(advertenties)
(advertentie)

Cystische Fibrose ofwel taaislijmziekte is een ernstige en slopende genetische aandoening. Wetenschappelijke data suggereert dat het endocannabinoïde systeem een fundamentele rol speelt bij deze aandoening. Kan wiet taaislijmziekte voorkomen en behandelen?

Cystische Fibrose (CF) is een genetische stofwisselingsziekte die slijm, dat het lichaam op diverse plaatsen afscheidt, heel taai maakt. Dit taaie slijm tast vervolgens de longen, het maag-darmkanaal, de lever, alvleesklier en voortplantingsorganen aan. De longen worden meestal het ergst getroffen.

Symptomen zijn onder meer een gebrek aan eetlust, ademhalingsmoeilijkheden en overproductie van sputum als gevolg van longinfecties.

CF en het endocannabinoïde systeem

Taaislijmziekte is gelinkt aan een eiwit dat bekend staat als ‘cystische fibrose transmembraan geleiding’ (cystic fibrosis transmembrane conductance regulator – CFTR). De productie hiervan wordt geregeld door het CFTR-gen.

Mensen die een bepaalde vorm van dit CFTR-gen bezitten zijn minder goed in staat om het vloeistoftransport in longen, pancreas en verschillende andere organen te reguleren. Dit leidt tot de ontwikkeling van CF ofwel taaislijmziekte.

Onderzoek suggereert dat een aantal symptomen van deze genetische afwijking verband houden met het endocannabinoïde systeem (ECS). Dit is een mechanisme in ons lichaam dat bijdraagt aan een gezonde balans. Het ECS is bijzonder omdat de actieve bestanddelen in wiet er naadloos mee samenwerken. Aan deze samenwerking dankt wiet haar heilzame effecten.

LEES OOK:

Pre- en postnatale endocannabinoïden-disfunctie

Diverse onderzoeken tonen aan dat taaislijmziekte mogelijk verband houdt met problemen in het endocannabinoïden-systeem tijdens pre- of postnatale ontwikkeling. Het ECS speelt vanaf de allereerste stadia namelijk een fundamentele rol in verschillende aspecten van de menselijke ontwikkeling.

Receptoren van het ECS zijn door het hele lichaam te vinden en werken samen met cannabinoïden in cannabis.

Zo bevat een zojuist ontstaan embryo heel veel cannabinoïden-receptoren en hoge concentraties van de lichaamseigen stof anandamide. Voor een succesvolle implantatie van het embryo in de baarmoeder is vervolgens een tijdelijke afname van anandamide nodig.

De wetenschap neemt momenteel aan dat pre- en postnatale problemen met CB-1-receptoren en cannabinoïden een reeks ontwikkelingsstoornissen veroorzaken die kunnen leiden tot taaislijmziekte

Daarnaast suggereert de aanwezigheid van CB1-receptoren in het pre- en postnatale zenuwstelsel een specifieke rol voor zowel deze receptoren als cannabinoïden bij de ontwikkeling van hersenen.

Ook is aangetoond dat anandamide aanwezig is in moedermelk. En er zijn aanwijzingen dat het activeren van die CB1-receptoren cruciaal is voor de zuigrespons bij pasgeboren muizen. Van anandamide is ten slotte aangetoond dat het een neuroprotectief effect heeft in het postnatale brein.

Kortom, de wetenschap neemt momenteel aan dat pre- en postnatale problemen met CB-1-receptoren en cannabinoïden een reeks ontwikkelingsstoornissen veroorzaken die kunnen leiden tot taaislijmziekte. De hypothese is dat een behandeling met plantaardige cannabinoïden uit wiet de ziekte kan verzachten of zelfs omkeren.

LEES OOK:

CF, vetverlies en het endocannabinoïde systeem

Taaislijmziekte zorgt voor een abnormale vetstofwisseling. Patiënten met taaislijmziekte vallen vaak enorm af omdat ze veel meer lichaamsvet verbranden dan gemiddeld. De longen en alvleesklier worden het meest aangetast, wat meestal resulteert in progressieve longschade en een aandoening die men ‘pancreasinsufficiëntie’ noemt. Deze aandoening zorgt dat de alvleesklier bepaalde enzymen onvoldoende opneemt en verwerkt. Dit resulteert vervolgens weer in een slechte opname van voedingsstoffen.

