(advertenties)
(advertenties)

Slaap is niet voor iedereen vanzelfsprekend en reguliere slaapmiddelen zijn vaak schadelijk of verslavend. Gelukkig biedt mediwiet, mits de juiste wietsoort en toedieningsvorm wordt gebruikt, een veiliger alternatief. Maar hoe ondersteun je een goede nachtrust het beste met cannabis?

Slapen met wiet

Naast pijn en (de bijwerkingen van de behandeling tegen) kanker, is slapeloosheid één van de meest gehoorde aandoeningen waarvoor men cannabis gebruikt. Uiteraard sluit de ene aandoening de ander niet uit. Want ook mensen met (chronische) pijn of andere ziekten kunnen door hun klachten moeite hebben met in slaap komen of de nacht doorslapen. Bovendien kan een gebrek aan nachtrust bovendien de bestaande symptomen verergeren.

Slaapproblemen behandel je echter, indien de juiste wietsoort en toedieningsvorm gebruikt, effectief met cannabis. Of dit nu zoals hierboven beschreven een pijnlijke oorzaak heeft. Of dat het te maken heeft met een mentale kwaal zoals een posttraumatische stressstoornis, depressie of ernstige nachtmerries. Zelfs bij slaapgebrek door ernstig snurken en/of slaapapneu kan mediwiet mogelijk dé oplossing zijn.

Dat komt mede omdat wiet het lichaam ontspant, maar voornamelijk omdat cannabis de lichte REM-slaap verkort. Daardoor verkeert het lichaam langer in de diepe slaap. In dit stadium herstelt het lichaam zich van schade, slijtage en vermoeidheid. Daarom is het belangrijk genoeg van deze slaap te krijgen. Maar hoe ondersteun je dat het beste met cannabis?

Slaapgebrek is erg frustrerend en verergert vaak bestaande klachten en symptomen. [Foto: shutterstock/amenic181]

Wietolie voor een diepe slaap

Voor wie vooral moeite heeft met ’s nachts doorslapen, en dus vaak onnodig wakker is, kan wietolie uitkomst bieden. Door een aantal druppels THC-olie onder de tong te druppelen voor je de ogen sluit, wordt de wietolie pas actief als je (bijna) slaapt. Het duurt immers 20 minuten tot soms wel anderhalf uur voor cannabisolie werkzaam wordt. Het effect houdt echter langer aan, waardoor je bijna de gehele nacht prettig doorslaapt.

Niet alle wietolie is hier even goed voor geschikt. CBD zou zelfs een negatieve invloed kunnen hebben op de slaap bij gebruik in de avond. Het blijkt voornamelijk indica-dominante THC-rijke cannabis die de slaap bevordert. Dit komt door de in deze wietsoorten aanwezige terpenen, die in verschillende samenstellingen de geur maar ook het effect van een specifieke wietsoort vormgeven. In indica-wiet zit vaak meer van de kalmerende stof myrceen die erg bevorderlijk werkt op de slaap.

Marokkaanse hasj is vaak zeer geschikt om wietolie mee te maken waarmee je beter doorslaapt. [Foto: Amsterdam Genetics]

Ook hasjolie gemaakt van Marokkaanse hasj blijkt voor veel patiënten een effectief slaapmiddel. Wietplanten voor Marokkaanse hasj worden namelijk in de zon gedroogd, waardoor een relatief groot deel van de in de planten aanwezige delta-9-THC omgezet wordt in cannabinol (CBN).

Dit is een zeer verdovende afbraakstof van THC en bijzonder geschikt om goed mee door te slapen. CBN komt verder vooral voor in oude wiet, gezien het lang duurt voordat THC is geoxideerd naar CBN.

Edible in plaats van wietolie

Niet iedereen is fan van de gebruiksvorm of smaak van wietolie, maar ook hiervoor bestaan alternatieven. Een andere manier om langdurig effect te hebben van je cannabismedicijn, om in dit geval beter te kunnen doorslapen, is wiet doorslikken. Uiteraard bedoelen we niet dat je nu op een wiettop uit de coffeeshop moet knagen. Daarentegen kan je capsules met wietolie maken of bijvoorbeeld edible’s kunnen eten.

Edibles zijn eetbare vormen van wiet. Simpelweg een gerecht (of drank) met een basis van bijvoorbeeld wietboter, cannabis-kokosolie of cannabis-olijfolie. Ook bij deze inname-vormen duurt het langer voor het effect optreedt. Dit maakt het perfect om langer door te slapen in de nacht. Het effect van gegeten cannabis kan wel een stuk heftiger zijn dan van een druppel wietolie omdat eetbare wiet vaak lastiger is te doseren. Bouw dit gebruik daarom langzaam op om ongewenste ervaringen te voorkomen.

Inslapen met een vaporizer

Het gebruik van wietolie en edibles blijkt vaak niet genoeg voor patiënten die moeite hebben met inslapen. Dit komt waarschijnlijk door de trage inwerktijd van deze toedieningsvormen. Waardoor het effect niet acuut genoeg is om vermoeidheid te omarmen en in slaap te vallen.

Een trekje van een pure joint of het liefst een vaporizer (verdamper) met daarin wederom indica-dominante cannabis, is in dat geval een mogelijk alternatief of aanvulling op de wietolie; of edible. Het effect van geïnhaleerde cannabis is namelijk vrij snel, kort en krachtig merkbaar en kan daarom goed gebruikt worden om in te slapen. De gebruikte wiet uit de vaporizer (AVB)  is bovendien ook nog eens te gebruiken voor edibles of om wietolie mee te maken, zoals je hier kan lezen.

Deze AVB (already vaped buds) bevatten nog genoeg medicinale stoffen om te hergebruiken.

Patiënten zelf geven aan dat ze, door cannabis te inhaleren voor het slapen gaan, ontspannen in hun hoofd en lichaam; en daarom ongeacht de aard van hun klachten – mentaal of bijvoorbeeld (chronische) pijn in spieren en gewrichten – met behulp van indica-dominante wiet beter kunnen inslapen. Doe er je voordeel mee.

[Openingsfoto: shutterstock/Ljupco Smokovski]

(advertenties)