(advertenties)
(advertentie)

Minister Bruins heeft laten weten geen ontheffingen te verlenen aan patiënten die thuis wiet kweken voor medicinaal gebruik. Hij blijft vasthouden aan nationale en internationale verdragen en verwijst patiënten met specifieke wensen door naar het BMC. Kortom, alles blijft bij het oude.

Minister Bruins voor Medische Zorg heeft gereageerd op kamervragen van D66 over het thuis kweken van medicinale wiet. Die werden gesteld door D66-kamerlid Vera Bergkamp naar aanleiding van twee recente gebeurtenissen. De eerste was een door een rechter voorkomen huiszetting van een patiënt uit Terneuzen, die veertig wietplanten kweekte voor medicinaal gebruik. En het verhaal over Jan en Jannie uit Hasselt, waar de politie twee medicinale wietplanten uit de achtertuin trok.

Bergkamp kaartte op 22 augustus aan dat het huidige medicinale cannabisbeleid in Nederland tekortschiet. Ze wil daarom dat patiënten in bepaalde gevallen hun eigen medicinale wiet mogen kweken.

Bruins wil niet wijken

In zijn reactie schrijft Bruins dat hij geen ontheffing wil verlenen aan mensen die thuis wiet kweken voor medicinaal gebruik. “Het huidige beleid heeft als doel om binnen de geldende internationale en nationale wettelijke kaders ervoor te zorgen dat medicinale cannabis van farmaceutische en constante kwaliteit via de apotheek op recept beschikbaar wordt gesteld aan patiënten die dit door hun arts voorgeschreven hebben gekregen.”

De bewindsman benadrukt dat Nederland hier door middel van het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) voor zorgdraagt. “Met het BMC houdt Nederland zich aan het Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen van 1961. Dit verdrag stelt dat indien een land de teelt van cannabis voor medicinale doeleinden toelaat er een nationaal bureau moet zijn dat alle oogsten opkoopt en het alleenrecht heeft op verkoop.”

Op de vraag wat Bruins, gelet op proportionaliteit en barmhartigheid, vindt van het door de politie laten weghalen van twee wietplanten uit de tuin van een ouder echtpaar, blijft hij onverbiddelijk. “Het telen van cannabis is op grond van de Opiumwet verboden. Dit geldt ook voor het telen van vijf planten of minder.”

LEES OOK: De Jan en Jannie-case • Marjon Fisher doet verslag

BMC is leidend

Minister Bruno Bruins laat weten dat hij geen ontheffing wil verlenen aan mensen die thuis wiet kweken voor medicinaal gebruik. [Shutterstock/Nancy Beijersbergen]

Veel patiënten geven de voorkeur aan zelf medicinale wiet kweken omdat de aangeboden medicinale wiet en olie niet voor iedereen effectief is. Het BMC biedt slechts vijf wietsoorten aan, maar dat is niet toereikend.

Er zijn vele wietsoorten beschikbaar met specifieke verhoudingen werkzame stoffen. Door zelf te kweken kan een patiënt precies de gewenste soort grootbrengen die perfect aansluit bij de kwaal. Bovendien is zelf wiet kweken veruit de goedkoopste manier, want zorgverzekeraars zijn gestopt met vergoeden.

Ook hier geeft Bruins geen millimeter toe. “Gelet op de ervaringen van het BMC, wordt met de vijf beschikbare medicinale cannabissoorten grotendeels voorzien in de bestaande behoefte.” De minister laat wel weten dat het BMC bereid is in gesprek te gaan met patiënten en patiëntenverenigingen om het aanbod onder de loep te nemen. Ook wil hij thuis gekweekte wiet van patiënten vergelijken met het aanbod van BMC om zo een beter beeld te krijgen van de behoeftes.

Interessant is dat Bruins aangeeft dat elke bereidingsapotheek wietolie mag maken. “De apotheken die dit momenteel al doen, zijn in staat om alle soorten verhoudingen te bereiden waar de patiënt om verzoekt. Fysiek ophalen van de producten is niet vereist.” De praktijk leert dat niet veel apotheken wietolie leveren. Bovendien kost een flesje van 10 ml wietolie 50 euro. Dit is olie met slechts 2 procent THC. Een patiënt heeft daar veel van nodig wat snel in de papieren loopt.

Echter veegt Bruins het prijsargument dus van tafel. “BMC heeft de apotheekinkoopprijs de afgelopen jaren stapsgewijs verlaagd. Daardoor ligt de prijs [van wiet, red.] op dit moment (significant) onder de prijs van door coffeeshops aangeboden recreatieve cannabis.”

LEES OOK: Dit kost mediwiet • coffeeshop vs. apotheek vs. zelf kweken

Kortom: geen ontheffing

Een paar wietplanten in de tuin voor medicinaal gebruik? Het mag niet en het niet er niet naar uit dat dit binnenkort verandert. [Shutterstock/Door Ryan Melody]

Op basis van deze argumenten is Bruins geenszins van plan ontheffingen te verlenen aan mensen die thuis wiet kweken voor eigen medicinaal gebruik. Het komt erop neer dat hij vindt dat Nederland voldoende wiet kweekt voor medicinale doeleinden en daarmee in ieders behoefte kan voorzien. Ook wijst hij erop dat de medicinale wiet die thuis wordt gekweekt niet is onderworpen aan kwaliteitscontroles, in tegenstelling tot wiet uit de apotheek.

Volgens Bruins kan het voorkomen dat een medicijn niet of niet voldoende helpt, maar “ook dan kan het niet zo zijn dat het geneesmiddel thuis gemaakt wordt en toegestaan wordt, omdat het volgens de patiënt beter werkt”. Hij gaat zelfs een stap verder: “Gelet op hoge kwaliteitseisen kan er bij thuisteelt per definitie van ‘medicinale cannabis’ geen sprake zijn.”

De minister is van mening dat wiet van ‘farmaceutische en constante kwaliteit’ moet zijn en dat kan volgens hem alleen via op recept verstrekte wiet uit de apotheek. Hier gaat Bruins wel voorbij aan een belangrijk verschil tussen farmaceutische medicijnen en wiet. De meeste medicijnen worden namelijk gemaakt met gesynthetiseerde bestanddelen; een specialistisch proces dat door professionals in laboratoria wordt uitgevoerd. Thuis is dat niet zomaar mogelijk.

Zijn de bijwerkingen van veel farmaceutische medicijnen die aan hoge kwaliteitseisen moeten voldoen niet vele malen erger?

Wiet daarentegen is een plant die natuurlijke medicatie levert. Deze plant laat zich prima thuis kweken. Net als bijvoorbeeld aloë vera, Sint-Janskruid en koriander; andere geneeskrachtige planten die een ieder gewoon in zijn achtertuin mag kweken. En ja, van wiet kan je high worden als je er genoeg van neemt. Maar zijn de bijwerkingen van veel farmaceutische medicijnen die aan hoge kwaliteitseisen moeten voldoen niet vele malen erger?

Het blijft vooralsnog dus hopen op gemeentelijke ongehoorzaamheid. Als steeds meer gemeentes een oogje dichtknijpen bij patiënten die een paar planten kweken, moet de landelijke politiek wel een keer volgen. Net als in de Verenigde Staten. Helaas kan dat nog wel even duren.