(advertenties)
(advertentie)

Hoewel cannabis een hele reeks voordelen biedt, is het roken van wiet (“blowen”) niet goed voor je. Roken veroorzaakt schade aan het hart, de longen en de luchtwegen door de teer en vrije radicalen die de tabak bevat. Gelukkig zijn er veel manieren om cannabis te consumeren, zonder dat er roken aan te pas komt. Mediwietsite zet 8 van deze gezonde manieren om te profiteren van mediwiet op een rij!

Is het roken van cannabis echt slecht voor je?

Mensen roken al duizenden jaren cannabis en deze manier van consumeren blijft tot op de dag van vandaag overheersend. Roken is tenslotte kosteneffectief en geeft een snel effect. Helaas is het minder dan ideaal voor je gezondheid.

De meeste risico’s die gepaard gaan met het roken van cannabis, hebben niets te maken met de plant zelf. De risico’s die roken met zich meebrengt, ontstaan door het verbranden ervan. Hoewel het roken van wiet de longfunctie niet zo dramatisch schaadt als het roken van tabak, kan het volgens de Canadian Journal of Respiratory Therapy toch schadelijk zijn. 

In zijn boek Cannabis: A History schrijft Martin Booth het volgende: “De reden waarom het roken van cannabis gevaarlijk is – in tegenstelling tot orale inname via voedsel of vloeistoffen – is dat de rook zelf (net als bij tabaksrook) de longen kan beschadigen en aandoeningen van de luchtwegen kan verergeren. Cannabisrook bevat veel van de schadelijke chemische bestanddelen van tabak, waaronder kankerverwekkende teer, cyanide en koolmonoxide.”

Welke gevolgen kan het roken van wiet hebben?

Een hoofdstuk uit Advances in Experimental Medicine and Biology bevestigt inderdaad dat cannabisrook de longen op dezelfde manier aantast als tabaksrook, de luchtwegen irriteert en leidt tot hyperinflatie en hoesten. Het roken van cannabis is ook in verband gebracht met chronische bronchitis en (in mindere mate) met de ontwikkeling van COPD. Dit is vooral zo bij zware cannabisrokers. En hoewel er geen definitief verband is gelegd tussen het roken van cannabis en longkanker, is er zelfs in grote epidemiologische onderzoeken nog steeds niet genoeg sterk bewijs om deze mogelijkheid uit te sluiten.

Ook over de mondgezondheid zou je zorgen kunnen hebben. Enquêtegegevens van bijna 19.000 volwassenen tonen aan dat cannabis een onafhankelijke risicofactor is voor een slechte parodontale gezondheid. Een review uit 2019 van 47 relevante onderzoeken wees uit dat sommige chemicaliën in cannabisrook de orale omgeving kunnen veranderen en mogelijk kunnen zorgen voor een droge mond, slechte mondhygiëne, tandcariës, weke-delen ziekte, parodontitis en orale kanker.

Manieren om cannabis te gebruiken zonder te roken

Er zijn veel gezondere alternatieven voor roken, en elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Over het algemeen zijn niet-inhalatiemethoden waarschijnlijk de beste alternatieven, omdat ze de luchtwegen niet irriteren en geen vorming van vrije radicalen veroorzaken.

Of je nu het roken vermijdt vanwege een reeds bestaande aandoening, de geur of bezorgdheid over je toekomstige gezondheid; hier zijn enkele manieren om de voordelen van cannabis te plukken, zonder te hoeven roken.

#1 Gebruik een vape-pen

Ongetwijfeld een van de gemakkelijkste manieren om tetrahydrocannabinol (THC) te consumeren – indien gewenst samen met andere cannabinoïden zoals cannabidiol (CBD)  – bieden vape-pennen de discretie waar veel niet-rokers naar op zoek zijn. Deze kleine op batterijen werkende apparaten bevatten olieconcentraat. Ze bestaan als wegwerpvariant en als herbruikbaar apparaat. Omdat ze met een simpele klik op de knop werken, zijn ze ook perfect voor mensen die op zoek zijn naar de gemakkelijkste vorm van inhaleren.

