Binnen met wiet kweken beginnen #4: de cyclus
Dit vierde deel van deze serie over binnen wiet kweken gaat over de levenscyclus. Ook binnen gaat een wietplant immers van zaailing naar groei tot bloei en uiteindelijk de oogst.
Er zijn honderden verschillende wietsoorten, en dat worden er alleen maar meer. Het kiezen van een ideale soort voor jouw persoonlijke situatie kan dus best een lastige taak zijn. Gelukkig kan je het jezelf een stuk makkelijker maken en een hoop wietsoorten afstrepen door jezelf de juiste vragen te stellen. Lees maar mee.
Na elke oogst rijst steeds weer die ene vraag op: welke wietsoort zal je nu gaan kweken? De keuze is reuze zoals ze zeggen, maar dat maakt het er niet makkelijker op. Wat het kiezen wel wat makkelijker maakt, is jezelf de volgende zes vragen te stellen. Dan kom je al afstrepend vanzelf tot jouw ideale wietsoort.
Vind je het belangrijk dat een wietsoort niet al te groot wordt, en snel klaar is voor de oogst? Kies dan voor een indica dominante soort. Vind je het niet erg dat een wietplant wat groter wordt en wat langer bloeit, en zoek een actief effect? Kies dan voor een sativa dominante soort.
Wil je het beste van beide soorten, zoek dan naar een kruising met eigenschappen van sativa’s zowel als indica’s, oftewel een hybride.
Het effect dat je wenst te ervaren speelt ook een rol bij de keuze tussen een indica of een sativa dominante wietsoort. Indica’s geven over het algemeen een wat zwaarder lichamelijk stoned gevoel, terwijl sativa’s meer een energieke high brengen, met een groter psychoactief effect. Indica’s zijn over het algemeen wat gemakkelijker te kweken en daardoor wellicht iets gebruiksvriendelijker voor beginnende kwekers.
Sommige wietsoorten zijn meer geschikt om buiten te kweken, terwijl andere soorten juist voor de binnenteelt zijn ontwikkeld. Andere wietsoorten kunnen zowel binnen als buiten gekweekt worden, al het is over het algemeen niet aan te raden om een buitensoort binnen te kweken, en andersom.
Als je weet of je binnen of buiten gaat kweken, dan kun je dus al meteen een hoop soorten wegstrepen. Zadenbedrijven geven het doorgaans duidelijk aan wanneer een wietsoort geschikt is om buiten te telen.
Wil je graag buiten de nieuwste (Amerikaanse) wietsoorten kweken, dan kun je dat het beste doen met een autoflower. Omdat deze soorten vanzelf bloeien en een vaste levensduur hebben van gemiddeld een week of twaalf, kun je ze in Nederland prima buiten kweken. Hoe exotisch de wietsoort ook is.
Hoe sterk wil je het hebben? De ene plant is de andere immers niet. En hoewel veel ook afhangt van de kweekmethode, is de harsproductie (in de hars zitten alle werkzame stoffen en alle smaakstoffen) en het cannabinoïdenprofiel voor het grootste deel genetisch bepaald.
Veel zadenproducenten vermelden bij hun cannabis soorten het THC- en CBD-percentage, en het effect dat je kunt verwachten. Hou ook rekening met je voorkeur voor smaak en geur en het percentage sativa- of indicagenen (zie #1: indica, sativa of toch een hybride?).
De prijs bepaalt natuurlijk ook je keuze. Sommige zaden zijn nu eenmaal wat exclusiever en daarom duurder dan anderen. Prijs zegt echter ook weer niet alles, dus we raden aan om ook eens rond te vragen bij bevriende kwekers.
Vraag dan naar hun ervaringen met een bepaalde wietsoort en/of zadenbank. Wanneer wietzaden heel erg kostbaar zijn maar je ze toch wil proberen, overweeg dan om ze te vermeerderen door er stekken van te maken.
Hoe lang kun je wachten op je oogst? De ene wietsoort is al na een week of zeven klaar, terwijl andere cannabissoorten er wel 10 tot 12 weken over kunnen doen om af te bloeien. Het merendeel van de soorten zijn echter in zo’n twee maanden af te bloeien.
Een korte bloeitijd heeft ook voordelen wanneer je in Nederland buiten wiet wil kweken. Wietsoorten die daar te lang over doen, staan in november vaak te verpieteren in de regen, wind en de kou. Autoflower wietsoorten zijn wat dat betreft ideaal. Zoals al eerder gezegd hebben die een vaste levensduur, en kun je ze daardoor in de mooiste maanden van de zomer laten bloeien en oogsten, voordat het weer omslaat.
We hadden het er al even over maar bijna alle wietsoorten zijn tegenwoordig verkrijgbaar als autoflower of gefeminiseerde versie. Gefeminiseerde zaden brengen voor 99% vrouwelijke planten voort. Dat is handig, want alleen vrouwelijke cannabisplanten produceren mediwiet.
Gefeminiseerde zaden zijn wel wat gevoeliger voor stres. Ze kunnen daardoor heel soms hermafrodiete planten opleveren. Vooral als je ze onder druk zet door high stress technieken in te zetten zoals toppen, supercroppen of scroggen.
We blijven het zeggen: automatisch bloeiende autoflower wietsoorten zullen vanzelf in de bloei gaan, ongeacht de dagelijkse lichtperiode. Je kunt hiervoor kiezen wanneer je bijvoorbeeld buiten gaat kweken en niet op de bloei wil wachten tot het eind van de zomer. Je moet natuurlijk wel geluk hebben met het weer maar de kans op regen is in ieder geval wel veel lager in juli dan in oktober.