(advertenties)
(advertentie)

Een grondige analyse van gegevens en studies heeft wetenschappers wakker geschud. Deze analyse toont namelijk dat we nog maar 50 procent van het cannabisgenoom in kaart hebben gebracht. Er valt dus enorm veel te leren voordat we het volledige medicinale potentieel van de plant kunnen benutten.

Een internationale studie, geleid door onderzoekers van de Universiteit van Saskatchewan en gepubliceerd in de Annual Review of Plant Biology onderzocht hoeveel we nu eigenlijk weten over cannabisgenetica. Hieruit blijkt dat minder dan de helft van het cannabisgenoom – de genetica – in kaart is gebracht.

Als we de volledige 100 procent begrijpen, zal dat de toepassing van medicinale wiet enorm ten goede komen.

Het onderzoeksteam concludeert ook dat het in kaart brengen van het volledige cannabisgenoom een ​​gecoördineerde wetenschappelijke inspanning vereist. Maar als we de volledige 100 procent eenmaal begrijpen, zal dat de toepassing van medicinale wiet enorm ten goede komen.

Genetische blauwdruk

De auteurs van de review concluderen dat er grote gaten zitten in de wetenschappelijke kennis over cannabis. Het team, dat bestond uit wetenschappers uit Nederland, Duitsland en de VS, ontdekte dat minder dan 50 procent van het cannabisgenoom nauwkeurig in kaart is gebracht. Ongeveer 10 procent van de genetische code ontbreekt en nog eens 10 tot 25 procent is nooit in kaart gebracht.

“Gezien het belang van genetica bij de ontwikkeling van elk gewas, onderstreept deze analyse de noodzaak van een gecoördineerde inspanning om de genetische en biochemische diversiteit van deze soort te kwantificeren”, aldus de auteurs.

Plantenwetenschapper en hoofdauteur van de studie, Tim Sharbel, voegt hieraan toe dat “dit betekent dat we niet de basis hebben waarop we een moleculair veredelingsprogramma voor cannabis kunnen bouwen. Eentje dat vergelijkbaar is met wat er voor andere gewassen bestaat.

“Het ontwikkelen van een hoogwaardige genetische blauwdruk biedt bouwstenen voor op genetica gebaseerde kwekerijen en toepassingen voor de gezondheid van mens en dier, terwijl partnerschappen tussen universiteit en de industrie worden versterkt”.


LEES OOK:


Cannabis beter begrijpen

Er valt nog heel veel te ontdekken over waarom wiet nou zo heilzaam werkt. [Shutterstock/nevodka]

Het verkrijgen van de missende genetische code is cruciaal voor het opzetten van een kernverzameling genotypen. Die verzameling kunnen wetenschappers wereldwijd gebruiken om verschillende cannabiskenmerken te bestuderen.

Dat is belangrijk. Deze kennis moet er namelijk voor zorgen dat we nog beter worden in het veredelen van nieuwe wietsoorten. Soorten die optimaal groeien en bloeien. Maar vooral wietsoorten die je kan inzetten bij specifieke gezondheidsproblemen zoals pijn, spasticiteit bij multiple sclerose en vermindering van het gebruik van opioïden.

De analyse benoemt ook enkele negatieve kortetermijneffecten van THC, een zeer heilzame maar eveneens psychoactieve stof in wiet. Denk aan verminderde cognitieve functies, verhoogde angst en vermoeidheid. Ook mogelijke langetermijngevolgen voor het geheugen, intelligentie, mentale focus en beoordelingsvermogen, evenals afhankelijkheid. Deze bijwerkingen treden pas op vanaf een bepaalde dosis en bij langdurig gebruik. Maar het is goed om daar niet de ogen voor te sluiten.

“Het is van cruciaal belang om cannabis en cannabinoïden te erkennen als medicijn met voordelen én bijbehorende risico’s”

“Het is van cruciaal belang om cannabis en cannabinoïden te erkennen als medicijn met voordelen én bijbehorende risico’s, zoals het geval zou zijn bij het onderzoeken van ieder nieuw medicijn”, aldus de auteurs.

Het team merkte ten slotte ook op dat er aanwijzingen zijn voor het ontwikkelen van hennepachtige cannabis als voedingsbron. Dat levert mogelijk een zeer verteerbaar, eiwitrijk voedingsmiddel op dat waarschijnlijk geen allergische reacties veroorzaakt.

Partners zoeken

Sharbel merkte ook op dat de recente maatschappelijke en overheidsacceptatie van cannabis interesse naar medische toepassingen aanwakkert. Hij zoekt partners in de medicinale plantenindustrie om academisch onderzoek te financieren dat de nauw verwante genetica van cannabis, hennep en hop in kaart brengt, vergelijkt en volledig gebruikt.

“Dit initiatief moet deel uitmaken van een door de industrie gedreven inspanning om middelen uit te wisselen en cannabis, hennep en hop te verbeteren voor medicinale en industriële eigenschappen”, zei hij.

Hier horen we binnenkort ongetwijfeld meer over.

[Openingsfoto: Shutterstock/Elnur]