(advertenties)
(advertentie)
Canada timmert flink aan de weg op medicinaal cannabisgebied. En niet alleen binnen de eigen landsgrenzen – waar deze zomer ook recreatieve wiet vrijgegeven wordt, naast de al langer legale mediwiet – ook erbuiten. Tot nu toe sloten hun beursgenoteerde cannabisproducten vooral deals in Europa, Australië en  Zuid-Amerika. Maar voor het eerst is er nu sprake van export van cannabinoïde-medicatie naar het Afrikaanse continent!

Mediwiet-primeur voor Afrika

Dat de opmars van (legale) medicinale cannabis er eentje is die met recht wereldwijd genoemd kan worden, toont deze deal van Tilray wel aan. Dit Canadese bedrijf dat actief is in de teelt, verwerking en distributie van medicinale cannabisproducten gaat voor het eerste medicijnen naar Afrika sturen.

Naar Zuid-Afrika om precies te zijn, waar gekwalificeerde patiënten het in apotheken in heel het land kunnen aanschaffen.

‘Gunstige ontwikkelingen’

‘Met deze deal zijn Tilray-producten nu verkrijgbaar in 9 landen op 5 continenten. Deze export is opnieuw een strategische mijlpaal aangezien we ernaar streven om ’s werelds leidende medicinale cannabismerk op te bouwen.’ Aldus Brendan Kennedy, de CEO van Tilray.

Hij verwijst ook naar de globale cannabisrevolutie: ‘Wij worden aangemoedigd door de gunstige ontwikkelingen rondom de regulering van cannabis in Zuid-Afrika en over de hele wereld, en we zijn verheugd dat we onze farmaceutische kwaliteitsproducten beschikbaar kunnen stellen aan gekwalificeerde patiënten in nood door het hele land.’

Full-spectrum wietolie

De producten waarover Kennedy praat zijn GMP-manufactured. Daarbij staat ‘GMP’ voor Good Manufacturing Practices (goede manier van produceren), een kwaliteitsborgingssysteem voor de humane en veterinaire farmaceutische industrie, de cosmetische industrie en de voedingsmiddelenindustrie. Het gaat in dit geval met name om de cannabisolie van Tilray. Die is full-spectrum, ofwel met een uitgebalanceerde ratio tussen tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD).

In aanmerking komen Zuid-Afrikanen die geschikt zijn voor het zogeheten ‘patiënten programma’. Via dit programma mogen geautoriseerde artsen en medici toestemming vragen om niet-geregistreerde medicijnen voor te schrijven, inclusief genoemd Tilray product. Doel is de behandeling van individuele patiënten voor ‘specifieke condities waar bepaalde geregistreerde medicijnen hebben gefaald’.

Joint venture met Zuid-Afrikaans bedrijf

Tilray werkt in Zuid-Afrika overigens samen met een lokale partner: BGM Pharmaceuticals, een biotechnologie-bedrijf met de focus op het aanbieden van ‘innovatieve medicinale oplossingen om de gezondheid van patiënten in Afrika te verbeteren’.