(advertenties)
(advertentie)

Onderzoek uit de VS naar wiet en pijn concludeert dat wiet met 15 procent THC of meer te sterk is voor pijnstilling. Een opmerkelijke conclusie die haaks staat op andere studies.

Het gebruik van medische wiet helpt mensen met chronische pijn om weer controle te krijgen over hun leven. Cannabis bevordert namelijk slaap, verlicht symptomen van depressie en de pijn zelf neemt af.

Een groep onderzoekers uit de VS vraagt zich af of legale cannabis aldaar eigenlijk wel geschikt is om chronische pijn te behandelen.

5 procent voldoende?

De groep verzamelde meer dan 8.500 cannabisproducten in 653 verkooppunten in diverse Amerikaanse staten waar (medicinale) cannabis legaal is. Doel was om THC- en CBD-niveaus in medische producten te analyseren in vergelijking tot recreatieve producten.

Volgens de studie die werd gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE bevat 70 tot 90 procent van de onderzochte cannabisproducten een THC-gehalte dat twee tot drie keer hoger is dan wat artsen aanbevelen.

“We vinden dat krachtige producten geen onderdeel mogen uitmaken van de medische wereld vanwege het risico op cannabismisbruik. Een risico dat verband houdt met blootstelling aan producten met een hoog THC-gehalte”, vindt Alfonso Edgar Romero-Sandoval. Hij is de hoofdauteur van deze studie.

“Verschillende eerdere onderzoeken toonden dat tot 5 procent THC voldoende is om chronische pijn te verminderen”

Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat tussen de 70 en 90 procent van legale producten THC-waarden hadden boven de  15 procent. Omdat veel patiënten medicinale wiet bij legale verkooppunten halen, kan dit betekenen dat de commerciële markt een aanzienlijke invloed heeft op medicinaal gebruik, zo melden de onderzoekers.

“Verschillende eerdere onderzoeken toonden dat tot 5 procent tetrahydrocannabinol (THC) – de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis die zowel pijnverlichting als bedwelming geeft – voldoende is om chronische pijn te verminderen met minimale bijwerkingen”, zegt Romero-Sandoval.


LEES OOK:


Dosis belangrijker dan percentage

De waarschuwing is opmerkelijk omdat andere studies het tegenovergestelde beweren. Dus dat wietproducten met veel THC juist meer pijnstilling geven.

Zo ook deze studie uitgevoerd aan de Universiteit van New Mexico in 2019. De onderzoekers concludeerden dat gedroogde wiet met veel THC behoorlijk effectiever is tegen pijn. Deze wijsheid haalden zij uit data die werd verzameld onder bijna 3.000 mensen.

Een patiënt kan de dosis simpelweg aanpassen naar zijn of haar behoefte.

Een ander belangrijk punt is de dosis. Een patiënt kan de dosis simpelweg aanpassen naar zijn of haar behoefte. Het advies bij medicinale wiet doseren is daarom altijd hetzelfde: begin met een lage dosis en bouw rustig op totdat je het gewenste resultaat behaalt.

Voor pijnpatiënten is dat niet anders. Dit betekent in de praktijk dat mensen met een sterk product een lagere dosis gebruiken en andersom. Hoe hoger het THC-percentage, hoe lager de dosis.

Wil je meer weten over wiet bij pijn en hoe te doseren? Lees dan onderstaande artikelen.

[Openingsfoto: Shutterstock/Victor Moussa]