(advertenties)
(advertentie)

Een wietplant produceert tussen de 450 en 500 werkzame bestanddelen, waarvan ruim honderd cannabinoïden. Een van de meest bekende en soms beruchte cannabinoïden is THC. Dit bestanddeel maakt je high/stoned, maar het is eveneens  effectief bij een breed scala aan kwalen. Wat is THC precies en waarvoor kun je het nou écht gebruiken?

Waarom wiet in het verdomhoekje kwam

Je hebt ongetwijfeld wel eens over THC gehoord. Dat is het bestanddeel waar wiet zijn slechte naam aan dankt. THC is namelijk psychoactief; je wordt er high van wat voor velen een bijzonder plezierig effect is. De VS dacht daar bijna 100 jaar geleden anders over. Het high-effect was een van de redenen om een hetze te beginnen tegen wiet. Een haatcampagne die leidde tot de ‘war on drugs’ en het plaatsen van wiet op Lijst 1 met verboden middelen.

LEES OOK: High en stoned van mediwiet • dit kan je verwachten

Gelukkig keert het tij omdat de heilzame eigenschappen van wiet in steeds meer landen worden omarmd. Ook de geneeskrachtige kwaliteiten van THC worden steeds meer erkend. Daar komen we zo op terug. Laten we eerst de technische aspecten van THC nader bekijken.

THC is de primaire cannabinoïde

De volledige naam van THC is ‘Delta-9 Tetrahydrocannabinol’ Het bestanddeel begint in de wietplant overigens als THCa (Tetrohydrocannabinolzuur). Maar zodra het opwarmt, valt het uiteen in THC. Dit gebeurt bijvoorbeeld als iemand wiet rookt of verdampt, of tijdens het decarboxyleren. Het werd in 1964 voor het eerst ontdekt en gesynthetiseerd door de Israëlische professor Raphael Mechoulam.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Professor Raphael Mechoulam was de eerste die in 1964 THC ontdekte en synthetiseerde. [Foto: Tzahy]

THC is een van de ruim honderd actieve bestanddelen in wiet die we cannabinoïden noemen. Het bestanddeel wordt aangemaakt in de harsklieren van de vrouwelijke cannabis-bloemen (wiettoppen), ofwel trichomen. THC is een van de primaire cannabinoïden omdat het in overvloed voorkomt. Sommige wietsoorten bevatten tot wel 25 procent THC.

Delta-9 is verantwoordelijk voor het psychoactieve effect. Specifieke psychologische reacties in de hersenen worden door THC geactiveerd en geven vanaf een bepaalde dosis een euforisch effect. THC heeft overigens niet op iedereen hetzelfde effect. En omdat geest en lichaam met elkaar verbonden zijn, is het effect zowel fysiek als psychologisch.

LEES OOK: THC-professor ontvangt hoge onderscheiding voor zijn werk

THC en het endocannabinoïde-systeem

Om een ​​beter idee te krijgen hoe THC werkt, moeten we kijken naar een belangrijk systeem in ons lichaam: het endocannabinoïde-systeem (ECS). Dit is een complex mechanisme van sloten, sleutels en reacties en levert een essentieel bijdrage aan onze gezondheid.

Ons lichaam bezit over sleutels die passen op de sloten van het ECS. Die sleutels worden ‘endogene cannabinoïden’ genoemd waarbij ‘endogeen’ staat voor ‘lichaamseigen’. Bijzonder is dat cannabinoïden uit de cannabisplant óók passen op de sloten van het ECS. Plantaardige cannabinoïden in wiet lijken dus heel veel op endo-cannabinoïden in ons lichaam.

Bijzonder is dat cannabinoïden uit de cannabisplant óók passen op de sloten van het ECS

Iemand die dat (onbewust) goed begrijpt is een hardloper die regelmatig lange afstanden rent. Tijdens een run bindt de lichaamseigen stof anandamide met receptoren in het zenuwstelsel. Dit zijn sloten van het ECS die een staat van welzijn of ‘high’ produceren die het lichaam zelf voortbrengt. Dit noemt men ook wel de runner’s high. Anandamide toont veel overeenkomsten met THC in wiet.

De psychoactieve effecten van THC maken dat veel mensen wiet recreatief gebruiken. [Shutterstock/Julian Wiskemann]

THC gedraagt zich in ons lichaam dus als een sleutel die past op het endocannabinoïden-systeem. Hierbij heeft THC een specifieke affiniteit met de CB1-receptor die zich voornamelijk in de hersenen bevindt. CB1-receptoren in de hersenen zijn verantwoordelijk voor beweging, zintuiglijke waarnemingen, geheugen, tijdwaarneming en cognitie.