Mensen die net beginnen met cannabis gebruiken, moeten weten dat het hoge THC-gehalte bij gebruik in deze vorm je tolerantie snel zal verhogen. Ook kan deze manier van consumeren behoorlijk intens zijn. Vape-pennen zijn ook niet ideaal voor mensen die het medicinaal gebruiken, omdat ze vaak geen terpenen bevatten en veel minder andere cannabinoïden zoals bijvoorbeeld CBD. Juist een goede samenstelling kan extra voordelen bieden, de THC in evenwicht brengen en synergiseren via het entourage-effect.

Wanneer je wil gaan vapen, zorg er dan voor dat je de vapepennen en de vulpatronen alleen koopt bij erkende, gereguleerde bedrijven die hun producten grondig testen. Illegale dampoliën kunnen gevaarlijke additieven bevatten (zoals vitamine E-acetaat), die in verband zijn gebracht met ernstige longaandoeningen .

Een vape-pen… [foto: Branding Pot/Shutterstock]

Voordelen van vape-pen:

Nadelen van vape-pen:

 • Kan nog steeds irriterend zijn voor de luchtwegen, maar veel minder dan roken
 • De high duurt over het algemeen niet erg lang (30 minuten tot een uur)
 • Velen missen terpenen en andere cannabinoïden, waardoor pennen minder gunstig zijn voor medische doeleinden
 • Het hoge THC-gehalte van cannabis-concentraten kan bij veelvuldig gebruik je tolerantie snel verhogen 
 • Over het algemeen de duurste consumptiemethode

#2 Wiettoppen verdampen met een (‘dry herb’) vaporizer

Je kunt ook toppen vapen. Om dit te doen heb je een kruidenverdamper nodig die als het ware fungeert als een oventje voor je wiet. Deze verwarmt het tot een lagere temperatuur dan verbranding en geeft damp af in plaats van rook.

Net als vape-pennen zijn deze apparaten klein, draagbaar en werken ze op batterijen, of zijn ze oplaadbaar. Droge kruidenverdampers zijn echter over het algemeen wat onhandiger dan vape-pennen en kunnen heter aanvoelen, vooral tijdens een lange gebruikssessie. Van de manieren die er zijn om cannabis te inhaleren, is dit waarschijnlijk wel de beste methode voor de meest evenwichtige (medicinale) effecten. Ook als het gaat om je longen, is een kruidenverdamper aan te raden.

Een ‘droge kruiden’ vaporizer… [foto: Matthew Koczwara/Shutterstock]

Voordelen van het verdampen van de toppen:

 • Voorlopig onderzoek ondersteunt het vapen van de cannabisbloem als een beter alternatief voor het roken 
 • Efficiëntere THC-afgifte en veel minder teer, waardoor er mogelijk minder top nodig is voor dezelfde/vergelijkbare effecten zonder de tolerantie te verhogen
 • Het complete plantmateriaal levert (ook) andere cannabinoïden en terpenen op, wat zorgt voor het entourage-effect
 • De effecten treden snel op en houden ongeveer een uur aan, vergelijkbaar met roken
 • Veel minder geur dan roken (maar meer geur dan het gebruik van een vape-pen)
 • Relatief goedkoop

Nadelen van het verdampen van de toppen:

 • Droge kruidenverdampers moeten regelmatig worden schoongemaakt
 • Droge kruidenverdampers gebruiken soms meer fijngemalen toppen dan rookapparaten (bijv. bongs, pijpen)
 • Droge kruidenverdampers kunnen lastig of rommelig zijn om te laden en te herstarten

#3 Dabben voor een hogere dosis THC

Op zoek naar een consumptiemethode die de sterke en snelle effecten van roken evenaart, maar zonder al te veel irritatie van de luchtwegen? Dabbing/dabben (het verdampen van concentraat met een dab rig of dab pen) is de afgelopen tien jaar in populariteit gegroeid onder ervaren consumenten, vanwege de notoir intense high die je ervan krijgt. Concentraten hebben vaak een THC-gehalte van meer dan 70%, terwijl die in de toppen tussen de 15-30% liggen. Je kunt de ins en outs van dabben leren in dit artikel.

