(advertenties)
(advertentie)

In wiet zijn ruim honderd verschillende cannabinoïden aangetroffen; werkzame bestanddelen met ieder hun eigen medicinale eigenschappen. Bovendien bevat de plant ook nog tientallen terpenen en flavonoïden; aromatische bestanddelen die ook bijdragen aan de medicinale werking. Met al deze bestanddelen zou je per ziekte, of zelfs per persoon een cocktail kunnen samenstellen die de kwaal optimaal behandelt. Welkom in de toekomst van medicinale cannabis.

We leven in een gepersonaliseerde wereld. Dat wil zeggen dat alles zoveel mogelijk is aangepast op de individuele consument. Denk maar aan zoekmachine Google. Als je naar een bepaald product zoekt, krijg je daarna spontaan aankoopsuggesties op websites die je bezoekt.

Zoiets zou ook moeten gelden voor patiënten die mediwiet krijgen voorgeschreven. Eerst kijken naar de wens van een patiënt en daar dan een behandeling op samenstellen. Hierbij een pleidooi voor personalisatie bij medicinale wiet.

Personalisatie van gezondheidszorg

Laten we eerst nog even kijken naar die gepersonaliseerde wereld. Er bestaan bijvoorbeeld slimme thermostaten die het klimaat in ons huis automatisch aanpassen. En wat te denken van je smartphone. Leg twee identieke telefoons van twee verschillende personen naast elkaar en ze zullen compleet verschillend zijn qua kleuren, helderheid, indeling en geluiden. Ook dit valt onder het begrip personalisatie.

Dit wordt ook trial-and-error genoemd: letterlijk gissen en missen, waardoor een patiënt niet geholpen wordt.

In de gezondheidszorg gaat deze personalisatie juist enorm traag. Gek, want juist deze sector zou veel baat hebben bij personalisatie. Toch passen de meeste artsen standaard dosering toe die wordt aanbevolen bij aandoening X. Dit wordt ook trial-and-error genoemd: letterlijk gissen en missen, waardoor een patiënt niet geholpen wordt. De behandeling is vaak te agressief, of juist te mild.

Er wordt inmiddels op zoveel gebieden personalisatie toegepast, waarom behalen we dat niveau dan niet binnen de gezondheidszorg?

Door robertlamphoto

Door de werkzame bestanddelen in cannabis nog beter te begrijpen, kan medicinale wiet nog beter worden afgestemd op de patiënt. [Shutterstock/robertlamphoto]

Gepersonaliseerde geneeskunde

De definitie van gepersonaliseerde gezondheidszorg is dat per persoon gekeken wordt naar klinische, genetische en omgevingsfactoren. Met de informatie die hieruit komt, is een arts in staat om een geïndividualiseerde behandeling op te stellen. Het hele systeem dat gebaseerd is op het voorschrijven van trial-and-error medicatie, zal hierdoor verdwijnen.

De afgelopen jaren is een lucratieve business ontstaan door de hoeveelheid innovatie en investeringen binnen deze vorm van gezondheidszorg. In Amerika valt sinds 2012 ongeveer 25 procent van alle goedgekeurde behandelingen onder de gepersonaliseerde zorg. Het is niet alleen een kans voor bedrijven en investeerders om te groeien, het creëert ook een efficiëntere en effectievere ervaring voor patiënten.

“It is more important to know what sort of person has a disease than to know what sort of disease a person has”
– Hippocrates

Medicinale cannabis personaliseren

Als je behandelingen met medicinale wiet personaliseert, schiet je minder met hagel. Patiënten krijgen precies die combinatie werkzame bestanddelen uit de plant die de kwaal bestrijden. En dat ook nog eens in de juiste hoeveelheid.

Bovendien geeft dit de patiënt controle over zijn of haar behandeling. De patiënt kan zelf beslissen welke cannabis het beste past bij het behandeldoel en met welke dosering dit doel behaald wordt. De patiënt raakt veel meer betrokken bij de weg naar genezing en dit maakt de ervaring veel persoonlijker.

De vrijheid en controle die een patiënt krijgt wordt echter vaak als ontmoedigend ervaren. Vooral voor nieuwe cannabisgebruikers is het te onduidelijk. Gelukkig maken nieuwe innovaties veel meer personalisatie mogelijk: de belangrijkste uitdagingen waar de medicinale cannabispatiënt tegenaan loopt, worden momenteel aangepakt. Niet in Nederland, maar wel in allerlei Amerikaanse staten en Canada.

