(advertenties)
(advertentie)

“Door de jaren heen ben ik meerdere keren geconfronteerd met het vreemde gegeven dat in zeldzame gevallen gebruikers van  cannabisextracten (wietolie) door een smaakstoornis (dysgeusie) en het zogenaamde Burning Mouth-syndroom problemen ondervinden met de inname van cannabisolie. Soms is wietolie innemen zelfs onmogelijk.” Extracten-deskundige Peter Vermeul duikt in deze materie, ontrafelt het mysterie én biedt oplossingen aan.

Wat is dysgeusie?

Smaakstoornis oftewel dysgeusie is een aandoening waarbij een persoon een vervormde smaakervaring ervaart. Deze vervorming kan variëren van een aanhoudende slechte smaak – zoals een metaalachtige, zoute, ranzige of bittere smaak – tot een totale verandering in hoe voedsel en drankjes smaken. Voor veel mensen kan dit een grote invloed hebben op hun eetlust en algehele levenskwaliteit.

Oorzaken van dysgeusie

Er zijn verschillende factoren die dysgeusie kunnen veroorzaken:

 • Medicatie – Veel medicijnen kunnen de smaak veranderen, zoals antibiotica, antihistaminica en chemotherapeutische middelen.
 • Infecties – Infecties in de mond of het lichaam kunnen smaakstoornissen veroorzaken.
 • Ziektes – Aandoeningen zoals diabetes, nierziekte en leverziekte kunnen invloed hebben op de smaak.
 • Hormonale veranderingen – Veranderingen in hormonen, zoals tijdens de zwangerschap of menopauze, kunnen de smaakbeleving beïnvloeden.

Dysgeusie bij borstkanker en chemotherapie

Bij borstkankerpatiënten is dysgeusie een veelvoorkomende bijwerking van chemotherapie. De smaakveranderingen kunnen variëren van een lichte verandering tot een ernstige vervorming die het eten en drinken onaangenaam maakt. Patiënten beschrijven vaak een metaalachtige of bittere smaak, die constant aanwezig kan zijn.

Dysgeusie komt vaak voor bij kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan. Chemotherapie kan de smaakbeleving beïnvloeden op verschillende manieren:

 • Directe effecten op de smaakpapillen – Veel chemotherapeutische middelen kunnen direct schade toebrengen aan de smaakpapillen, waardoor de smaak wordt vervormd.
 • Veranderingen in speekselproductie – Chemotherapie kan de speekselklieren aantasten, wat leidt tot een verminderde speekselproductie en droge mond, beide factoren die de smaakbeleving beïnvloeden.
 • Effecten op het centrale zenuwstelsel – Chemotherapie kan het centrale zenuwstelsel beïnvloeden, wat leidt tot neuropathische veranderingen die de smaakperceptie verstoren.

Zo worden cannabisextracten (wietolie) gemaakt in het lab…

Borstkanker behandelen met cannabisextracten

Bij borstkankerpatiënten die cannabisextracten overwegen tijdens of na chemotherapie, is het belangrijk om de voordelen en mogelijke bijwerkingen te bespreken met een oncoloog of specialist in integratieve geneeskunde.

Deze specialisten kunnen helpen bij het navigeren van de complexe interacties tussen kankerbehandelingen en aanvullende therapieën zoals medicinale cannabis. Door zorgvuldig beheer en aanpassingen in dosering en inname methoden kunnen de symptomen van dysgeusie vaak worden verminderd.

Preventieve maatregelen

Er zijn verschillende preventieve maatregelen die patiënten kunnen nemen om de kans op dysgeusie te minimaliseren:

 • Begin met een lage dosis – Starten met een lage dosis cannabisextracten en deze geleidelijk verhogen kan helpen om de kans op bijwerkingen, inclusief dysgeusie, te minimaliseren.
 • Regelmatige mondhygiëne – Goede mondhygiëne kan helpen om smaakstoornissen te verminderen. Dit omvat regelmatig poetsen, flossen en het gebruik van een mondspoeling.
 • Bespreek symptomen met je arts – Als je specifieke symptomen of zorgen hebt, is het belangrijk om dit met je arts of specialist te bespreken, vooral als je cannabisextracten gebruikt.

