(advertenties)
(advertentie)
Voor Mediwietsite omschreef Pendergast, die hier binnenkort ook zijn kweekavonturen zal verslaan, hoe zijn zoektocht naar de juiste methode om medicinale cannabis te gebruiken hem leidde tot de ontdekking van het relatief onbekende Dexso-gas. Hij legt ons uit hoe je dit gebruikt en we analyseren het resultaat. Dit is wietolie maken voor gevorderden…

Medicinale cannabis gebruiken

Ik was al een tijdje bezig met het zoeken en uitproberen van alternatieve manieren van medicinale cannabis consumeren. Jointjes roken is in principe niet zo erg, maar vaak rook je die toch wel met tabak. Daarbij blijft roken, in welke vorm dan ook, schadelijk voor de longen en dus absoluut niet geschikt voor mensen met long- of andere ademhalingsproblemen.

Ik kwam al gauw uit op edibles die ik maakte van gedroogde wiet, maar het nadeel hiervan is dat elke edible weer anders kan vallen. Niet elke top en elke oogst is even potent als de ander en het uitrekenen en goed doseren van cannabis in etenswaren is daarom erg moeilijk. Een ander nadeel van edibles, wat meer aan mij dan aan de edibles zelf ligt, is dat ik absoluut geen keukenprins ben. En dat decarboxyleren, samen met het in boter of kokosnootolie laten sudderen duurt me allemaal veel te lang.

Cannabisextract maken

Kortom, ik was meer gecharmeerd van de extracten of de Rick Simpson olie. Dit soort spul maken leek me veel leuker en leerzamer dan het bakken van een cake of iets dergelijks. Echter kwam ik er al gauw achter dat dit niet voor iedereen weggelegd is, want het kan best gevaarlijk zijn. Alcohol en butaan zijn relatief brandbaar, en kijkend naar de berichtgeving uit Amerika en zelfs enkele gevallen uit eigen land, maakt duidelijk dat ongelukjes wel degelijk gebeuren.

Eén bus Dexso is genoeg om de werkzame stoffen uit 40 gram wiet te extraheren.

Dexso

Uiteindelijk kwam ik na een periode van vragen stellen aan de juiste mensen, googlen en uitproberen uit op Dimethyl Ether. Dimethyl Ether, Dexso, is een erg zuivere vorm van gas met een kookpunt van -25. Het is evengoed brandbaar, maar omdat het bij -25 al kookt hoef je dus in theorie niks te verwarmen om de gassen uit het extract te koken. Hier werd ik enthousiast van! Zodoende heb ik dus enkele spulletjes aangeschaft om dit uit te proberen. Je hebt het volgende nodig om aan de slag te gaan:

  • Bus Dimethyl Ether-gas
  • Pyrex ovenschaal
  • Handschoenen
  • Glazen extractortube
  • Extractortube filter of koffiefilters
  • Cannabis, gedroogd of ingevroren verse cannabis – afhankelijk van je eigen voorkeur

Allereerst, voor je hals over kop begint, onthoud dat dit hoe dan ook brandbaar spul is. Doe het evengoed voor je eigen veiligheid in een goed geventileerde ruimte of buiten. Zorg dat je altijd voorzichtig bent! Het risico komt voor eigen rekening.

Het koffiefilter/filterdoek (hier al gebruikt) wordt met kabelbinders aan de buis bevestigd.

Dexso-extract maken

Goed, een bus Dimethyl Ether is genoeg om de stoffen uit ongeveer 40 gram wiet te extraheren. In mijn tube paste iets meer, dus ik heb 2 bussen voor grofweg 80 gram gebruikt. Omdat ik alle bestanddelen van de plant wil hebben, heb ik ervoor gekozen om te gaan voor een vorm van ‘Live Resin’. Dit doe je dus met extreem koude vers ingevroren wiet, niet gedroogd dus. Zo behoud je veel meer plantdelen, maar gaat er ook niks aan terpenen of cannabinoïden verloren.

Zorg dat je de cannabis vermaalt tot het goed verkruimeld is. Het hoeft geen poeder te zijn, maar als je kleine topjes gebruikt behaal je niet het beste resultaat. Als dit eenmaal gedaan is stop je de cannabis in je tube. Nu de tube vol zit kan je een tube-filter plaatsen, of zoals ik heb gedaan een koffiefilter om het uiteinde heen binden en vastzetten met kabelbinders.

