(advertenties)
(advertentie)
Op zustersite CNNBS.nl kun je met brandende vragen over cannabis terecht bij Lieve Muna. Een rubriek waar vragen van lezers met alle liefde beantwoord worden, met deze keer een vraag van Marieke. Zoals velen maakt ook zij haar eigen wietolie. Alleen gaat het daarbij niet helemaal lekker bij het mengen met de olijfolie. Er blijven geconcentreerde stolsels achter in de olie, en dat is niet erg handig bij het doseren. Wat is hiertegen te doen? 

Klontjes in wietolie

Lieve Muna, ik heb een vraag over het maken van wietolie. Ik maak wietolie met een Cannolator en op het allerlaatst, als alle alcohol verdampt is en ook alle belletjes zijn verdwenen, dan meng ik er 10 milliliter olijfolie bij. Op dat moment lijkt het of de olie troebel wordt. Sterker nog, soms ontstaan er stolsels of klontjes in. Terwijl de wietolie eerst een heel mooi stroperig egaal goedje was. Ik gebruik biologische olijfolie, heb jij een idee? Groeten en alvast bedankt, Marieke

Hallo Marieke, ik kan me wel voorstellen dat het vervelend is wanneer de wietolie gaat klonteren in de olijfolie. Hierdoor wordt het doseren namelijk ook een stuk moeilijker en kun je er eigenlijk niet meer van op aan dat iedere druppel dezelfde sterkte heeft. De klonten zijn namelijk niet goed gemengd, en daardoor veel sterker dan de rest van het flesje.

Het kan door de klonten dus zomaar gebeuren dat je de ene keer zwaar zit te spacen op je wietolie, terwijl je er de andere keer helemaal niets van merkt. Dat moet anders, ik zal je vertellen hoe je de klonten het beste kunt voorkomen.

Filteren

Mijn eigen ervaring bij het maken van wietolie, is dat je het goed moet filteren. Ik heb even snel gekeken hoe zo’n Cannolator werkt, en het viel mij op, dat de alcohol na het oplossen eigenlijk niet goed gefilterd wordt. Daarnaast wordt de wiet in het instructiefilmpje min of meer tot poeder gemalen. Je kunt je wel voorstellen dat er hierdoor naast de werkzame olie, ook hele kleine plantendeeltjes in de olie terechtkomen.

Filter de alcohol voor het indampen eerst even met een koffiefilter om de kleinste plantendeeltjes eruit te krijgen.

Je kunt dit simpelweg voorkomen door de alcohol, nadat die uit de Cannolator komt, eerst even met een koffiefilter schoon te filteren. Het kan even duren voor alle alcohol door een koffiefilter gelopen is, maar het levert een veel schonere olie op. Na het filteren kun je gaan indampen zoals je dat gewend bent.

Mengen met olijfolie

Vervolgens komt de tweede stap van het oplossen van je probleem, namelijk het mengen met de olijfolie. Je zegt dat je dat doet wanneer er geen belletjes meer zijn. Dat betekent dat de alcohol er in feite al helemaal uit is, en de olie zal dan ook wel behoorlijk zijn ingedikt.

Om het beter te laten mengen, kun je de olijfolie er beter wat eerder doorheen mengen. Wanneer de alcohol er bijna helemaal uit is, maar net niet helemaal dus. De wietolie is dan nog heet en dun en mengt daardoor veel beter met de olijfolie. Laat het laatste beetje alcohol uit de olie dampen terwijl de olijfolie er al inzit, en blijf het mengsel op het laatst ook goed doorroeren.

Meng de wietolie met de olijfolie wanneer het nog heet is en de allerlaatste alcohol nog belletjes geeft.

Wanneer je trouwens alcohol gebruikt die geschikt is voor menselijke consumptie, hoef je je ook niet zo druk te maken of alle alcohol er wel helemaal uit is. Van de minuscule hoeveelheid alcohol zul je echt geen last hebben.

[Openingsfoto: shutterstock/Soru Epotok]