijn gepubliceerd in het tijdschrift Medical Cannabis and Cannabinoids, wordt de toediening van cannabis extracten – die gelijke hoeveelheden THC en CBD bevatten – in verband gebracht met een verminderde pijnintensiteit en een betere nachtrust bij patiënten met hardnekkige chronische pijnaandoeningen.

Het onderzoek

Australische onderzoekers beoordelen de veiligheid en werkzaamheid van cannabisolie bij 151 patiënten met chronische pijn. De deelnemers gebruiken het extract dagelijks, gedurende ten minste drie maanden. 

Alle proefpersonen in het onderzoek lijden aan aandoeningen die niet reageren op conventionele pijnstillers, zoals opioïden en NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen). De proefpersonen zijn voornamelijk gediagnostiseerd met neuropathie, musculoskeletale pijn of artritis. 

Cannabis zorgt voor minder pijn, betere slaap en minder vermoeidheid

Onderzoekers rapporteren het volgende: “Pijn-impact-scores zijn significant verminderd bij de gehele groep deelnemers. Bovendien rapporteren de meeste proefpersonen verbeteringen in eventuele aanwezige slaapstoornissen en vermoeidheid. De meeste bijwerkingen die door patiënten worden gemeld, worden gecategoriseerd als mild – deze zijn het vaakst slaperigheid, duizeligheid en droge mond.”

Conclusie: positief effect cannabisolie op pijn

De Australische onderzoekers: “Deze analyse presenteert gegevens uit de praktijk, die zijn verzameld als onderdeel van de standaardzorg. De resultaten van deze studie tonen een significant positief effect aan van een gepatenteerde formulering van orale medicinale cannabisolie op de impact van pijn. Verbetering van de impact van pijn bevestigt het voortdurende voorschrijven van deze formules en valideert onze observatiemethodologie als een hulpmiddel om de therapeutische potentie van medicinale cannabinoïden te bepalen.”

Relatief veel mensen gebruiken mediwiet

Uit enquêtegegevens blijkt dat bijna een derde van de patiënten die lijden aan chronische pijnaandoeningen aangeeft cannabisproducten te gebruiken. Van de cannabispatiënten in Amerikaanse staten is meer dan 60 procent gekwalificeerd om het te gebruiken om hun pijn te behandelen.

In Nederland zijn geen exacte cijfers bekend, maar het aantal officiële cannabispatiënten is hier beperkt tot slechts enkele duizenden. Hoeveel er daarvan vanwege chronische pijn wietproducten gebruiken is evenmin bekend…

LEES OOKOpnieuw daalt het aantal officiële medicinale cannabisverstrekkingen in Nederland (bij gelijkblijvend aantal patiënten)

[beeld: Kazyaka Konrad/Shutterstock]