Gebruikers moeten echter voorzichtig zijn met de temperatuur van het dabbing-apparaat. Als de temperatuur te hoog is, kan dabben juist meer irritatie veroorzaken. Dit komt doordat het concentraat kan verbranden op een hogere temperatuur dan een top en er dan toch schadelijke verbrandingsstoffen uit het concentraat kunnen vrijkomen. Het gebruik van een e-rig of ander elektronisch gemeten apparaat, is superieur aan het gebruik van een ouderwetse brander. Die laatste brengt andere veiligheidsrisico’s met zich mee.

Volgens een studie van de Portland State University uit 2017 over het meten van schadelijke giftige stoffen van dabbing, merkten de auteurs het volgende op: “De resultaten van deze onderzoeken geven duidelijk aan dat dabbing – hoewel beschouwd als een vorm van verdamping – in feite aanzienlijke hoeveelheden giftige afbraakproducten kan opleveren. De moeilijkheid die gebruikers ervaren om de nageltemperatuur onder controle te houden, geeft gebruikers het risico zichzelf bloot te stellen aan niet alleen methacroleïne maar ook aan benzeen.”

Een dab-apparaat… [foto: Canna Obscura/Shutterstock]

Voordelen van dabben:

 • Sterke effecten treden vrijwel onmiddellijk op en duren vaak langer dan bij het roken van wiet
 • Zou minder irriterend voor de luchtwegen  zijn als je dabt bij een goed gecontroleerde, lage temperatuur (hoewel er meer onderzoek nodig is)
 • Stinkt minder dan roken

Nadelen van dabben:

 • Dabben bij een hoge temperatuur kan hoge niveaus van methacroleïne en benzeen opleveren, bekende kankerverwekkende stoffen
 • Kan bij hogere temperaturen nog steeds erg irriterend zijn voor de luchtwegen
 • Kan te intens en omslachtig zijn voor onervaren cannabis-gebruikers
 • Vereist speciale (soms dure) apparatuur en het kan ingewikkeld zijn om te leren
 • Het hoge THC-gehalte van concentraten kan bij veelvuldig gebruik je tolerantie snel verhogen

#4 Edibles – cannabis eten

Als vapen of dabben geen optie voor je is vanwege ademhalingsproblemen, zijn edibles een goed alternatief. Terwijl spacecake ooit het gezicht was van cannabis edibles, is het nu gebruikelijk om een verscheidenheid aan voedingsmiddelen met THC te infuseren. Denk hierbij aan koekjespizza, snoep, maar ook bijvoorbeeld je salade. Je kunt ook kant-en-klare eetwaren kopen in de vorm van gummies, chocolade en nog veel meer. 

Kies je voor edibles, wees dan wel voorzichtig met doseren. Omdat het even kan duren voordat ze beginnen te werken, is het gemakkelijk om ongeduldig te worden en meer te consumeren. Het gevolg daarvan is dat later de THC letterlijk toeslaat en je veel meer onder invloed raakt dan gepland was.

Als je thuis eetwaren maakt, maak dan gebruik van de eetbare doseringscalculator van Veriheal. Wanneer je klaar bent voor een high die verkregen wordt met edibles, begin dan met 5-10 milligram THC en wacht je tot je de effecten voelt voordat je eventueel nog meer neemt.

