(advertenties)
(advertenties)

Dat cannabis een heilzame werking heeft bij het behandelen van bepaalde ziektes staat buiten kijf. Maar kan het gebruik van cannabis ook je gezondheid ondersteunen? Of anders gezegd: heeft wiet een preventieve werking bij het voorkomen van ziektes? Dat zoeken we in dit artikel uit.

Mensen zijn steeds bewuster bezig met hun gezondheid. En dat is niet zo gek. We worden namelijk overladen met allerlei nare ziektes die mogelijk op ons pad kunnen komen, en wat we allemaal kunnen doen om dat te voorkomen. Goede voeding, vitamine uit een potje hier, supplementen uit een potje daar. Gelet op de medicinale waarde van cannabis, vragen steeds meer mensen zich af of medicinale cannabis een aantal van die supplementen kan vervangen, omdat de werkzame stoffen mogelijk een veel effectievere, preventieve werking hebben.

Om daar achter te komen, kijken we eerst hoe ons lichaam werkt en welke rol cannabis daarbij speelt.

Hoe ons lichaam werkt

Ons lichaam bestaat uit vele unieke systemen die allemaal samenwerken met maar een doel: een interne balans behouden. Deze balans wordt ook wel homeostase genoemd.

De alvleesklier geeft bijvoorbeeld het hormoon insuline af om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. De schildklier geeft een hormoon vrij dat essentiële lichaamsfuncties regelt die gerelateerd zijn aan de stofwisseling, je lichaamstemperatuur en nog veel meer. Kortom het lichaam is constant aan het werk om allerlei processen in balans te houden terwijl externe factoren daar invloed op uitoefenen. Dit wordt ook wel fysiologie genoemd.

In de zoektocht om te begrijpen hoe THC zijn bekende psychoactieve effect veroorzaakt, ontdekten wetenschappers dat we nog een ander fysiologisch reguleringssysteem hebben; het endocannabinoïdesysteem ( ECS). Dit systeem heeft als taak om de ‘berichten’ die cellen naar elkaar versturen correct te laten verlopen.

Verder onderzoek heeft aangetoond dat ziektes, ontstekingen en letsel het ECS triggert om actie te ondernemen en te werken aan het opnieuw instellen van ons interne berichtsysteem. Dit systeem is namelijk heel belangrijk om ons te beschermen en te herstellen. Kortom, het is noodzakelijk voor een gezond leven.

De vraag is dus of het mogelijk is om dit systeem extra te verzorgen, zodat het beter werkt en we daarmee ziektes kunnen voorkomen en een betere gezondheid kunnen behouden.

Receptoren van het ECS zijn door het hele lichaam terug te vinden. en werken samen met de cannabinoïden in cannabis.

Het belang van een goed werkend ECS

Het ECS is het meest verspreide berichtensysteem in het menselijk lichaam. Het bestaat uit drie hoofdonderdelen:

  1. Cannabinoïde-receptoren die berichtjes kunnen verzenden en ontvangen
  2. Verbindingen die endocannabinoïden heten; dit zijn de berichtjes
  3. Enzymen die de endocannabinoïden maken en afbreken.

Cannabinoïde-receptoren bevinden zich op de membranen van cellen in bepaalde delen van de hersenen en in ons lichaam. De receptoren in de hersenen bevinden zich in gebieden die pijn, geheugen, emotie, motorische controle, misselijkheid en eetlust bepalen. In het lichaam zitten ze in organen, perifere zenuwbanen en het immuunsysteem.

Wanneer er een trigger is die een disbalans veroorzaakt, zoals letsel of ziekte, komen endocannabinoïden vrij die functioneren als ‘sleutels’ die zich binden aan de receptoren. De receptoren functioneren vervolgens als een sleutel op een slot in onze cellen. Zodra de receptor is geactiveerd, vindt er een chemische reactie plaats in de cel waardoor het slot opent. Hierdoor is de cel in staat om de boodschap die het normaal stuurt te wijzingen.

