(advertenties)
(advertentie)
Met het voorjaar voor de deur zijn sommigen van ons weer in de luxe-positie dat ze buiten cannabis kunnen kweken. Maar niet iedereen is er fan van of heeft überhaupt de mogelijkheid om hun eigen medicijn in de buitenlucht te kweken. Voor veel kwekende Nederlanders zit er dan ook niets anders op dan het binnen kweken van hun medicinale cannabis. Wat zijn nu eigenlijk de grote verschillen tussen deze kweekmethoden?

1. Kosten

Je hoeft er niet lang over na te denken om te begrijpen dat buiten kweken een stuk goedkoper is dan binnen. Buiten heb je namelijk alleen zaden, een medium (aarde), voeding en eventueel een pot nodig om je planten in kwijt te kunnen.

De kosten tussen het binnen en buiten kweken van cannabis verschillen nogal. [Foto: shutterstock/

Binnen heb je wat meer kostenposten. Je hebt namelijk apparatuur aan te schaffen en een energierekening die betaald moet worden. Maar omdat je de apparatuur (hopelijk) maar één keer aanschaft, word je tweede kweekcyclus al een stuk goedkoper. Wij rekenden uit dat de eerste kweekcyclus je zo’n 144 euro per maand kost, en de tweede ongeveer 26 euro. Je moet er toch wat voor over hebben om het hele jaar door je medicijn te kunnen kweken. Lees dit stuk over de kosten van mediwiet om erachter te komen hoe we dit hebben berekend.

2. Ongedierte

Buiten lopen de meeste beestjes, maar die vormen niet zo’n bedreiging. Planten horen thuis in een ecosysteem waar ze af en toe wat weerstand meemaken en daar hoort een beestje ook bij. Er komt eens een spin en er gaat er weer één en zo werkt het met meer insecten. Waar je wel voor moet oppassen is dat slakken niet je plant leegvreten. Dagelijks een rondje langs de planten om de bugs life te verwijderen is geen overbodige luxe.

Lieveheersbeestjes zijn een van de manieren om op een natuurlijke manier van ongewenste insecten af te komen. [Foto: shutterstock/Roxana Gonzalez]

Wanneer je in je binnentuin beesten hebt ben je pas écht de klos. In een klein ecologisch systeem of een micro-klimaat kunnen een paar beestjes binnen no-time een plaag vormen. Spint-plagen bijvoorbeeld zijn zeer vervelend en kunnen zo je oogst verpesten. Pesticiden hiertegen gebruiken is niet aan te raden gezien deze dan in je uiteindelijke medicijn terecht kunnen komen. Gelukkig zijn er ook natuurlijke manieren om ongedierte te bestrijden, zonder gif.

3. Grootte

Als je wietplanten binnen staan heb je te maken met de beperkingen van je kweekruimte. Als je ruimte maar twee meter hoog is, kun je geen monsterplanten kweken. Je hebt tenslotte nog apparatuur zoals een lamp aan je plafond hangen. De groei van de planten wordt ook beperkt door de pot waarin je de plant zet.

Wietplanten kunnen buiten in de volle grond monsterlijk groot groeien.

Buiten, en dan vooral in de volle grond, kan je plant helemaal losgaan. De planten worden niet beperkt in het aanmaken van wortels en kunnen meters hoog groeien. Een buitenoogst kan dan ook per m2 meer opleveren dan een kweekhok van twee meter hoogte.

4. Weer

Het is altijd lente in de Mediwietsite-kweekkast. Ja, binnen hoef je weinig te doen voor een aangenaam klimaat. Je creëert met gemak de ideale weersomstandigheden om wiet in te kweken. Al moet je ook in je binnenhok in de gaten houden dat het niet te warm of koud wordt, afhankelijk van de isolering en het seizoen waarin je de wiet kweekt.

Helaas wonen wij niet in een klimaat waarin je het hele jaar door cannabis kunt kweken in de buitenlucht. Wij hebben te maken met een onvoorspelbaar klimaat waarbij je eigenlijk nooit echt zeker weet wanneer het lekker is. Zo kan het voorkomen dat je net te vroeg bent met oogsten omdat je dacht dat het ging stormen, maar dat we dan nog twee weken nazomeren. Het is helaas niet anders, we moeten buiten één worden met de natuur en aanvoelen wanneer we bijvoorbeeld moeten oogsten om het risico op rot en schimmels door beginnende herfst-nattigheid te voorkomen.

5. Bloei

De bloei bepaal je binnen lekker zelf. Wanneer jij vindt dat de planten er klaar voor zijn haal je ze van de korte dagen af (18 uur licht) en breng je ze naar een 12-12 regime. De dagen worden dan korter en de plant zal in bloei gaan. Een autoflower-wietsoort zal ongeacht de lichturen, uit zichzelf gaan bloeien.

Kijk goed naar wanneer je planten het best naar buiten kunnen. Groei eventueel je planten binnen voor om dit soort sneue oogsten te voorkomen.

Als je buiten wiet kweekt ben je afhankelijk van de natuur wanneer je planten in bloei gaan. Veel mensen groeien dan ook eerst binnen hun planten voor, zodat ze extra groot de bloei in kunnen. Je kunt namelijk niet bepalen dat je nog twee weken voorgroeit als de plant al in bloei wilt.

Wel kun je de planten eerder in bloei laten gaan door ze te verduisteren. Mocht je buiten autoflowers willen kweken, kies dan de mooiste maanden uit om ze buiten te zetten. De buitenwiet-kweekkalender geeft je per maand aan hoe het weer ongeveer is, hoeveel lichturen er zijn op een dag en wat je wanneer het best kunt doen.

6. Legaliteit

Dit is een vrij precair onderwerp, want eigenlijk is alle wiet kweken illegaal. De vijf planten die je buiten zet zijn dus ook illegaal, maar worden compleet willekeurig door de vingers gezien. De pakkans van buitenwiet is groter dan wanneer je binnenkweekt. Je ruikt het van meters afstand en vaak steken grote wietplanten boven schuttingen uit, of zien buren ze van veraf.

Er hoeft maar een belletje naar de politie te gaan en ze staan voor je deur om ze te verwijderen. En hoewel je hoogstwaarschijnlijk niet zult worden vervolgd met vijf buitenplanten, kan een verhuurder ook voor buitenkweek besluiten je uit je huis te knikkeren. Lees dus goed je voorwaarden door.

Binnen zijn we snel klaar, dat mag niet. Mr. Veldman legde het ons laatst uit, maar de conclusie is dat je mazzel moet hebben met de diender én de rechter, mocht je worden voorgeleid. De pakkans van een kleine binnenkweek is trouwens minimaal. Omdat het van buiten niet te zien is, weten alleen de mensen aan wie je het vertelt wat er achter gesloten deuren gebeurt. De gevolgen zijn als je gepakt wordt wel groter, al worden steeds minder kleinschalige kwekers vervolgd, mits ze alles veilig doen en goed hebben geregeld.

[Openingsfoto: shutterstock/Jan Hofbauer]