(advertenties)
(advertentie)
In Mr. Kush z’n kweekkast zijn de planten aardig gegroeid. Dat is ook de bedoeling, want het wachten was op het juiste moment om de wietplanten te toppen. Een techniek waarmee je de planten traint om laag te blijven en meer hoofdtoppen aan te maken. Erg moeilijk is het niet, zoals de beginnend no-nonsense kweker ons laat zien in alweer het derde deel van zijn kweekverslag.

Groei voor de bloei

Voordat de planten groot genoeg zijn om in de bloei te zetten, is het een goed idee om ze te trainen. Door diverse technieken toe te passen kun je de wietplanten vorm geven en het meest uit je kweekoppervlakte halen. In plaats van ze de hoogte in te laten schieten waardoor je al snel de maximale hoogte bereikt (zeker in de lage kweekkast die ik gebruik), houd je ze laag en buig of top je ze tot het oppervlakte goed gevuld is.

En dat laatste is precies wat ik wilde doen, de wietplanten toppen. Vorige week konden jullie lezen dat ik ze nog wat meer wilde laten voorgroeien voordat ik zo ver was. Nu zijn de kush-hybrides in mijn Mediwietsite kweekkast in mijn ogen groot genoeg om te toppen.

Toppen

Wietplanten toppen is een hele makkelijke techniek waarmee je het aantal hoofdtoppen van je plant vermeerderd. Door de nieuwe groei bovenin de wietplant weg te snoeien komen er niet één, maar twee hoofdtoppen in de plaats van de ene die je hebt weggeknipt. Als je daarna die twee weer wegknipt, komen er vier voor in de plaats enzovoorts.

Je kunt wietplanten toppen met een scherpe en schone schaar, of je duimnagel gebruiken om de bovenste top van de plant af te halen. Het schijnt dat op die manier de plant de minste stress ondervindt. Denk er dan wel aan om je handen goed te wassen, zodat de plant niet in aanraking komt met eventueel vuil van onder je nagel.

Niet alleen krijg je meer hoofdtoppen door de planten te toppen, de andere zijtakken (en dus toppen) krijgen ook meer aandacht van de plant in deze groeifase. Je krijgt dus een wat minder langwerpige plant, maar je helpt haar in de breedte te ontwikkelen en gebruikt zo je complete kweekoppervlakte.

En nu?

Een klein aantal dagen na het toppen van de plant zie je al duidelijk verschil in de groei. De wietplant zet niet de trend door van de hoogte in groeien, maar heeft zich flink uitgezet in de breedte. Ook zie je na enkele dagen hoe snel de nieuwe toppen worden aangemaakt.

Nu is het aan mij om te bepalen of ik ze al in de bloei zet, maar ik denk dat ze nog even in de groei blijven. Ik heb de tijd en denk dat ik ze nog een week of twee train en top tot m’n Mediwietsite kweekkast – die je overigens nog kunt winnen op het Mediwietforum en nu tijdelijk met een sterkere lamp geleverd wordt – een groot bladerdek bevat. Ik wil tenslotte een oogst behalen waarmee ik de komende tijd niet afhankelijk ben van anderen voor mijn medicijn.