(advertenties)
(advertentie)

Als je nog nooit een wietplant gekweekt hebt en je wilt daarmee beginnen, dan kun je dat het beste biologisch doen. Dat is de makkelijkste manier om van je eerste kweek een succes te maken. Je wordt daarbij namelijk geholpen door een actief bodemleven dat altijd precies genoeg voeding vrijgeeft en de wortels van je planten beschermt.

Hoewel biologisch (ook wel organisch) gekweekte wiet door velen beschouwd wordt als de beste en meest smaakvolle wiet, is biologisch kweken totaal niet moeilijk. We willen zelfs zover gaan en stellen dat biologisch kweken voor beginners de makkelijkste methode is. Zolang je maar een gezond en actief bodemleven in de potten van je planten hebt, hoef je zelf eigenlijk alleen maar water te geven. Overvoeden is niet mogelijk als je puur biologisch kweekt, en je planten krijgen toch altijd precies genoeg voeding.

Biologisch kweken is ideaal voor beginners, door de hulp die ze krijgen van het bodemleven.

Biologisch of hydrologisch, meer smaken zijn er niet

Eigenlijk zijn er maar twee manieren van kweken, biologisch of hydrologisch. Dat betekent dat als je op aarde kweekt, dat dat per definitie biologisch is.

Natuurlijk zijn er ook kwekers die op aarde kweken en daarbij gebruik maken van minerale voeding, maar die halen de twee kweekmethodes eigenlijk door elkaar. Door wietplanten op aarde te kweken en minerale voeding (hydrovoeding) te gebruiken, degradeer je de aarde in feite tot een hydrologisch medium dat alleen dient om de wortels houvast te geven. De minerale voeding doodt het bodemleven, zodat je de bufferende werking van de aarde verliest, en ook niet langer profiteert van het gemak van biologisch kweken.

Aarde leeft!

Aarde is levend, en veel meer dan gecomposteerd organisch materiaal. Goede aarde zit namelijk vol met bodembacteriën en nuttige schimmels. Het bestaat daarnaast voor het grootste deel uit organisch materiaal. De bodembacteriën in de aarde breken deze organische deeltjes af, en zetten die om in voor de plant opneembare voedingsstoffen.

Nuttige trichoderma schimmels in de aarde helpen ook mee om je planten gezond te houden. Zij hechten zich aan de wortels en vormen een uitgebreid netwerk dat helpt om voedingsstoffen naar de wortels te brengen. Daarnaast beschermen deze schimmels de wortels tegen schadelijke schimmels en helpen daarmee om wortelrot te voorkomen. Het risico van te veel water wordt hierdoor ook een stuk lager, helemaal omdat het bodemleven zelf ook wel van een vochtige omgeving houdt.

In een biologische kweek op aarde is het dan ook het belangrijkste om goed voor het bodemleven te zorgen. Het bodemleven zorgt in ruil daarvoor dat je planten alles krijgen wat ze maar nodig hebben. Jij hoeft vervolgens alleen water te geven. En eventueel wat échte biologische voeding of misschien wat compostthee maar het mooie daarvan is dat je daarvan eigenlijk niet te veel kunt geven.

Een actief bodemleven met bacteriën, schimmels, algen en ééncellige organismen verzorgt planten voor jou. Beeld: Juliasuena, Shutterstock

Gemakkelijk biologisch kweken

Biologisch kweken zorgt dus voor de beste kwaliteit wiet, én is ook nog eens gemakkelijk. Maar hoe pak je dat dan aan? Gelukkig hoef je voor een biologische kweek tegenwoordig geen composthoop meer aan te leggen. Dat kan natuurlijk wel maar er zijn ook genoeg kant en klare biologische producten om je potten mee te vullen. Het is eigenlijk een simpele kwestie van een goede organische aarde te gebruiken, en die te activeren met nuttige bodembacteriën en trichodermaschimmels.

Voor een goede biologische aarde hoef je niet lang te zoeken. Er zijn diverse producenten zoals Plagron, BioBizz, Mills, BAC en meer, die uitstekende substraten aanbieden voor cannabis. Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon naar het tuincentrum en een zak compost mengen met biologische potgrond en eventueel wat perliet om de aarde wat luchtiger te maken.

Let wel op als je voor deze laatste optie kiest, want aarde uit tuincentrums is eigenlijk bedoeld voor gebruik buiten. Het bevat dikwijls eitjes van varenrouwmuggen of andere insecten. Dit hoeft geen probleem te zijn als je preventief wat nematoden aan de aarde toevoegt. Deze nematoden, ook wel aaltjes zijn minuscuul klein en een natuurlijke vijand van alle larven in je aarde.

De volgende stap is om je aarde te verrijken met een actief bodemleven. Veel aarde bevat trouwens al een bodemleven maar je doet er goed aan om dat nog even extra toe te voegen. Er zijn diverse producten om nuttige bacteriën en/of schimmels toe te voegen. Een paar voorbeelden hiervan zijn BioEnhancer van Green House, Startrex van BioTabs (bevat tevens compost), Sannie’s Bacto of BioTabs Mycotrex.

Met een actief bodemleven en goede organische aarde, hoef je alleen nog water te geven, en af en toe een lekkere compostthee. Foto: Visualistka, Shutterstock

Just add water

Heb je eenmaal een goed biologisch aardemengsel en een actief bodemleven, dan hoef je eigenlijk alleen nog water te geven, en helemaal als de aarde genoeg compost bevat. Merk je toch dat je planten wat lichter van kleur worden, dan kun je bij voeden met puur biologische voeding. Let hierbij even goed op dat je echt organische voeding kiest, want veel minerale voeding is ook als biologisch bestempelt.

Voorbeelden van echte organische voeding zijn de Alga basisvoeding van Plagron, de Organics lijn van Mills, BioBizz’ Bio-Grow en Bio-Bloom, Orgatrex van BioTabs en BioGrow en BioBloom van Green House Powderfeeding. Verder kun je je planten ook echt biologisch verwennen door zelf wat compostthee voor ze te brouwen. Daarmee geef je ze niet alleen meer nuttige bacteriën maar ook meteen voeding waarvan je nooit te veel kunt geven.

[Openingsfoto: Szymon Mucha, Shutterstock]