(advertenties)
(advertentie)
Het is wetenschappelijk dan wel anekdotisch aangetoond dat het gebruik van mediwiet de symptomen van kanker(behandelingen) kan verminderen, of in sommige gevallen zelfs geheel kan onderdrukken. Ook werkt wiet(olie) in veel gevallen beter dan de reguliere medicatie die voorgeschreven wordt. Zo’n 95 procent van de patiënten uit een omvangrijk Israëlisch onderzoek bevestigt dit.

De symptomen

Het leefbaar maken van symptomen als pijn en misselijkheid is een van de primaire doelen tijdens het ziekteproces bij kankerpatiënten. Echter is het zo dat er vaak onvoldoende verlichting ervaren wordt bij het gebruik van de gebruikelijke medicatie die hierbij ingezet wordt. Patiënten slikken vaak meerdere soorten medicijnen om de symptomen te bestrijden, zonder het gewenste resultaat.

Medicinale cannabis werkt op zoveel verschillende gebieden genezend dat het enkel gebruiken van bijvoorbeeld de juiste dosering THC-olie een deel van de medicatie zou kunnen vervangen.

Cannabis blijkt op vele fronten heilzaam voor kankerpatiënten, met name bij het onderdrukken van de bijwerkingen van chemotherapie en bestralingen… [illustratie: Door craftswoman/Shutterstock]

Research

Tijdens een studie die gepubliceerd werd in de European Journal of Internal Medicine in maart 2018 analyseerde onderzoekers de gegevens van 2970 mensen met kanker uit Israël. Voor 51,2 procent bestond de groep uit patiënten die zich bevonden in stadium 4 van de ziekte. Ze werden tussen 2015 en 2017 behandeld met medicinale cannabis.

Het team signaleerde dat de meest voorkomende vormen van kanker die behandeld werden met mediwiet borst-, long- en pancreaskanker waren. De meest voorkomende symptomen waar de patiënten last van hadden waren slaapproblemen, pijn, zwakte en misselijkheid.

Na zes maanden waren er 902 patiënten overleden (24,9%) en 682 personen waren gestopt met de behandeling met cannabis (18,8%).

Van de 1211 overgebleven patiënten gaf 95,9 procent aan dat hun toestand verbeterd was, 3,7 procent rapporteerde geen enkel verschil te bemerken en slechts 0,3 procent zei dat hun toestand verslechterd was.

De conclusie

Het team dat de analyse uitvoerde geeft aan dat deze bevindingen bevestigen dat cannabis een effectieve en veilige behandeling kan zijn voor het gelijktijdig behandelen van meerdere symptomen binnen de (palliatieve) zorg bij kankerpatiënten.

[openingsbeeld:  ShutterstockProfessional/Shutterstock]