(advertenties)
(advertentie)
Glaucoom is wereldwijd een van de grootste oorzaken van blindheid. Het is een aandoening van de oogzenuw, waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door een slechte doorbloeding van de oogzenuw. Hierdoor ontstaat er een te hoge druk binnen het oog. UBC-onderzoekers zijn bezig met het ontwikkelen van een medicijn, uiteraard met cannabis.

Oogdruppels

De oogdruppels die door UBC-onderzoekers worden ontwikkeld, zouden mogelijk op een dag glaucoom kunnen behandelen tijdens de slaap. Ze zouden een aandoening kunnen genezen die wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van blindheid is.

“De reguliere medicinale oogdruppels die worden gebruikt om glaucoom te behandelen, worden vaak slecht opgenomen. Minder dan vijf procent van het medicijn blijft in het oog, omdat de meeste druppels er gewoon uit rollen.” Aldus hoofdonderzoeker Vikramaditya Yadav, hoogleraar chemische en biologische engineering bij de University of British Columbia (UBC).

Zelfs wanneer het medicijn wel wordt opgenomen, kan het de achterzijde van het oog niet bereiken. Juist daar kunnen beschadigde neuronen hersteld worden en hierdoor vermindert de druk die kenmerkend is voor glaucoom.

Om dit grote probleem op te lossen ontwikkelde het UBC-team een ​​hydrogel waar vervolgens duizenden nanodeeltjes die bestaan uit cannabigerolic acid (CBGA), aan toegevoegd werden. Dit is een cannabissamenstelling die veelbelovend is gebleken bij het verlichten van glaucoomklachten.

CBG is net als THC en CBD een veelbelovende medicinale cannabis component… [illustratie: Bacsica/Shutterstock]

Testen

Ze hebben de druppels getest op donorhoornvliesjes, die vergelijkbaar zijn met menselijke hoornvliezen. Ze ontdekten dat het medicijn snel werd opgenomen en de achterkant van het oog kon bereiken.

“Je dient de oogdruppels net voor het slapen gaan aan te brengen, zo kunnen ze een lens vormen door contact met het oog. De nanodeeltjes lossen ’s nachts langzaam op en doordringen het hoornvlies. Tegen de ochtend is de lens volledig opgelost”, zegt Yadav.

CBGA

CBGA is een relatief ondergewaardeerde cannabinoïde ondanks zijn therapeutisch potentieel.

Uit eerder onderzoek bleek al dat cannabinoïden zoals CBG(A) zeer effectief zijn bij het verlichten van de glaucoom symptomen. Toch werden er tot nu toe nog geen op cannabis gebaseerde oogdruppels ontwikkeld, want cannabinoïden laten zich niet makkelijk oplossen in water.

Door CBGA te suspenderen in een nanodeeltje hydrogelcomposiet is het ze nu gelukt de eerste op cannabinoïden gebaseerde oogdruppels te ontwikkelen. Deze druppels zijn wél in staat om door het oog te dringen en de glaucoom effectief te behandelen. Tevens heeft de samenstelling potentie om te kunnen worden gebruikt voor andere geneesmiddelen die zijn ontworpen voor het behandelen van oogaandoeningen (zoals infecties of maculaire degeneratie).

Meer onderzoek, meer druppels

De onderzoekers gaan door met het bestuderen van de werking van medicinale cannabis op glaucoom en er wordt gezocht naar een manier om zo snel en effectief mogelijk grotere hoeveelheden van deze oogdruppels te ontwikkelen. Zeer belangrijk, aangezien er wereldwijd steeds meer mensen lijden aan deze aandoening.

[openingsbeeld: Shidlovski/Shutterstock]