(advertenties)
(advertentie)

Cannabigerolzuur of kortweg CBGA is een van de vele cannabinoïden die de cannabisplant produceert. Het bestanddeel is heel interessant omdat het aan de basis staat van allerlei andere cannabinoïden. En het beschikt ook nog eens over enkele heilzame eigenschappen. Hoog tijd om eens in te zoomen op CBGA.

Even kort voor iedereen die nog niet weet wat een ‘cannabinoïde’ is. Dit zijn verbindingen in wiet die samenwerken met een netwerk van receptoren in ons lichaam. Beter bekend als het endocannabinoïden-systeem. Door die samenwerking ontstaan allerlei heilzame reacties.

LEES OOK: Boost je gezondheid met het endocannabinoïden-systeem

CBGA is een fundamenteel bestanddeel in de cannabisplant. Je zou CBGA zelfs kunnen beschouwen als de ‘grootmoeder’ van alle belangrijke cannabinoïden. Waarom? Omdat het bovenaan het de cascade-reactie staat die leidt tot deze drie bestanddelen:

  • THCA (tetrahydrocannabinolzuur)
  • CBDA (cannabidiolzuur)
  • CBCA (cannabichromenic zuur)

Na verhitting worden dit respectievelijk THC, CBD en CBC. 

De ontdekking van CBGS is overigens niet nieuw. Wetenschappers weten al meer dan 50 jaar van het bestaan af. Israëlische onderzoekers isoleerden deze cannabinoïde als eerste. En 30 jaar later onthulden Japanse onderzoekers als eerste dat CBGA het basisingrediënt is van een aantal andere cannabinoïden. Ondanks de lange geschiedenis is er tot nu toe minimaal onderzoek gedaan naar CBGA. We kijken hieronder wat er tot nu toe bekend is.

Medische voordelen van CBGA

Hoewel er nog maar weinig medisch onderzoek is gedaan naar CBGA, lichten vroege studies enkele tipjes van de sluiter over de mogelijke toepassingen.

Glaucoom

Het is al heel lang bekend dat wiet goed werkt tegen de symptomen van glaucoom. Deze ziekte is wereldwijd een van de grootste oorzaken van blindheid. Het is een aandoening van de oogzenuw, waarbij zenuwvezels geleidelijk verloren gaan. Waarschijnlijk is slechte doorbloeding hiervan de oorzaak. Hierdoor ontstaat een te hoge druk in het oog. 

UBC-onderzoekers werken aan oogdruppels op basis van cannabis. Het team ontwikkelt een hydrogel met duizenden nanodeeltjes waar ze CBGA aan toegevoegd. CBGA blijkt namelijk veelbelovend bij het verlichten van glaucoomklachten. Bovendien kan het diep doordingen in het oog, waar de problemen ontstaan.

Een goede gezondheid is je grootste goed. CBGA in wiet kan daarbij helpen. [Shutterstock/Evgeny Atamanenko]

Hart-en vaatziekte

CBGA kan diabetespatiënten helpen bij het bestrijden van enkele complicaties en van de aandoening zoals hart- en vaatziekten. CBGA werd in vitro bestudeerd en bleek het enzym ‘aldose-reductase’ sterk te remmen. Dit enzym speelt een belangrijke rol in de oxidatieve stress die leidt tot hart- en vaatziektes. Zoals verwacht waren de resultaten van de CBGA-tests sterk dosisafhankelijk. Synthetische medicijnen bij diabetes hebben ernstige bijwerkingen voor veel patiënten. Dus een plantaardig medicijn op basis van CBGA is een veelbelovend vooruitzicht.

Stofwisselingsziekten

Een ander onderzoeksteam ontdekte dat CBGA patiënten met andere metabole aandoeningen kan helpen. In 2019 werd een silico-studie (computersimulatie) uitgevoerd om te kijken naar de rol van CBGA bij het activeren van receptoren die het metabolisme reguleren. Wanneer deze zogenoemde PPAR’s niet goed werken, ontwikkelen mensen ziekten zoals diabetes en hoge niveaus van cholesterol. Deze studie toonde dat CBGA PPAR-receptoren activeerde, waardoor het lipidemetabolisme werd gestimuleerd. Dankzij dit proces werden overtollige ophopingen van lipiden verminderd. De studie moet worden herhaald in proeven op dieren en uiteindelijk mensen.

Darmkanker

Ten slotte kan CBGA ooit cruciaal worden voor patiënten met dikkedarmkanker, de derde meest voorkomende kanker en de vierde meest dodelijke vorm van kanker. Onderzoekers keken naar de eigenschap van CBGA om kwaadaardige cellen te doden. Ze ontdekten dat CBGA niet alleen darmkankercellen doodt, maar ook een vroege sterfte van kankercellen versnelde en de celdeling van kankercellen stopte. Hoewel meer onderzoek absoluut nodig is, denken de onderzoekers dat CBGA dit ook bij andere vormen van kanker kan doen. En dat het bestanddeel de groei en proliferatie van poliepen kan voorkomen. Onbehandeld, groeien deze poliepen uit tot carcinomen; een soort tumoren.

[Openingsfoto: shutterstock/Soru Epotok]