Zet de Pyrex schaal op een stevige tafel, zorg dat er absoluut niks kan omvallen en doe vervolgens je handschoenen aan. Zorg ervoor dat je handschoenen genoeg grip hebben en warm genoeg blijven. De volgende stap is namelijk simpelweg de bus Dimethyl Ether legen in de tube, en dit wordt ijskoud. Als je je handen niet bedekt gaat het verdraaid veel pijn doen.

De extractie

Houd de tube boven de Pyrex-schaal en druk de bus via de opening aan de bovenzijde in de tube. Breng een klein beetje druk aan, maar overdrijf het niet. Want het kan wat langer duren dan je denkt; en als je die tube laat vallen is al je moeite voor niets geweest. Afhankelijk van de inhoud van je tube kan het dus best wel een halve minuut duren voor je een mix van het extract en de ether uit de onderkant ziet komen.

Hoe potent je wiet is, of het ingevroren is of niet, of het gedroogd is of niet, speelt allemaal een rol bij de uitkomst van je extract. Ik gebruik niet gedroogde wiet, dus mijn extract is vrij groen door het chlorofyl dat met het vocht uit het plantmateriaal meekomt. Maar met gedroogde wiet hoort dit er anders uit te zien.

Gas uitkoken

Als je eenmaal klaar bent leg je de tube voorzichtig weg. Geef nu alles de tijd om uit te koken en op temperatuur te komen. Om dit proces te versnellen kan je de kleine Pyrexschaal met het extract in een grotere schaal zetten met warm water. Zorg er wel voor dat je niks morst en je je handschoenen aandoet, want de kleine schaal is nu ook ijskoud. In de video zie je hoe het gas aan het uitkoken is, bij een temperatuur vanaf -20.

Wat je overhoudt is enorm sterk cannabis-concentraat, een vorm van hasj in principe. Je kan hier edibles van maken, door het (gedoseerd) door je recept heen te doen of het op een joint smeren. Uiteraard kun je deze pasta ook opzuigen in een injectiespuit wanneer het warmer is, om van daaruit  af en toe een likje te nemen (RSO-stijl). Of je verdunt het tot een makkelijker doseerbare wietolie.

Het resultaat

Dit spul is uitgekookt bij lage temperatuur, en is zodoende nog niet gedecarboxyleerd. Een proces waarbij de zure vorm van THC, THCA, door hitte wordt omgezet in het actieve delta-9-Tetrahydrocannabinol; THC hoe wij het kennen. Zo uit het schaaltje een lik nemen gaat dus weinig effect hebben. Tenzij je je eigen tong aan de binnenkant van je gehemelte wilt vastplakken, want zo plakkerig is het wel, of je juist op zoek bent naar een THCA-rijk cannabisproduct tegen bijvoorbeeld Alzheimer.

Wat overblijft is een donkerkleurig plakkerig goedje met nog zichtbare belletjes erin

Uiteindelijk blijft er van de 80 gram natte wiet niet gek veel over, namelijk zo een 4 gram extract. Je kan het ingevroren bewaren, maar bewaar het wel in silicone bakjes of silicone bakpapier zodat het niet aan je verpakking vastplakt. Dit extract hebben we voor de volledigheid laten testen, en maar goed ook.

Het extract bleek een flink THC-gehalte te hebben, maar nog ruim 60 procent aan niet te definiëren reststoffen. Dit kan bestaan uit onschuldige stoffen als de geneeskrachtige terpenen (bijvoorbeeld myrceen) en flavonoïden zoals chlorofyl, welke er sowieso inzit gezien de kleur. Helaas kan het extract ook nog residu van het gas bevatten; en hoewel Dexso niet giftig is, en het dus theoretisch kán, is het innemen van deze stof door velen niet gewenst.

Purgen (in een vacuüm-oven)

Een manier om zeker te weten dat het extract geen gas meer bevat, is deze te purgen. Bij deze techniek wordt het extract langere tijd op lage temperatuur uitgekookt in een speciale vacuüm-oven. Helaas zijn kleine vacuüm-pannen sinds een tijdje niet meer verkrijgbaar en vind je deze apparaten voornamelijk voor de grootschalige industrie. Wie zelf handig is en graag deze wietolie voor gevorderde wil perfectioneren kan ook zelf een purge-oven maken: