(advertenties)
(advertentie)

‘De vader van al het cannabisonderzoek’ Raphael Mechoulam ontvangt een hoge onderscheiding voor al zijn werk. Ook krijgt hij 10.000 dollar subsidie voor nieuw onderzoek. De 88-jarige Israëlische professor neemt de onderscheiding op 3 oktober in New York in ontvangst.

Raphael Mechoulam is een baanbrekende hoogleraar en professor in medicinale chemie. Onder zijn leiding ontdekte een team wetenschappers in 1964 THC. Ook werd het bestanddeel toen voor het eerst gesynthetiseerd. Mechoulam vond daarna nog veel meer cannabinoïden. Ook speelde de THC-professor een cruciale rol bij het ontdekken van het endocannabinoïden-systeem. Dit mechanisme is enorm belangrijk voor onze gezondheid en verklaart bovendien de heilzame werking van wiet in ons lichaam.

Raphael Mechoulam wijdde zijn hele leven aan cannabisonderzoek. Bovendien zorgde zijn werk voor een kettingreactie van doorbraken, die het begrip over medicinale wiet bracht waar het vandaag de dag staat. Hiervoor ontvangt hij volgende week een hoge onderscheiding en enorm veel erkenning.

ZIE OOK: Video – maak kennis met THC-professor Raphael Mechoulam

“Niemand anders dan Raphael verdient deze prijs”

De Arcview Group viert de cannabiskoning met een Lifetime Achievement Award en een onderzoekssubsidie ​​van 10.000 dollar (9.100 euro). Mechoulam zal de award in ontvangst nemen tijdens de eerste jaarlijkse cannabis awards-presentatie op het Arcview Investor Forum op 3 oktober 2019.

“Cannabisonderzoek is nog nooit zo cruciaal geweest voor de toekomst van medicinale wiet, vooral nu de federale overheid [van de VS, red.] start met het verwerken van tientallen openstaande aanvragen voor stappen die nodig zijn om de toegang tot cannabis-onderzoek te verbeteren”, aldus Arcview Group CEO en mede-oprichter Troy Dayton. “Niemand anders dan Raphael verdient onze Lifetime Achievement Award. We kunnen niet wachten om te zien wat hij vervolgens ontdekt”.

Naast de erkenning en de subsidie zal de prijs vanaf volgend jaar ook worden vernoemd naar de professor. Toekomstige winnaars zullen hem dus in ontvangst nemen als de ‘Arcview Raphael Mechoulam Lifetime Achievement Award’.

Meer over prof. Raphael Mechoulam

THC werd in 1964 ontdekt door de Israeëlische professor Raphael Mechoulam.

Mechoulam werd geboren in Sofia, Bulgarije op 5 november 1930. Na de communistische overname van het pro-Duitse Bulgarije in 1944, studeerde hij chemische technologie. Mechoulam ontving in 1952 zijn Master of Science in biochemie van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Zes jaar later werd hij benoemd tot doctor aan het Weizmann Instituut, Rehovot, met een proefschrift over de chemie van steroïden.

Na postdoctorale studies aan het Rockefeller Institute zat hij tussen 1960 en 1965 in de wetenschappelijke staf van het Weizmann Institute. Daarna verhuisde hij naar de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem waar hij professor en hoogleraar ‘medicinale chemie’ werd. Daarnaast was Mechoulam rector en prorector. In 1994 werd hij gekozen als lid van de Israel Academy of Sciences.

Raphael won verschillende prijzen, waaronder de Israel Prize in Exact Sciences – Chemistry (2000), de NIDA Discovery Award (2011), de EMET Prize in Exact Sciences – Chemistry (2012) en de Rothschild Prize in Chemical Sciences and Physical Wetenschappen (2012).

Zijn laboratorium werkt al meer dan 50 jaar aan het ontrafelen van de chemie, farmacologie en klinische effecten van natuurlijke producten, waaronder cannabis. Het huidige onderzoek van Mechoulam richt zich op de vele anandamide-achtige verbindingen in zoogdieren, waarvan vele betrokken zijn bij fundamentele biologische reacties, zoals botvorming, ontspanning van bloedvaten, hoofdtrauma en verslaving.

Anandamide lijkt veel op THC en andere bestanddelen in wiet. Zijn werk kan dus wederom bijdragen aan nieuwe ontdekkingen over de medicinale werking van wiet.

[Openingsfoto: Wikipedia/Tzahy]