(advertenties)
(advertentie)

Je leeft bewust en gebruikt een natuurlijke remedie voor lichamelijke of geestelijke klachten. Ga daarom ook bewust om met meststoffen als je zelf medicinale cannabis kweekt. Doe je alleen aan biologische bestrijdingsmiddelen en laat het bodemleven je wietplanten voeden.

Even ophelderen: er bestaat kunstmest en dat zijn zouten oftewel mineralen. Deze direct door de plant opneembare voeding bestaat bijvoorbeeld uit stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) in een bepaalde verhouding (de NPK-verhouding). Over het algemeen worden deze mineralen bij minerale plantenvoeding daarnaast aangevuld met een aantal micro-elementen zoals calcium, magnesium, en silicium en ijzer, zink, mangaan, koper en molybdeen. Deze stoffen (in totaal ongeveer 18 elementen) zijn noodzakelijk zijn voor een goede groei en bloei.

Indirect & organisch

Organische meststoffen zijn opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen (organisch materiaal) zonder dat daar direct opneembare mineralen aan zijn toegevoegd. Voorbeelden van organische plantenvoeding zijn bloedmeel, beendermeel, verenmeel, vinasse, melasse. Maar uiteraard ook natuurlijke mest en ook bijvoorbeeld humuszuren en fulvinezuren, zeewier (kelp), basaltmeel, lavameel en meer.

Natuurlijk hoef je dit allemaal niet in huis te halen om wat medicinale wietplanten in je tuin te kweken. Er zijn namelijk hele goede organische voedingslijnen met vloeibare meststoffen waar alles in zit wat planten nodig hebben.

aarde

Deze biologische plantenvoeding werkt met name indirect: de voedingsstoffen voor de plant moeten worden vrijgemaakt door het bodemleven dat bestaat uit bacteriën en schimmels. Deze zetten het organische materiaal om in dezelfde opneembare mineralen in kunstmest. Hierbij komen daarnaast echter nog veel meer micro-meststoffen beschikbaar, dan de pakweg 18 elementen in minerale plantenvoeding.

Biologisch kweken vereist een andere manier van tegen bemesten aankijken. In navolging van de professionele markt zijn veel van die meststoffen ook beschikbaar op de cannabismarkt. Vaak zijn het zeer gerenommeerde voedingen die voor cannabis onder een andere naam en soms in een iets andere samenstelling op de markt worden gebracht.

Voed de bodem, voed je plant

We hebben niets tegen minerale meststoffen, maar het zijn zelden duurzame producten en kosten veel energie om te winnen. Geen schone industrie. Er worden echter prima resultaten mee geboekt en op hydrocultuur kun je niet anders dan met minerale meststoffen werken. Maar als je op aarde of turf substraat werkt, wel. Het principe is simpel: je voedt deels de plant, maar met name het bodemleven van je medium, dat de organische voedingsstoffen omzet naar voor de plant opneembare stoffen.

Het principe is simpel: Je voedt met name het bodemleven in de aarde dat de organische voedingsstoffen omzet naar voor de plant opneembare mineralen. Voed je medium, niet je plant

Je zorgt er dus voor dat de ideale omstandigheden in je medium worden gecreëerd. Dat vereist ook ervaring met je plant, je zult hem goed moeten leren ‘lezen’ want organische voeding werkt minder snel dan minerale. Dat is ook een voordeel: als je een keertje uitschiet is het geen ramp. Een overdosering minerale voeding heeft vrijwel direct een negatief effect op je plant.

Mycorrhiza met en zonder

Links gras geënt met Mycorrhiza, rechts zonder

Bodemleven

Belangrijk bij organische voeding is zeer zeker het bodemleven! Zonder bodemleven gebeurt er weinig met al die mooie organische stoffen. Gelukkig bevat de aarde in je tuin al een bodemleven, net als de meeste biologische potgrond die je kunt kopen.

Potgrond met een RHP keurmerk is echter helemaal kiemvrij en …dood. Het is dus verstandig om daaraan een bodemleven te introduceren. Zo hou je zelf in de hand wát er in je bodem gaat groeien. Ook ongunstige schimmels en bacteriën kunnen namelijk je substraat gaan bevolken, met bijvoorbeeld wortelrot, tekorten en ziektes tot gevolg.

Zonder meer de belangrijkste schimmels in je bodem zijn de Mycorrhiza en Trichoderma. Mycorrhiza is een wortelschimmel dat in symbiose leeft met de wortels. Kort gezegd breidt deze schimmel het wortelstelsel enorm uit, zorgt het ervoor dat de wortels langer blijven leven, en geeft het bescherming tegen ongunstige schimmels, die ziekten kunnen veroorzaken. Dat laatste doet ook de Trichoderma harzianum. Het is een soort ‘killer schimmel’ die pathogene (kwalijke) schimmels verdrukt. Samen dus een gouden team voor de bodem!

Schimmels moet je mengen met je aarde, bodembacteriën kun je aangieten

Schimmelsporen

Mycorrhiza hoef je maar één keer toe te voegen, en dat doe je wanneer je de plant als zaailing in zijn eerste en kleinste pot zet. De schimmelsporen moeten écht met de wortels in aanraking komen om te kunnen ontwikkelen. Daarna groeien ze met je wortelkluit mee. Het geeft een bijzonder mooie doorworteling van de aarde; je planten vinden het geweldig!

Maar er is meer nodig. Namelijk bacteriën die samenwerken met deze schimmels, enzymen produceren, stikstof binden en nog veel meer! Gelukkig zijn deze er in diverse kant en klare preparaten. Onthoud goed: schimmels moet je mengen met je aarde, bodembacteriën kun je naderhand nog aangieten.

[Openingsbeeld: OlegDoroshin, Shutterstock.com]