Hoe dit exact verloopt is afhankelijk van veel factoren, zoals de genetische eigenschappen van een persoon, leeftijd, stressniveaus, voeding en de algehele staat van gezondheid. Er kunnen bijvoorbeeld varianten zijn in de genen die invloed hebben op het ECS. En dat kan weer leiden tot een aanleg voor bepaalde aandoeningen, zoals ADHD en PTSS.

Bovendien kunnen chronische ziekten, chronische stress of een chronisch slaapgebrek leiden tot uitputting van de endocannabinoïden. Deze verstoringen in de normale werking van het ECS zorgt ervoor dat haar vermogen afneemt waarmee normaliter een onbalans kan worden opgelost zodat homeostase wordt bereikt.

De invloed van disbalans

In 2004 publiceerde Ethan Russo, een neuroloog en onderzoeker een concept dat Clinical endocannabinoids Deficiency ( CECD) heet. Dit concept laat de therapeutische voordelen van cannabis zien bij migraine, fibromyalgie, prikkelbare darmsyndroom en andere therapieresistente aandoeningen.

Russo legt uit dat bepaalde personen met de deze aandoeningen reageerden op cannabis gebaseerde behandelingen, omdat bleek dat ze endocannabinoïde tekorten hadden. Door die tekorten konden deze aandoening zich in de eerste plaats manifesteren. En door de tekorten aan te vullen was het mogelijk om de aandoeningen te bestrijden.

Daaropvolgend onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan endocannabinoïden een rol speelt bij auto-immuunziekten, epilepsie, complex regionaal pijnsyndroom, cardiovasculaire aandoeningen, depressie, angststoornissen, schizofrenie, multiple sclerose, misselijkheid, de ziekte van Huntington, de ziekte van Parkinson, menstruatieproblemen en andere moeilijk te behandelen aandoeningen.

kortom, hiermee is dus wetenschappelijk aangetoond dat cannabis medicinale eigenschappen heeft.

Zo beïnvloed je het ECS

In plaats van te wachten tot je daadwerkelijk ziek bent, zijn er veel manieren om goed voor het ECS te zorgen. Hierdoor kan het goed blijven functioneren, tekorten kunnen worden voorkomen en de belangrijke balans blijft in stand. Dit kan op een paar manieren.

Ten eerste is een gezond en uitgebalanceerd dieet noodzakelijk. Het is algemeen bekend dat dit noodzakelijk is voor het emotionele en fysieke welzijn van de mens. Ons lichaam vertrouwt namelijk op ons eetpatroon om daarmee de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. En via gezonde vetten in goede voeding krijgen we ook endocannabinoïden binnen.

Cannabinoïden worden namelijk gewonnen uit de vetzuren in ons eten. Vooral een specifieke balans van omega-6 en omega-3 is belangrijk. Die balans is 1:1, maar helaas is deze verhouding door onze Westerse eetgewoontes bij veel mensen verstoord.

Gezonde vetten zitten onder andere in onbewerkt vlees, vis, noten, zaden en pitten, avocado’s en olijfolie. [Shutterstock/Oleksandra Naumenko]

We eten namelijk veel voorverpakt voedsel dat is bereid met plantaardige oliën die veel omega-6 bevatten. Hierdoor ligt de verhouding veelal op 20:1. Dit tekort aan omega-3 in vergelijking tot omega-6 zorgt voor een tekort aan endocannabinoïden, waardoor een disbalans in ons ECS ontstaat.

Een andere factor die het welzijn van het ECS bevordert, is sporten. Dierstudies laten namelijk zien dat dieren die veel bewegen meer cannabinoïdereceptoren in de hersenen hadden. Bovendien was de gevoeligheid van de receptoren voor endocannabinoïden verhoogd.

Klinische studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging zoals hardlopen, fietsen en wandelen de niveaus van endocannabinoïden in de bloedbaan verbetert. Waarschijnlijk spelen endocannabinoïden zelfs een rol bij wat hardlopers de ‘runners high’ noemen; een aangenaam gevoel tijdens het hardlopen.

