(advertenties)
(advertentie)
Het zou zomaar kunnen dat het MediPen onderzoekscentrum in Cardiff (UK)een doeltreffend medicijn tegen longkanker ontwikkelt. Momenteel wordt daar uitgebreid onderzoek gedaan naar de vertragende werking van cannabinoïden op kankercellen. Met een missie: ‘The end goal is to bring a treatment to market for lung cancer’, zegt directeur Jordan Owen.

Agressieve kankervorm

Longkanker is een zeer agressieve en snel uitzaaiende vorm van kanker. In 2017 werden er alleen in Nederland al ruim 13.000 personen gediagnostiseerd met deze vorm van kanker. Bij het merendeel van deze mensen komt de diagnose te laat: longkanker wordt vaak pas ontdekt wanneer het al in een vergevorderd stadium is.

De behandeling van longkanker is erg ingrijpend en meestal niet effectief. Bij het MediPen onderzoekscentrum in Cardiff zetten ze hun tanden in het ontwikkelen van een goede behandelmethode voor longkanker: cannabis moet hét medicijn worden!

In het onderzoekslaboratorium

Wat er zich allemaal afspeelt binnen de muren van het laboratorium van MediPen wordt besproken met een journalist van de Britse editie van Metro. Deze sprak met directeur Jordan Owen, die heel positief is over het lopende onderzoek. De reeds geïnvesteerde 1,5 miljoen dollar gaat mensenlevens redden, daarvan zijn ze in Wales overtuigd.

Er wordt geëxperimenteerd met cannabinoïden en hoe deze zo doeltreffend mogelijk de groei van nieuwe kankercellen kunnen vertragen. De wijze waarop dit gedaan wordt, is nog nergens ter wereld zo uitgevoerd. Er wordt gekeken naar de cellen, waarvan ze het metastaseproces proberen te vertragen. Wanneer het de Britse onderzoeker lukt om dat proces te vertragen met behulp van experimenten met cannabinoïden, dan kunnen ze op die manier dus ook de groei en het uitzaaien van kanker effectief vertragen.

De cannabinoïden die in cannabis voorkomen zouden wel eens de groei van kankercellen kunnen afremmen… [foto: Billion Photos/Shutterstock]

Doorbraak dankzij cannabis?

Zo’n doorbraak zou het leven van miljoenen mensen kunnen veranderen en dat niet alleen: het zou gelijk ook hét bewijs zijn dat cannabis significante geneeskrachtige eigenschappen heeft!

Directeur Owen is zelf enorm enthousiast over het onderzoek, wat uitgevoerd wordt door zijn hoofdwetenschapper Jordan Copner. Hij is van mening dat wanneer de behandeling op de markt komt, deze baanbrekend zal zijn:

‘It will be huge, The first of its kind in the world. It will certainly shift perceptions of how people look at cannabis’

Reactie St. George’s University of Londen

Het onderzoek bevindt zich nog in een vroeg stadium en het is nog afwachten of de behandeling die ze proberen te ontwikkelen, ook daadwerkelijk effectief zal zijn. Dr. Wai Liu, een senior wetenschapper van de St. George’s University of Londen, richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden bij kanker. Hij geeft in Metro zijn mening over het onderzoek.

Het onderzoek wordt gefinancierd met de verkoop van MediPen’s eigen mediwiet-vaporizer, want vanuit de overheid komt geen subsidie richting Wales…

Hij erkent dat wetenschappers eindelijk het werkingsmechanisme van cannabinoïden beginnen te begrijpen en dat het er inderdaad op lijkt dat cannabinoïden in staat zijn om de groei van kankercellen te stoppen. Kankercellen sterven hierdoor af en zouden moeten kunnen verdwijnen. Wanneer dit zo is, zijn cannabinoïden in te zetten als een effectieve behandelmethode.

Dr. Liu is wel iets voorzichtiger dan Jordan Owen. Ondanks de veelbelovende experimenten in het lab zegt Liu er niet zeker van te zijn dat deze behandelmethode per se effectief zal zijn bij longkanker: ‘The potential of these drugs is exciting, but the frustration is that the early, pre-clinical evidence has yet to be tested in large formal randomised trials. Until these are completed, it is difficult to say with certainty whether these agents are truly anticancer.’

Het is duidelijk dat cannabinoïden invloed hebben op de ontwikkeling van kanker, maar er is nog een gebrek aan klinische onderzoeksresultaten, kortom.

MediPen

MediPen gelooft in de gezondheidsvoordelen van cannabis en zet zich er 100 procent voor in om dit wetenschappelijk te onderbouwen. Zij hebben inmiddels ongeveer 15.000 studies uitgevoerd met betrekking tot cannabis. Zowel de niet-psychoactieve kant (CBD) als de psychoactieve kant (THC) van de geneeskrachtige plant werden onder de loep genomen.

Owen weet zeker dat wanneer we met wetenschappelijk onderzoek achter de juiste dosering komen van zowel THC als CBD bij diverse aandoeningen, er veel mensen geholpen kunnen worden door het voorschrijven van een vorm van mediwiet.

Onderzoekskosten

Het longkanker onderzoek heeft inmiddels al flink wat gekost: ruim 1,5 miljoen dollar. En dit geld komt niet vanuit de overheid. Het onderzoek wordt bekostigd met de opbrengst van de verkoop van het absolute MediPen product: de MediPen Cannabinoid Vaporizer. Deze is vergelijkbaar met een E-sigaret, maar dan speciaal ontwikkeld voor het vapen van cannabisolie.

Hoe dan ook, wij zijn erg benieuwd naar de uiteindelijke resultaten van dit onderzoek… To Be Continued!

[openingsfoto: create jobs 51/Shutterstock]