(advertenties)
(advertentie)
Bij dementie wordt vaak gedacht aan Alzheimer, dat is immers de meest voorkomende vorm van de aandoening. Daarover schreven wij al dat het voorkomen en misschien zelfs genezen kan worden door het gebruik van cannabis. Maar ook vasculaire dementie, de op Alzheimer na meest voorkomende vorm van dementie, kan effectief worden behandeld met cannabis blijkt uit onderzoek.

Vasculaire dementie

Deze vorm van dementie kan diverse oorzaken hebben maar is meestal het gevolg van een verstoring in de doorbloeding van de hersenen. Het is helaas erg moeilijk voor een arts om vast te stellen of er sprake is van vasculaire dementie. Als de oorzaak bijvoorbeeld één of meerdere beroertes is, is onduidelijk of de dementie gevolg is van de beroerte of van vasculaire dementie. In elk geval sterven bij vasculaire dementie hersencellen af die sommige normale handelingen moeilijker maken. Zo kan een patiënt problemen krijgen met:

  • het spreken en begrijpen van taal;
  • het uitvoeren van dagelijkse handelingen zoals wassen en aankleden;
  • het lopen (de motoriek);
  • het tempo van denken en handelen: traagheid;
  • veranderingen in gedrag (ongepast, impulsief).

Cannabis bij dementie

Naar Alzheimer en het gebruik van cannabis bij de ziekte is al veel onderzoek gedaan. Zo weten we inmiddels dat de werkzame stoffen in wiet, cannabinoïden, een plakkerig eiwit (bèta-amyloïde) in de hersenen laten oplossen dat Alzheimer veroorzaakt. Er wordt dan ook gedacht dat een cannabinoïden-tekort de oorzaak is van Alzheimer.

Zonder in te gaan op onderzoeken naar vasculaire dementie kunnen we al zeggen dat cannabis erg goed is voor het brein, met of zonder dementie. Cannabis verwijdt namelijk de bloedvaten en stimuleert daarmee de doorbloeding. Ook beschermt het hersencellen en ondersteunt het de aanmaak van gezonde hersencellen.

Onderzoek

Nou is alzheimer natuurlijk niet helemaal dezelfde vorm van dementie als vasculaire dementie, maar ook daar is hoopvol onderzoek naar gedaan. Dit betreft een onderzoek uit 2016 dat werd gepubliceerd in the journal Current Neurovascular Research, en online gepubliceerd door the National Institute of Health. De onderzoekers ontdekten dat de activering van de CB2-receptoren van het endocannabinoïden-systeem, mogelijk zou kunnen helpen tegen vasculaire dementie.

Bij vasculaire dementie zorgt een verstoring in de doorbloeding voor het afsterven van cellen in cruciale delen van de hersenen. [Foto: shutterstock/joshya]

De onderzoekers meldden het volgende: “Chronische cerebrale hypoperfusie (doorbloedingsstoornis) komt veelvuldig voor bij patiënten met vasculaire dementie. Chronische cerebrale hypoperfusie wordt gelinkt aan neurodegeneratieve aandoeningen en de latere cognitieve achteruitgang.”

In een proefdier-onderzoek op ratten onderzochten de wetenschappers daarom de rol van de CB2-receptoren bij chronische cerebrale hypoperfusie. Hieruit bleek dat het activeren van de CB2-receptor de chronische cerebrale hypoperfusie verzwakte en dus de doorbloeding verbetert.

Oude wiet tegen vasculaire dementie

Hoewel patiënten niet genezen van dementie door het gebruik van cannabis, verbetert het wel aanzienlijk de kwaliteit van leven voor deze mensen. Velen laten weten beter te slapen, opgewekter en frisser wakker te worden en minder pijn te hebben. En gezien het laatste onderzoek, doen ze dat het best met de cannabinoïde CBN.

CBN is een afbraakproduct van THC dat de CB2-receptoren activeert. Je krijgt dus meer CBN in wiet wanneer die al wat langer bewaard is. Je kunt het proces versnellen door het in het licht te bewaren, maar dat duurt wel even.  De chef van onderzoek bij het gerenommeerde cannabis-testlab Steep Hill Labs legt zelf weleens verse wiet in plastic gewikkeld drie jaar lang(!) in z’n garage om van 20 procent THCA, 3 tot 5 procent CBN te maken.

[Openingsfoto: shutterstock/Lightspring]