(advertenties)
(advertenties)
Slaap is niet voor iedereen vanzelfsprekend en reguliere slaapmiddelen zijn vaak schadelijk of verslavend. Gelukkig biedt mediwiet, indien de juiste wietsoort en inname-vorm wordt gebruikt, hiervoor een veiliger alternatief. Maar hoe ondersteun je een goede nachtrust het beste met cannabis?

Slapen met wiet

Naast pijn en (de bijwerkingen van de behandeling tegen) kanker, is slapeloosheid één van de meest gehoorde aandoeningen waartegen cannabis wordt gebruikt. Uiteraard sluit de ene aandoening de ander niet uit. Want ook mensen met (chronische) pijn of andere ziekten kunnen door hun klachten moeite ervaren met in slaap komen of de nacht doorslapen. In dat geval kan het gebrek aan een goede nachtrust bovendien de bestaande symptomen verergeren.

Slaapproblemen behandel je echter, indien de juiste wietsoort en inname-vorm gebruikt, effectief met cannabis. Of dit nu zoals hierboven beschreven een pijnlijke oorzaak heeft. Of dat het te maken heeft met een mentale kwaal als een posttraumatische stressstoornis, depressie of ernstige nachtmerries. Zelfs bij slaapgebrek door ernstig snurken en/of slaapapneu kan mediwiet mogelijk dé oplossing zijn.

Dat komt mede omdat wiet het lichaam ontspant, maar voornamelijk omdat cannabis de lichte REM-slaap verkort. Daardoor verkeert het lichaam langer in de diepe slaap. In dit stadium herstelt het lichaam zich van schade, slijtage en vermoeidheid dus is het belangrijk genoeg van deze slaap te krijgen. Maar hoe ondersteun je dat het beste met cannabis?

Slaapgebrek is erg frustrerend en verergert vaak al bestaande klachten en symptomen. [Foto: shutterstock/amenic181]

Wietolie voor een diepe slaap

Voor wie vooral moeite heeft met ’s nachts doorslapen, en dus vaak onnodig wakker is, kan wietolie uitkomst bieden. Door een aantal druppels THC-olie onder de tong te nemen voor je de ogen sluit, wordt de wietolie pas actief wanneer je al slaapt. Immers duurt het 20 minuten tot soms wel anderhalf uur voor cannabisolie werkzaam wordt. Het effect houdt echter langer aan, waardoor je bijna de gehele nacht prettig doorslaapt.

Niet alle wietolie is hier even goed voor geschikt. CBD zou zelfs een negatieve invloed kunnen hebben op de slaap bij gebruik in de avond. Het blijkt voornamelijk indica-dominante THC-rijke cannabis die de slaap bevordert. Dit komt door de in deze strains aanwezige terpenen, die in verschillende samenstellingen de geur maar ook het effect van een specifieke wietsoort vormgeven. In indica-wiet zit vaak meer van de kalmerende stof myrceen die erg bevorderlijk werkt op de slaap.

Marokkaanse hasj is vaak zeer geschikt om wietolie mee te maken waarmee je beter doorslaapt. [Foto: CSC Holland]

Ook hasjolie gemaakt van Marokkaanse hasj blijkt voor veel patiënten een effectief slaapmiddel. Wietplanten voor Marokkaanse hasj worden namelijk in de zon gedroogd, waardoor een relatief groot deel van de in de planten aanwezige delta-9-THC omgezet wordt in cannabinol (CBN).

Dit is een zeer verdovende afbraakstof van THC en bijzonder geschikt om goed mee door te slapen. CBN komt verder vooral voor in oude wiet, gezien het lang duurt voordat THC is geoxideerd naar CBN.

Edible in plaats van wietolie

Niet iedereen is fan van de gebruiksvorm of smaak van wietolie, maar ook hiervoor bestaan alternatieven. Een andere manier om langdurig effect te hebben van je cannabismedicijn, om in dit geval beter te kunnen doorslapen, is de wiet door te slikken. Uiteraard bedoelen we niet dat je nu op een wiettop uit de coffeeshop moet knagen. Daarentegen zou je capsules met wietolie kunnen maken of bijvoorbeeld een edible kunnen eten.

Edibles zijn eetbare vormen van wiet. Simpelweg een gerecht (of drank) met een basis van bijvoorbeeld wietboter, cannabis-kokosolie of cannabis-olijfolie. Ook bij deze inname-vormen duurt het langer voor het effect merkbaar wordt. Waardoor het perfect is om langer mee te kunnen doorslapen in de nacht. Het effect van gegeten cannabis kan echter een stuk heftiger zijn dan van een druppel wietolie omdat eetbare wiet vaak lastiger te doseren is. Bouw dit gebruik daarom langzaam op om ongewenste ervaringen te voorkomen.

Inslapen met een vaporizer

Het gebruik van wietolie en edibles blijkt echter vaak niet genoeg om patiënten die moeite hebben met inslapen, makkelijker de slaap te laten vatten. Dit komt waarschijnlijk door de trage inwerktijd van deze inname-vormen. Waardoor het effect niet acuut genoeg is voor deze mensen om de vermoeidheid te omarmen en in slaap te vallen.

Een hijsje van een pure joint of het liefst een vaporizer (verdamper) met daarin wederom indica-dominante cannabis, is in dat geval een mogelijk alternatief of aanvulling op de wietolie; of edible. Het effect van geïnhaleerde cannabis is namelijk vrij snel, kort en krachtig merkbaar en kan daarom goed gebruikt worden om in te slapen. De gebruikte wiet uit de vaporizer(AVB)  is bovendien ook nog eens te gebruiken voor edibles of om wietolie mee te maken, zoals je hier kunt lezen.

Deze AVB (already vaped buds) bevatten nog genoeg medicinale stoffen om te hergebruiken.

Patiënten laten weten dat ze door cannabis te inhaleren voor het slapen gaan ontspannen in hun hoofd en lichaam; en daarom ongeacht de aard van hun klachten – mentaal of bijvoorbeeld (chronische) pijn in spieren en gewrichten – met behulp van indica-dominante wiet beter kunnen inslapen.

[Openingsfoto: shutterstock/Ljupco Smokovski]
(advertenties)

Reacties