Ook probiotica kunnen het ECS ten goede komen. Lactobacillus acidophilus, een probiotische bacterie die wordt aangetroffen in voedsel zoals yoghurt en zuurkool, blijkt de activiteit van de cannabinoïde-receptoren in de darmen te stimuleren, wat ook daar de balans bevordert.

Acupunctuur als osteopathie versterken het ECS ook. Yoga en meditatie zorgen voor een ontspanningsreactie van het lichaam; een fysiologisch fenomeen waarbij men bewust bezig is met een vorm van gedrag dat de mentale en fysieke gezondheid bevordert. Hoewel er tot op heden nog geen diepgaande studies zijn uitgevoerd, vermoeden de meeste deskundigen dat deze manier van stressbeheersing het ECS versterkt, in balans brengt en houdt.

Het ESC verbeteren met cannabis

De cannabisplant produceert meer dan 100 verschillende cannabinoïden. Dit zijn de zogenaamde fyto-cannabinoïden waarbij fyto ‘plantaardig’ betekent. Bekende voorbeelden van fyto-cannabinoïden zijn tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD).

Endo betekent ‘lichaamseigen’ en het bijzondere aan de plantaardige verbindingen in cannabis, is dat die in staat zijn om de werking van endocannabinoïden na te bootsen. Met andere woorden: de fyto-cannabinoïden uit cannabis kunnen samenwerken met het endo-cannabinoïdensysteem in ons lichaam. En zo is ook cannabis in staat om de balans te herstellen.

Plantaardige cannabinoïden staan bekend als zeer veilig en hebben ontstekingsremmende, antioxiderende en neuroprotectieve eigenschappen. In het geval van een tekort aan cannabinoïden, kan cannabisgebruik tekorten zeker aanvullen, waardoor de symptomen tal van aandoening worden geëlimineerd.

Regelmatig cannabisgebruik kan chronische ontstekingen en opbouw van vrije radicalen verminderen, die beide de oorzaak zijn van vele aandoeningen, zoals auto-immuun- en neurodegeneratieve aandoeningen.

In cannabis zitten ruim 100 cannabinoïden die een gunstige werking hebben op ons endo-cannabinoïdensysteem [Shutterstock/nevodka]

Cannabisgebruikers hebben lagere nuchtere insulineniveaus en een lagere insulineresistentie, wat duidt op bescherming tegen het ontwikkelen van diabetes.

En begin dit jaar ontdekten Duitse wetenschappers dat het chronisch gebruik van een lage dosis THC, de leeftijd gerelateerde achteruitgang (verslechterde cognitieve prestaties) bij oude muizen wist te herstellen.

Ook is inmiddels vastgesteld dat sinds de medicinale cannabiswetgeving in veel landen versoepeld wordt, er een drastische vermindering van sterfgevallen door opiatengebruik is.

Veel mensen bemerken dat het gebruik van cannabis hun algehele gezondheid verbetert. Dit heeft ook te maken met het hebben van een goede nachtrust, het minder ervaren van angst en depressie en het verminderen van pijn en ontstekingen. Door al deze positieve invloeden hebben mensen een actiever leven, wat weer bijdraagt aan een gezond lichaam.

Een opwaartse spiraal dus.

Volg je gevoel

Hoewel exacte doseringen en combinaties van cannabinoïden nog onvoldoende zijn onderzocht, is het waarschijnlijk dat lage doseringen die zowel THC als CBD omvatten, het ECS kunnen ondersteunen zonder nadelige effecten te veroorzaken. Bovendien weet je nu ook wat je allemaal nog meer kan doen om je ECS te ondersteunen.

Kortom: zorg goed voor je endocannabinoïde systeem en het systeem zal ook voor jou zorgen!

[Openingsbeeld: Shutterstock/Lifestyle discover]
(advertenties)