(advertenties)
(advertentie)
Inmiddels staat 2016 bijna volledig in het teken van legalisering van cannabis. Mediwiet telde overwinningen in veel Amerikaanse staten, wint terrein in Duitsland en zet Poolse en Britse politici ook eindelijk aan het denken. In Nederland is het toestaan van thuiskweek voor patiënten in Tilburg de grote overwinning van het jaar. De volgende schakel in de keten van mediwiet-legalisering is Zuid-Afrika. Daar is een wetsvoorstel aangenomen waar spoedig een reguleringsplan voor wordt aangeboden. De overheid verwacht dat patiënten in april 2017 al toegang krijgen tot legale mediwiet. 

Lang beraad

Het heeft even mogen duren maar medicinale cannabis wordt binnenkort gereguleerd in Zuid-Afrika. Twee jaar geleden werd daar de Medical Innovation Bill (MIB) voorgesteld. Het wetsvoorstel zorgde voor een lange periode van discussies en onderzoek maar het verlossende woord is er eindelijk uit. Het Ministerie van Volksgezondheid zal spoedig de toegang tot mediwiet reguleren voor patiënten met een doktersvoorschrift.

Narend Singh droeg de overwinning op aan zijn overleden collega Dr. Mario Oriani-Ambrosini (foto), die toen hij het wetsvoorstel indiende zelf leed aan een terminale vorm van kanker.

Overwinning

Het reguleren van medicinale cannabis is voor veel Zuid-Afrikanen een overwinning. Patiënten die onnodig veel lijden door aandoeningen als HIV/AIDS, chronische pijn, spierspasmen, epilepsie of de gevolgen van (de behandeling van) kanker krijgen binnenkort toegang tot het kruid. Medicinale wiet kan binnenkort worden voorgeschreven aan patiënten bij wie andere medicijnen niet werken of ondraaglijke bijwerkingen veroorzaken.

Parlementslid Narend Singh droeg de overwinning op aan zijn overleden collega Dr. Mario Oriani-Ambrosini. Dr. Ambrosini introduceerde de MIB terwijl hij zelf leed aan terminale kanker. Na zijn dood in 2014 herintroduceerde Singh het voorstel om te zorgen dat het belangrijke onderwerp niet vergeten wordt.

Grote stap

Na de aankondiging van het plan door het Ministerie van Volksgezondheid zegt Singh: “Dit is een grote stap voor de publieke toegankelijkheid van medicinale cannabis en onderzoeken naar het gebruik ervan. Ik ben erg opgelucht. Ik dank het Ministerie dat zij deze kwestie zo passievol hebben opgepakt. Nu is het belangrijk dat het Ministerie ervoor zorgdraagt dat medicinale cannabis niet iets wordt voor de rijken. Mediwiet moet voor iedereen die het nodig heeft te verkrijgen en betaalbaar zijn.”

Het plan van aanpak voor de regulering wordt eind januari 2017 verwacht. Dan zal het worden bekeken door belanghebbenden en zo nodig aangepast. In april 2017 verwacht het Ministerie van Volksgezonheid het plan al te implementeren.

De eensgezindheid van het comité dat zich hierover boog inspireerde Singh: “Vandaag zag ik parlementsleden samenkomen voor het gemeenschappelijk belang van alle Zuid-Afrikanen. Het introduceren van het MIB door Dr. Ambrosini in 2014 staat symbool voor het bereiken van een gezamenlijk doel. Het resultaat ervan is dat we binnenkort een blauwdruk hebben voor de regulering van medicinale cannabis in Zuid-Afrika. We zien ernaar uit om dat te zien gebeuren”, sluit hij af.