De meest bekende vorm van eetbare wiet is de spacecake. Maar dat is absoluut niet het enige voedsel dat je kunt infusen met de geneeskrachtige stoffen uit cannabis. Cannabis gummibeertjes zijn bijvoorbeeld een unieke en overheerlijke manier om cannabinoïden binnen te krijgen.
Eten i.p.v. Inhaleren
Steeds meer cannabisgebruikers beseffen de voordelen van het eten van wiet in plaats van het roken. Het is gezonder, je hebt meer aan dezelfde hoeveelheid cannabis, het is smakelijk en discreet. Bij het eten van cannabis is het van belang voorzichtig te doseren, omdat het effect een stuk intenser en langduriger is dan wanneer je het inhaleert.
Wietbrownies zijn allang niet meer de enige vorm van eetbare cannabis. [Foto: shutterstock/Roxana Gonzalez]
Microdoseren
Het is aan te raden voor dit recept een minder geconcentreerde tinctuur te gebruiken – op basis van glycerine bijvoorbeeld. Zo voorkom je een ongemakkelijk gevoel door een overdosis wiet. Al hoef je je daar niet al te veel zorgen om te maken, want schadelijk is het niet. Maar fijn is het ook zeker niet.
Het microdoseren van cannabis werkt perfect om de werkzame stoffen binnen te krijgen, zonder het risico op een heftige reactie. De scheidslijn tussen de perfecte hoeveelheid en veel teveel is namelijk erg dun en ben je zo overheen. Je kunt bovendien beter een handje vol gummibeertjes eten om op je gewenste niveau te komen, dan dat je eigenlijk alleen z’n beetje had moeten eten en daar pas later achterkomt.
Er gaat wat tijd en heel wat experimenteren aan vooraf, maar het loont om de juiste dosering te ontdekken. Wacht in elk geval minstens 20 minuten tot een uur voor je een hapje bijneemt, omdat het inwerken van gegeten cannabis tijd vergt.
Benodigdheden
Cannabis gummibeertjes maken is niet moeilijk en vergt maar een paar dingen. Om te beginnen heb je een pannetje, maatbekers, een injectiespuit of druppelpipet en een mal nodig. Het handigst is om een siliconen mal te gebruiken. Hier druk je de snoepjes gemakkelijk uit wanneer ze klaar zijn, bij een metalen mal gaat dat minder makkelijk. Je kunt een standaard mal gebruiken voor gummibeertjes of een creatievere optie, zoals een wietblaadje. Een siliconen cannabis-mal vind je bijvoorbeeld op Amazon.
Doe eens creatief en giet je gummisnoepjes in de vorm van wietblaadjes! [Foto: Amazon]
Gelatine is ook een essentieel ingrediënt in dit recept en dat maakt het ongeschikt voor vegetariërs. Het middel is immers van dierlijke producten gemaakt. Een vegetarische variant maak je met agar-poeder, een natuurlijk bindmiddel.
Als smaakmaker kun je gepureerde vruchten, een lekker sapje of andere natuurlijke smaakstoffen gebruiken. Maar wanneer je sap of een andere vloeistof gebruikt zul je een halve eetlepel meer gelatine moeten gebruiken, waardoor het zoeter wordt. Je kunt ook verschillende bessen, sinaasappels en druiven gebruiken.
Recept
Voor dit recept heb je nog meer nodig:
- 80ml water
- 15ml citroensap
- 40gr honing (of andere zoetstof)
- 160ml sap of gepureerd fruit voor de smaak van de gummibeertjes
- 15ml cannabis-tinctuur – gebruik hiervoor een goed verdund en heldere tinctuur
Gooi deze ingrediënten samen in een pan op middelhoog vuur. Roer er zorgvuldig 3 eetlepels gelatine doorheen tot het een gladde substantie vormt en de ingrediënten goed zijn gemengd.
Zet daarna het vuur uit en vul met behulp van de pipet je mal met het mengsel. Koel de mal af en zet deze daarna vijf minuten in de vriezer. De gummibeertjes zijn daarna klaar voor consumptie.
Bewaren
Snoepjes (zoals gummibeertjes) die je in de winkel koopt bevatten conserveringsmiddelen en blijven daarom lang goed. Bij je zelfgemaakte beertjes zitten die er niet in en zullen ze dus goed bewaard moeten worden. Het beste bewaar je de cannabis gummibeertjes in een luchtdichte Tupperware-bak of boterhamzakje in de koelkast. Als de snoepjes aan elkaar plakken kun je er maizena (maïszetmeel) of poedersuiker overheen strooien en even schudden voor je ze – opnieuw – bewaart.
Snoep verstandig!
[Openingsfoto: shutterstock/HandmadePictures]