Omdat endocannabinoïden vetzuren zijn, wordt aangenomen dat het onevenwichtige endocannabinoïde systeem bij CF-patiënten komt door bovengenoemde stofwisselingsproblemen. Het lichaam aanvullen met extra plantaardige cannabinoïden kan het onevenwichtige ECS helpen.

Maar er is nog een belangrijke functie. Mensen met taaislijmziekte hebben namelijk significant hogere calorie-eisen om voor een normale groei, ontwikkeling en algehele gezondheid te zorgen. Bovendien weten onderzoekers al geruime tijd dat bij taaislijmziekte de longgezondheid fundamenteel verband houdt met de voedselbehoefte. Het handhaven van een goed voedingspatroon is dus van essentieel. Het kan de prognose en overlevingskans op lange termijn aanzienlijk verbeteren.

CF-behandeling met THC kan een ideale optie zijn omdat het de eetlust stimuleert

CF-patiënten volgen daarom een specifiek op maat gemaakt, calorierijk dieet. De voeding van CF-patiënten moet zorgvuldig worden samengesteld en gecontroleerd om ervoor te zorgen dat de patiënt voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Als ondervoeding optreedt, moet er onmiddellijk worden ingegrepen.

In dergelijke gevallen kan behandeling met THC een ideale optie zijn, omdat het de eetlust stimuleert.

THC-gebruik na geboorte kan risico op ontwikkelen van taaislijmziekte verlagen, aldus ondezoekers. [Shutterstock/CAPJAH]

THC-toedienen bij CF-symptomen

Hoewel er nog geen onderzoek is gedaan naar de potentie van cannabinoïden bij baby’s met CF, leverde onderzoek bij muizen veelbelovende resultaten op.

Een studie uit 2011 bestudeerde gedrag bij muizen die specifiek waren gefokt zonder CFTR-gen om symptomen van CF te vertonen. De onderzoekers voorspelden dat toediening van cannabinoïden aan baby CF-muizen onevenwichtige cannabinoïden-niveaus zou herstellen. Hierdoor zou taaislijmziekte zich minder snel en heftig openbaren.

De voorspelling klopte. CF-muizen die geen THC kregen vertoonden veel meer angst en motorische problemen tijdens hun volwassen leven dan CF-muizen die wél THC kregen toegediend tijdens hun babytijd.

Intensieve behandeling met cannabinoïden tijdens de kindertijd kan het evenwicht in het endocannabinoïden-systeem dus herstellen en gedragsafwijkingen op volwassen leeftijd verminderen, zo luidt de conclusie.

LEES OOK:

Ontsteking verlichten met THC en CBD

CF-patiënten lopen een hoger risico op longziektes. Taaislijm in de longen schaadt de longfunctie en kan leiden tot ademhalingsfalen. Dit is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij taaislijmziekte. Het voorkomen of verlichten van ontstekingen in de longen is dus van vitaal belang.

Onderzoek toont aan dat zowel THC als CBD krachtige ontstekingsremmende middelen zijn. Bovendien hebben ze niet de bijwerkingen van de huidige CF-medicijnen. Dit voordeel, tezamen met bovenstaande voordelen, biedt voldoende draagvlak voor verdere onderzoeken naar de link tussen het endocannabinoïde systeem en de ontwikkeling plus behandeling van taaislijmziekte.

Heb je taaislijmziekte en wil je weten of cannabis verlichting biedt? Vermijd dan het roken van wiet. Bij roken komen schadelijke stoffen vrij die longen irriteren. Zelfs als je rookt zonder tabak. Een gezonder alternatief is verdampen. Maar de longen helemaal ontzien is natuurlijk het allerbeste. Denk hierbij aan wietolie of edibles.

Bekijk de links hieronder voor meer informatie:

[Openingsfoto: Shutterstock/HQuality]