(advertenties)
(advertenties)
Goede wietolie maak je op talloze manieren; met en zonder oplossingsmiddelen. Maar de uiteindelijke kwaliteit van je extract valt en staat met één ding: de kwaliteit van je cannabis. Wat je dus ook doet, maak altijd gebruik van hoogwaardig plantmateriaal als je ook kwalitatief hoogwaardige cannabisolie wilt produceren.

Goede wietolie maken

Als het aankomt op de manieren waarop je de werkzame stoffen uit cannabis kunt extraheren zijn de mogelijkheden eindeloos. De juiste extractie is natuurlijk erg belangrijk voor de kwaliteit van je eindproduct. Maar het is zeker niet het enige element dat van invloed is op de uiteindelijke kwaliteit van je wietolie.

Buiten de manier waarop je stoffen als delta-9-Tetrahydrocannabinol (THC), Cannabidiol (CBD) en terpenen uit je plantmateriaal haalt is vooral het plantmateriaal waar je de stoffen uithaalt van groot belang. Want, zo zegt de herontdekker van wietolie Rick Simpson tegen Mediwietsite, ‘goede wietolie begint bij goede wiet!’

Goede wiet

Er zijn verschillende soorten cannabis-plantmateriaal die je kunt gebruiken om wietolie te maken. Hoogwaardige wiettoppen bedekt met veel trichomen, waarin de werkzame stoffen van wiet huizen, worden hiervoor veel gebruikt en leveren per gram plantmateriaal relatief veel wietolie op. Omdat dit vaak de meest voor de hand liggende optie is, wordt verhoudingsgewijs veel gebruik gemaakt van wiettoppen voor wietolie.

Zelfgekweekte wiettoppen zijn goed te gebruiken om wietolie te maken. [Foto: shutterstock/Soru Epotok]

Het kopen van wiettoppen om wietolie mee te maken is echter verre van aan te raden. De kosten van wiet uit de coffeeshop wegen immers niet op tegen de waarde van de wietolie die je eruit haalt. Goede wietolie maken met wiettoppen kun je dan ook het beste doen met zelfgekweekte cannabis. Dat is niet alleen veel voordeliger dan het te kopen, je bent ook nog eens verzekerd van een goede kwaliteit cannabis. En goede wietolie begint tenslotte bij goede wiet, hebben we geleerd!

Hasj voor wietolie

Naast gebruik te maken van hoogwaardige wiettoppen voor cannabisolie, kun je ook hasj als plantmateriaal gebruiken. Immers bestaat hasj in feite uit samengeperste trichomen die van gedroogde wiettoppen zijn afgeklopt en is goede hasj relatief zeer goedkoop vergeleken met wiettoppen.

Hasj is al een geconcentreerde vorm van de werkzame stoffen die aan de wiettop zitten. De massa is dus minder, maar het gehalte aan werkzame stoffen niet. Daarom gebruik je om hasjolie te maken ook veel minder oplosmiddelen per gram plantmateriaal, vergeleken met het gebruik van wiettoppen.

Hasj is een al geconcentreerde vorm van de werkzame stoffen uit wiet. [Foto: Amsterdam Genetics]

Dit betekent tegelijkertijd dat er van een gram hasj, veel meer wietolie overblijft als van een wiettop met hetzelfde gewicht. Hasj bestaat namelijk voor ongeveer 20 tot 40 procent uit cannabinoïden die je uiteindelijk in je olie wilt hebben. De gemiddelde wiettop komt daarentegen vaak niet hoger dan 16,9 procent THC, blijkt uit cijfers van het Trimbos instituut. Bovendien bevat vooral buitenlandse (Marokkaanse) hasj een beter gebalanceerd spectrum werkzame stoffen. Vergeleken bij de meeste commerciële wietsoorten, die voornamelijk THC bevatten.

Knipafval?

Niet iedereen kan het zich veroorloven om hasj te kopen in de coffeeshop of heeft de mogelijkheid om wiet te kweken. In dergelijke gevallen kan gebruik gemaakt worden van knipafval van wietplanten om wietolie mee te maken. Niet de grote bladeren van de cannabisplant echter, want daar zitten geen – of nauwelijks – werkzame stoffen aan. Daar heb je dus weinig aan als je een geconcentreerd cannabisextract wilt maken.

Het suikerblad, dat overblijft na het trimmen van wiettoppen, zit echter wél onder de trichomen. Dit blad is om en rond de trichomen-rijke wiettop afgeknipt waar de harskristallen zich – als het goed is – weelderig ontwikkelen. Mocht je dus dit soort plantmateriaal voor weinig op de kop kunnen tikken via een bevriende kweker of goede shop, is dat zeker de moeite waard om te gebruiken voor wietolie.

Bladeren die om en rond wiettoppen worden afgeknipt zitten vaak nog onder de werkzame stoffen, en kunnen dus goed worden gebruikt voor wietolie. [Foto: Phenix Cannabis]

Het kan bij het gebruik van knipafval wel zijn dat er meer alcohol (of ander oplosmiddel) nodig is om de werkzame stoffen van het luchtige plantmateriaal af te spoelen. Dat is op zich niet erg. Toch kost het uiteindelijk iets meer tijd – in verband met het uitdampen van het oplosmiddel – én geld. Oplosmiddelen zijn immers niet gratis.

Wil je dus voordelig goede wietolie maken? Overweeg dan eens – zoals hierboven beschreven – hasj te gebruiken in plaats van suikerblad of zelf je eigen wiet te kweken.

[Openingsfoto: shutterstock/Flapas]
(advertenties)