(advertenties)
(advertentie)

Wagenziekte, zeeziek, bewezingsziekte of reisziekte. Allemaal termen voor een aandoening die optreedt als je lichaam moeite heeft met werkelijke en verwachte bewegingen. Symptomen zijn misselijkheid, braken, hoofdpijn en verlies van eetlust. Met de vakantie in ’t vooruitzicht bogen wij ons over de vraag: kan wiet ook reisziekte verlichten?

Reisziekte houdt in dat je misselijk wordt tijdens een autorit, vliegreis of boottrip. Ook in de bus, tram, trein of lift kunnen klachten ontstaan. Voor iemand die gevoelig is voor reisziekte zijn draaimolens, schommels en achtbanen een no go. Sommigen kunnen zelfs last krijgen van een 3D-film of VR-bril.

Reisziekte ontstaat als het lichaam en brein meningsverschillen krijgen over de werkelijke beweging en de verwachte beweging. In de auto bijvoorbeeld zit je stil, maar toch beweeg je.

De gevolgen zijn dat mensen zich onwel voelen. Ze worden misselijk en duizelig, krijgen hoofdpijn, hebben het gevoel buiten adem te zijn, zweten en zien bleek. Soms leidt reisziekte zelfs tot een gevoel van desoriëntatie en overgeven.

Wiet tegen misselijkheid

Wiet is uitgebreid onderzocht vanwege de effecten op misselijkheid. Er is degelijk bewijs uit dierproeven en klinische studies, dat cannabinoïden in wiet effectief zijn bij het verlichten van misselijkheid en braken en bepaalde soorten pijn. Ook kunnen ze de eetlust stimuleren.

Deze eigenschappen maken wiet al jaren een veelgebruikt middel om de bijwerkingen van chemotherapie en hiv/aids-medicijnen te verzachten. Je kan ze echter ook inzetten tegen reisziekte.

Bovendien biedt CBD, het niet-psychoactieve bestanddeel in wiet, extra verlichting. Het activeert bepaalde cannabinoïden-receptoren en vermindert de aanmaak van een stof die het misselijkheidsgevoel veroorzaakt.

LEES OOK: Wiet bij misselijkheid • al tientallen jaren succesvol bij kanker

Een druppel wietolie kan al voldoende zijn om je reis prettig te doorstaan. [Shutterstock/RossHelen]

Wiet ter ontspanning

Mensen die last hebben van reisziekte ervaren stress zodra ze de symptomen voelen opkomen. De stresshormonen die dan vrijkomen maken het er niet bepaald beter op.

Een van de sterkste effecten van wiet is het moduleren van stress. Dit gebeurt omdat werkzame bestanddelen samenwerken met het lichaamseigen endocannabinoïden-systeem (ECS). Dit systeem is onder meer betrokken bij beloning, cognitie, geheugen, pijnperceptie en stressregulatie. Het ECS kan op zijn beurt weer de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as beïnvloeden waardoor minder stresshormonen vrijkomen.

Daarnaast kunnen werkzame stoffen in wiet de aanmaak van gelukshormonen stimuleren. Hierdoor komt meer serotonine en dopamine in het bloed, en daardoor voel jij je beter.

MEER LEZEN: Zo werkt stress verminderen met cannabis

Naast de hierboven genoemde voordelen is wiet ook een goede pijnstiller, gaat het hoofdpijn tegen en stimuleert het de eetlust. Ben je enthousiast en wil je de volgende keer wiet proberen bij reisziekte? Lees dan snel verder om erachter te komen hoe je dat het beste kunt doen.

Zo gebruik je wiet tegen reisziekte

Weeg ten eerste af welke wietsoort je neemt. De effecten van sativa-wietsoorten zijn goed merkbaar in het hoofd. Dat kan verkeerd uitpakken als je juist daar nare symptomen ervaart. Indica-wietsoorten staan juist bekend om hun ontspannende werking op zowel het lichaam als de geest.

De werkzame bestanddelen in wiet kunnen misselijkheid tegengaan. [Shutterstock/only Inc]

Daarnaast is het niet verstandig om meteen een hele joint te roken als je last krijgt van symptomen. Hoewel veel mensen een joint nog steeds associeren met de enige toedieningsvorm van cannabis, is dit niet de beste methode. Bij een joint komen namelijk schadelijke stoffen vrij omdat wiet (en eventueel tabak) verbranden. Bovendien verbranden veel van de werkzame stoffen voordat ze je lichaam bereiken. Wil je per se een joint roken? Neem dan een à twee haaltjes.

Een gezonder alternatief is verdampen. Een verdamper verhit wiet tot een temperatuur waarbij het niet verbrandt, maar de werkzame stoffen wel vrijkomen. Als je die inhaleert krijg je puur en alleen de heilzame cannabinoïden en terpenen in wiet binnen. Ook hier geldt: neem slechts een paar haaltjes en kijk wat het doet.

Een goede oplossing is wietolie. Bij wietolie duurt het iets langer voordat het werkt, maar de werking komt geleidelijk opzetten en houdt langer aan.

Zoek vooral goed uit welke dosis bij jou werkt tegen reisziekte. Vermoedelijk is dit een hele lage dosis. Het is namelijk helemaal niet de bedoeling om high of stoned onderweg te zijn. Tenzij je dat heel prettig vindt natuurlijk. De truc is een dosis vinden die symptomen wegneemt, zonder verdere bijwerkingen. Als je daarin investeert, kan wiet wel eens een hele prettige en natuurlijke oplossing zijn tegen reisziekte.

LEES OOK: Medicinale wiet doseren • zo bouw je het rustig op

[Openingsfoto: Shutterstock/Nicoleta Ionescu]