(advertenties)
(advertentie)
Wanneer je besluit om zelf wietolie te gaan maken, wordt je hoogstwaarschijnlijk doodgegooid met zeer uiteenlopende informatie. De een zegt dit, de ander weer dat. En dat is logisch want ieder heeft z’n eigen wens en ervaring. Wij helpen graag onduidelijkheden de wereld uit en geven antwoord op de vraag: hoelang moet je wiet spoelen met alcohol als je cannabisolie maakt?

Informatie-overdosis

Het mooie aan internet is dat iedereen (gefundeerd of niet) zijn mening kan delen. Maar het nadeel ervan is dat er zoveel informatie beschikbaar raakt dat je vaak door de bomen de wietplant niet meer ziet. Daarbij spreekt veel informatie elkaar tegen, vooral als het aankomt op het maken van wietolie. Ieder doet het immers op z’n eigen manier.

Er zijn talloze manieren om wietolie te maken: met kokos, met olijfolie of een extract op basis van een oplosmiddel. De laatste methode, wietolie op basis van een alcoholextractie, is veruit de meest populaire. Maar ook over die productiemethode is veel verschillende informatie beschikbaar.

Kwestie van smaak

Waar de meeste onduidelijkheid over bestaat is toch wel de ‘weektijd’ van de wiet in de alcohol. Hoelang moet je cannabis nou daadwerkelijk in aanraking komen met de alcohol om alle gewenste stoffen eruit te krijgen? Nou, dat is dus een kwestie van smaak.

Cannabis hoeft geen uren te weken in alcohol om de gewenste stoffen eruit te krijgen. Maar hoe langer het erin zit, des te meer ongewenste stoffen er uit de cannabis in de alcohol vrijkomen.

Cannabis langer in het oplossingsmiddel

Hoe langer je de cannabis in de alcohol houdt, hoe meer ‘nutteloze’ stoffen in de alcohol worden opgelost. Een van die stoffen is het zeer scherp en bitter smakende bladgroen (chlorofyl). Uiteraard krijg je ook de gewenste, werkzame stoffen in je extract. Maar deze zijn door de aanwezigheid van de ongewenste stoffen een stuk minder geconcentreerd. Je krijgt dus een lager cannabinoïde-gehalte en een zwakker extract.

Wiet beter korter weken

In principe is het genoeg om de cannabis een minuut of 3 in de alcohol te hebben waarbij je het geheel goed schudt. De werkzame stoffen die we uit de wiet willen hebben bevinden zich namelijk veelal in de trichomen aan de buitenkant van de plant(toppen) en worden snel losgeweekt.

Dit proces gaat nog beter als zowel de alcohol als het plantmateriaal enkele uren in de vriezer hebben gelegen voordat ze worden samengevoegd. Op deze manier krijg je de gewenste harsen en werkzame stoffen in de alcohol en blijven ongewenste stoffen in het plantmateriaal. Wat dan na het uitdampen van de alcohol overblijft is een geconcentreerd extract van de belangrijke cannabinoïden en terpenen uit de hars van de plant.

[Openingsoto: shutterstock/ Roxana Gonzalez]