Cannabis edibles… [foto: Dmytro Tyshchenko/Shutterstock]

Voordelen van edibles:

 • Geen invloed op de longen
 • Effecten duren over het algemeen langer en zijn sterker dan bij andere consumptiemethoden
 • Veel gemakkelijker om de THC-inname onder controle te houden dan bij inhalatie, waardoor edibles ideaal zijn voor microdosering
 • Zeer discreet
 • Als toppen worden gebruikt om ze te maken, kunnen eetwaren entourage-effecten opleveren

Nadelen van edibles:

 • De effecten zijn vertraagd, het duurt vaak 1-2 uur voordat ze beginnen te werken en soms zelfs langer. Effecten kunnen sterk van persoon tot persoon verschillen
 • Risico om te veel te consumeren terwijl je wacht tot de effecten toeslaan
 • Je eigen edibles maken is tijdrovend en vereist grotere hoeveelheden cannabisbloem (maar in de winkel gekochte edibles zijn ook een optie)
 • Kan qua calorieën en voeding ongezond zijn (maar dit heb je zelf in de hand)
 • Van sommige mensen wordt gedacht dat ze ‘ediblocked’ zijn, oftewel dat ze geen effecten van edibles voelen vanwege verschillen in metabolisme

#5 Met THC geïnfuseerde dranken

Eetwaren hoeven niet per se te bestaan uit vast voedsel. Met THC doordrenkte dranken beïnvloeden het lichaam op dezelfde manier als ‘normale’ edibles. Deze hebben alleen een toegevoegde bonus; ze werken over het algemeen sneller, omdat het lichaam vloeistoffen sneller verwerkt dan vaste stoffen. Vloeistoffen zijn gemakkelijker op te nemen via de mond en darmen. Probeer thuis je eigen latte of warme chocolademelk met cannabis te maken, of voeg gewoon een paar druppels cannabisolie/tinctuur toe aan wat je drinkt. 

Cannabis drankjes… [foto: Creativan/Shutterstock]

Voordelen van THC-drankjes:

 • Geen invloed op de longen
 • Langdurige, aanhoudende effecten
 • Zeer discreet
 • Hebben de neiging om iets sneller te werken dan etenswaren met THC
 • Zure (rauwe en dus niet-gedecarboxyleerde) cannabinoïden zoals THCA, CBDA en CBGA zijn gemakkelijk oplosbaar in water

Nadelen van THC-drankjes:

 • Vertraagd begin van effecten (hoewel sneller dan vaste edibles)
 • Makkelijk om te veel te consumeren, terwijl je wacht tot de effecten toeslaan
 • Hebben vaak een hoog suikergehalte (maar dit heb je zelf in de hand)
 • Meestal zonder terpenen en nuttige cannabinoïden naast THC

#6 Neem THC-capsules

Misschien probeer je suiker, allergenen of andere slechte dingen uit voedsel te vermijden. Om deze reden zouden capsules een geweldig alternatief voor edibles kunnen zijn! Capsules bieden de consument alle voordelen van edibles, zonder de nadelen van eventuele ongezonde ingrediënten (de meeste edibles bevatten namelijk vet en/of suiker). Lees hier meer over THC-capsules en hoe je ze zelf kunt maken

Cannabis capsules… [foto: nevodka/Shutterstock]

Voordelen van THC-capsules:

 • Geen invloed op het ademhalingssysteem
 • Geen ongezonde of allergene ingrediënten
 • Langdurig aanhoudende effecten
 • Zeer discreet en gemakkelijk te doseren
 • Kan thuis gemaakt worden

Nadelen van THC-capsules:

 • De effecten zijn vertraagd, het duurt vaak 1-2 uur voordat ze in werking treden
 • Makkelijk om te veel te consumeren, terwijl je wacht tot de effecten toeslaan
 • Moeilijker te vinden en duurder dan edibles
 • Vaak gemaakt van pure of geïsoleerde THC, zonder entourage-effect

#7 THC-tinctuur voor oraal gebruik 

Als je een voedselvrije consumptiemethode wilt die snel effect heeft, dan zijn tincturen iets voor jou! Tincturen zijn basisextracten van cannabis die gemaakt zijn met alcohol, olie of glycerine. Het unieke van deze methode ligt in de sublinguale toediening van tincturen; ze moeten 30-60 seconden onder de tong worden gehouden voordat ze worden ingeslikt. 

Hierdoor kan de THC in 15-30 minuten door de slijmvliezen van de mond worden opgenomen. Eventuele resterende THC wordt door je spijsverteringssysteem verwerkt en gemiddeld 1-2 uur later ervaren. Het is gemakkelijk om je eigen tinctuur (koudgeperste) te maken van cannabisbloemen; bekijk deze stap-voor-stap handleiding

Cannabis tinctuur… [foto: Tatevosian Yana/Shutterstock]

Voordelen van een THC-tinctuur:

 • Geen invloed op het ademhalingssysteem
 • Langdurige, aanhoudende effecten
 • Effecten zijn er veel sneller dan bij edibles als het correct wordt gebruikt
 • Zeer discreet en gemakkelijk te doseren
 • Kan volledig spectrum bevatten en andere cannabinoïden en terpenen, voor extra medicinale effecten
 • Tincturen kunnen worden gemaakt van kokosolie, avocado-olie of bijvoorbeeld olijfolie
 • Koudgeperste oliën kunnen meer zure cannabinoïden bevatten, wat meer potentiële voordelen oplevert 

Nadelen van een THC-tinctuur:

 • Tinctuur moet goed onder de tong worden gehouden voordat het wordt ingeslikt
 • Sommigen houden niet van de aardse smaak van tincturen
 • Minder nauwkeurig in gebruik dan eetwaren en capsules
 • Op alcohol gebaseerde tincturen moeten om gezondheidsredenen worden vermeden
 • Bepaalde oliën kunnen verborgen calorieën aan je dieet toevoegen

#8 THC-topicals en pleisters

THC wordt door de huid opgenomen wanneer het wordt aangebracht met een THC-geïnfuseerde pleister of THC-crème/zalf. Deze methode is om een belangrijke reden niet erg gebruikelijk bij recreatieve gebruikers: transdermale en plaatselijke toepassing leiden zelden tot een euforische high, hoewel andere bijwerkingen zoals toegenomen honger wel kunnen optreden.

Pleisters en topicals zijn voornamelijk ontworpen voor medicinaal gebruik en kunnen worden ingezet om pijn en andere chronische symptomen gedurende de dag te beheersen, zonder iets oraal te hoeven consumeren. Ze zijn gunstig voor gelokaliseerde symptomen, of mensen die het innemen van iets via de mond niet kunnen verdragen vanwege ernstige misselijkheid en braken.

Transdermale toediening is ook ideaal voor symptoomverlichting, omdat de THC over een langere periode langzamer in het lichaam wordt afgegeven in vergelijking met andere inname-methoden. Terwijl THC met andere methoden op specifieke punten een piek in het bloed bereikt, wordt het met topicals of pleisters na verloop van tijd gelijkmatig opgenomen door ons lichaam.

Cannabis topicals… [foto: PRO Stock Professional/Shuttersock]

Voordelen van topicals/pleisters:

 • Geen invloed op de luchtwegen of het spijsverteringsstelsel
 • Zeer discreet (geen zichtbaar gebruik)
 • Pleisters kunnen op elk moment worden verwijderd
 • Langdurige, aanhoudende effecten
 • Beter medicinaal gebruik voor mensen die dingen niet via de mond of longen kunnen innemen

Nadelen van topicals/pleisters:

 • Weinig tot geen psychoactieve effecten
 • Pleisters zijn mogelijk zichtbaar voor anderen, afhankelijk van waar ze zijn geplaatst
 • Kan mogelijk een huidreactie veroorzaken
 • Duur en soms moeilijker te vinden

Tot slot

Het roken van cannabis, hoewel zeer effectief, heeft zijn nadelen. Het trekt wellicht ongewenste aandacht, is belastend voor je longen en mond en heeft geen erg langdurige effecten. Gelukkig hebben toenemend onderzoek en innovatie geleid tot een verscheidenheid aan alternatieve cannabisproducten, voor zowel liefhebbers van wiet als medicinale cannabis-patiënten.

Als roken uit den boze is, probeer dan concentraten, eetwaren, capsules, tincturen of pleisters. En de zogenaamde diehards kunnen hun toppen ook gewoon verdampen, in plaats van ze te roken…

[openingsbeeld: ProStockStudio/Shutterstock]