Dysgeusie en cannabisextracten

Cannabisextracten worden steeds vaker gebruikt voor allerlei medische doeleinden vanwege hun potentieel om symptomen van verschillende aandoeningen te verlichten. Deze full-spectrum extracten bevatten veel verschillende verbindingen, zoals cannabinoïde-zuren, terpenen en flavonoïden, die verschillende therapeutische effecten hebben.

Echter, ze kunnen ook bijdragen aan dysgeusie. Zo kunnen cannabisextracten de smaak beïnvloeden:

 • THC – Deze psychoactieve component van cannabis kan de smaak en geur beleving beïnvloeden door interactie met het centrale zenuwstelsel. Gebruikers melden soms veranderingen in hoe voedsel en drankjes smaken.
 • Terpenen – Dit zijn aromatische verbindingen die bijdragen aan de geur en smaak van cannabis. Sommige terpenen kunnen een sterke smaak hebben die door sommige mensen als onaangenaam wordt ervaren.
 • Endocannabinoïde-systeem (ECS) – Het ECS, dat bestaat uit receptoren zoals CB1 en CB2, speelt een rol in de smaakwaarneming. Cannabinoïden zoals THC en CBD kunnen deze receptoren moduleren, wat kan leiden tot veranderingen in smaak.
 • Speekselproductie – Cannabis kan de speekselproductie beïnvloeden, wat kan leiden tot een droge mond en bijbehorende smaakveranderingen. Dit kan indirect bijdragen aan een verminderd smaakvermogen of een veranderde smaakervaring.

Gebruik van cannabisextracten bij dysgeusie

Voor patiënten die cannabisextracten gebruiken, zijn er verschillende strategieën om dysgeusie te beheersen. Dit doe je onder andere door:

 • Aanpassing van dosering en type cannabisextract – Door de dosering aan te passen of over te schakelen naar CBDa-rijke producten, die minder waarschijnlijk smaakveranderingen veroorzaken dan THC-rijke producten, kunnen sommige symptomen worden verminderd.
 • Alternatieve toedieningsmethoden – Het gebruik van capsules, zetpillen of transdermale pleisters kan helpen om de directe smaakervaring te vermijden die optreedt bij orale consumptie of inhalatie.
 • Sterk smakende voedsel en dranken – Het consumeren van voedsel en dranken met sterke smaken kan helpen om de onaangename smaak te maskeren.

Het Burning Mouth-syndroom

Een ander probleem wat naast dysgeusie voorkomt, is het ‘Burning Mouth Syndrome’ (BMS). Dit is een aandoening die wordt gekenmerkt door een branderig gevoel in de mond – zonder duidelijke oorzaak. Dit ongemak kan de tong, lippen, gehemelte of het hele mondgebied beïnvloeden en kan variëren van mild tot ernstig.

De symptomen kunnen ook een droge mond, een bittere of metaalachtige smaak en smaakverlies omvatten.

De exacte oorzaak van BMS is vaak onbekend, maar het kan worden geassocieerd met factoren zoals voedingsdeficiënties, hormonale veranderingen, zenuwbeschadiging, allergieën of bepaalde medicijnen. Behandeling richt zich meestal op het verlichten van de symptomen en kan variëren afhankelijk van de vermoedelijke onderliggende oorzaak.

LEES OP MEDIWIETSITE OOKItaliaanse studie toont werkzaamheid wietolie bij ‘Burning Mouth Syndrome’

Conclusie

Dysgeusie en het Burning Mouth-syndroom zijn complexe smaakstoornissen die een aanzienlijke impact kunnen hebben op het dagelijks leven van patiënten, vooral bij degenen die chemotherapie ondergaan of cannabisextracten gebruiken.

Door samen te werken met medische professionals en het aanpassen van behandelingsstrategieën, kunnen veel van de symptomen worden beheerd en de levenskwaliteit van patiënten worden verbeterd.

Peter Vermeul

[beeld: Shutterstock]