Hoeveel tijd kost het om binnen je eigen (medi)wiet te kweken?
Door zelf je mediwiet te kweken voor eigen gebruik kun je een hoop geld besparen maar dan moet je ook wat tijd investeren (en wel zoveel om precies te zijn).
In het vorige kweekverslag las je over mijn kweekmethode (vrij simpel) en de soorten die bij mij in de Mediwietsite kweekkast gekweekt worden. De dames zijn onder de lamp aardig verstevigd en er komen een week nadat ze onder de lamp zijn gezet worteltjes onder de bio-afbreekbare potjes uit. Het is dus tijd om de planten in grotere potten (11L) te zetten. Zelf houd ik vier van de zes planten en laat er twee nog even voorgroeien om later naar vriend en kweker Mitsz te brengen.
Gemak dient de mens, vandaar deze keer de bio-afbreekbare potjes. Ik hoef bij het verpotten letterlijk niets meer te doen dan de potten te vullen met aarde, en daar de bio-abreekbare potjes in te zetten. Oh ja, en water geven natuurlijk. Ik graaf ze zo diep mogelijk in om de planten laag te houden. Dat is wel zo handig in de redelijk lage kweekkast en scheelt straks weer buigen.
In mijn geval heb ik gekozen voor Batmix van Plagron. Een redelijk voordelig medium dat bijdraagt aan een extra lekkere geur en smaak van ‘het gewas’. De planten die naar Mitsz gaan laat ik even in een hoekje bij een van de zussen, over een paar dagen krijgen ze bij hem de plek die ze verdienen.
Blijkbaar was het verpotten precies wat de planten nodig hadden, want ze groeien meteen als kool. De planten staan er gelukkig bij en dat is te zien aan de omhoog wijzende blaadjes en de gezonde kleur van de planten. Zelf vind ik het altijd een spannende periode, zo vlak na het verpotten. De planten kunnen immers stress krijgen van het gesleep en gedoe, maar misschien ben ik ook té voorzichtig met dat soort dingen.
De lobblaadjes, de eerste bladeren die de wietplant na ontkiemen aanmaakt, beginnen nu te verkleuren. Dat is een natuurlijk proces, want die bladeren zijn al niet meer nodig. Ze dienen puur als voedingsreserve en zorgen voor de eerste fotosynthese. Ongeveer drie dagen na het verpotten zijn Mitsz’ planten klaar voor de verhuizing.
Na amper een week sinds het verpotten zijn de wietplanten al bezig aan de derde internode, het gaat erg rap. Daar ben ik erg blij om want ik kan niet wachten om deze wietsoorten straks te ruiken en zien bloeien. De bladeren krijgen ook steeds meer vorm en ik merk dat de planten met de dag meer water nodig hebben.
Het is nu een kwestie van wachten en in de gaten houden. Ik laat ze nog wat verder groeien en ben van plan later de planten te toppen. Dat is een techniek waar ik tegen die tijd meer over zal vertellen. Tot die tijd zullen we geduld moeten hebben.