Net als anandamide (ook wel een geluksmolecule genoemd), verhoogt THC je humeur. Overstimulering van de CB1-receptor leidt zelfs tot een verhoogde staat van euforie. Niet iedereen ervaart overigens dezelfde ‘high’ omdat het een unieke ervaring is die verband houdt met je eigen fysieke conditie. Maar in grote lijnen ervaart iedereen wel een combinatie van deze effecten:

 • Euphorie
 • Sedatie
 • Verhoogde energie of juist slaperigheid
 • Honger
 • Droge mond
 • Rode ogen
 • Lacherig
 • Vertraagde reacties
 • Korte-termijngeheugenverlies
 • Loom, ontspannen gevoel
 • Duizeligheid
 • Soms gevoelens van angst / paranoia

Deze effecten treden lang niet altijd op. Wat iemand exact ervaart hangt namelijk ook enorm af van de dosis, tolerantie en hoe iemand zich op het moment van gebruik voelt.

Geneeskrachtige voordelen van THC

Afgezien van het psychoactieve effect van THC, biedt het bestanddeel ook veel medicinale voordelen. De cannabinoïde versterkt het immuunsysteem en is een krachtige ontstekingsremmer. En een van de meest controversiële ontdekkingen is de mogelijk kankerremmende werking van THC.

THC stimuleert ook hongergevoelens door het afgifte van bepaalde hormonen te triggeren en het brengt je metabolisme op gang. THC kan ook verdovend (pijnstillend) werken en slaap bevorderen. Het gaat stress tegen, kalmeert en verbetert je stemming. Ideaal dus voor mensen die last hebben van angst en depressies.

Overigens is het niet zo dat je constant high bent als je THC medicinaal gebruikt. De medicinale voordelen van wiet met THC treden vaak al op bij een lage dosis. Zo laag zelfs, dat je niet tot nauwelijks psychoactieve effecten ervaart. Bovendien, zodra je gewend bent aan het effect, zal je merken dat dagelijkse handelingen er niet onder leiden en je prima blijft functioneren.

LEES OOK: Cannabis microdoseren voor optimale medicinale werking

THC heeft hele sterke pijnstillende eigenschappen. Velen verkiezen wiet zelfs boven zware pijnstillers. [Shutterstock/Anupong pratom]

THC kan helpen bij de volgende aandoeningen

 • Pijn – THC-verbindingen activeren paden in het centrale zenuwstelsel die pijnsignalen blokkeren
 • Misselijkheid en braken – goed nieuws voor kankerpatiënten die vaak medicatie moeten gebruiken om hen door chemo te helpen.
 • Beschermen hersencellen – THC is een neurobeschermer. De meeste chemicaliën doden hersencellen, terwijl THC ze beschermt.
 • Bestrijden van kanker – bepaalde kwaadaardige cellen en tumoren krimpen door wiet.
 • Slaapstoornissen – roken van wiet ontspant het lichaam en het psychoactieve effect draagt ​​bij aan ontspanning en betere slaappatronen.
 • Depressie en angst – cannabis helpt bij verschillende stemmingsstoornissen. Mensen die lijden aan psychose en schizofrenie moeten voorzichtig zijn, omdat dit negatieve effecten kan hebben.
 • Verlichting Gastro-intestinale klachten – omdat er endocannabinoïde-receptoren in het spijsverteringskanaal aanwezig zijn, helpt het spijsverteringsstoornissen te verlichten.

Enkele concrete aandoeningen waar THC goed bij werkt:

MEER LEZEN: 15 gezondheidsvoordelen van THC die iedereen moet kennen

Ten slotte

Het belang van THC moet niet worden onderschat. Het heeft absoluut een vaste plaats in medicinale gebieden. Helaas is het bestanddeel jarenlang verkeerd begrepen waardoor we nu wat achterstand hebben in hoe THC precies werkt. Gelukkig loopt de wetenschap die achterstand snel in. Vooral omdat we steeds meer leren over de samenwerking en synergie tussen verschillende cannabinoïden en terpenen.

Kortom, gooi de eventuele angst voor die high overboord en omarm de heilzame eigenschappen van THC. En ach, een beetje meer euforie op zijn tijd kan ook geen kwaad, toch?

[Openingsfoto: Shutterstock/PRO Stock Professional]