Hieronder vind je een aantal manieren waarop die personalisatie nu al kan plaatsvinden.

#1 – selectie van wietsoorten

Er worden ongeveer 800 soorten cannabis (strains) actief gekweekt, allemaal met – soms drastisch –  verschillende cannabinoïden-verhoudingen en terpeenprofielen. Deze zijn in staat om verschillende subjectieve ervaringen en medische verlichting teweeg te brengen.

Het vinden van de juiste soort cannabis voor een bepaalde patiënt die te maken heeft met een specifieke aandoening, kan een behoorlijke uitdaging zijn.


LEES OOK:


Sommige bedrijven bieden genetische tests aan waarmee de zoektocht vergemakkelijkt wordt, anderen verzamelen gegevens van grote netwerken van medicinaal cannabisgebruikers. Hiermee onderzoeken zij de ervaringen van patiënten met specifieke aandoeningen en de soort en dosering wiet die hierbij past. Beide methoden bieden een startpunt van waaruit de behandeling van de patiënt kan worden opgesteld en aangepast.

Op de meeste verdampers kan je nauwkeurig de temperatuur instellen. [Door: Vershinin89]

#2 – de juiste temperatuur

Een ander punt is personalisatie middels temperatuur. Wanneer een patiënt de juiste wietsoort heeft gevonden, maakt nieuwe innovatie verdere personalisatie door temperatuurregeling mogelijk. Dat zit zo.

Omdat verschillende cannabinoïden en terpenen bij verschillende temperaturen verdampen, kan het aanpassen van de temperatuur bij een bepaalde persoon en wietsoort de effectiviteit van de behandeling maximaliseren. Tevens kan je hiermee ongewenste effecten minimaliseren.

Veel verdampers – ook wel vaporizers genoemd –  beschikken over een instelbare temperatuur. De juiste temperatuur wordt dan bepaald door te kijken naar de patiënt, de soort cannabis en het doel van de behandeling. Dit creëert een startpunt van de behandeling die kan worden aangepast op basis van de gegevens die de patiënt zelf bijhoudt en overlegt met een behandelaar.


LEES OOK:


#3 – de juiste dosering

Een andere belangrijke factor bij het personaliseren van de cannabiszorg heeft betrekking op de dosering. Hoeveel moet een patiënt tot zich nemen om de effectiviteit van de behandeling te maximaliseren en tegelijkertijd de bijwerkingen te minimaliseren?

De opkomende technologie maakt het mogelijk om gebruik te maken van een machine learning platform waar de behandeling van een patiënt bijgehouden wordt, tezamen met de soort cannabis, dosering en werking daarvan. Die informatie kan vervolgens worden gebruikt om de voorgestelde doseringsrichtlijnen voor een specifieke patiënt op een bepaald tijdstip aan te passen. Deze informatie kan ook worden gebruikt om voorspellende doseringssuggesties aan te bieden om een patiënt te helpen zijn symptomen te bestrijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoeveelheid pijn die een patiënt ervaart.

Mediwiet in de toekomst

De legale cannabismarkt in Amerika hoopt in 2030 een omzet 75 miljard dollar te halen. Met deze ambitie hebben ze heel wat waar te maken.

De marktleiders binnen de medische zorg zouden zich gemotiveerd moeten voelen om gepersonaliseerde gezondheidszorg te ontwikkelen als het gaat om het behandelen medicinale cannabis. De geneeskracht van cannabis is onmiskenbaar en naarmate de markt zich blijft ontwikkelen en professionaliseren, moeten we er allemaal naar streven dit geneesmiddel toegankelijk te maken binnen de gezondheidszorg.


LEES OOK:


Als deze marktleiders zich hier daadwerkelijk voor gaan inzetten, kunnen ze het hele proces van verandering binnen het nationale gezondheidszorgsysteem in Amerika versnellen. Door zich te richten op innovatie en personalisatie, zullen ze niet alleen waarde creëren binnen de beleggersgemeenschap, maar juist voor de miljoenen patiënten die nu slachtoffer zijn een one-size-fits-most behandeling. Dit moet het mooiste zijn wat er is te bereiken binnen deze sector.

Laat Amerika en Canada het voortouw nemen en laat Nederland afkijken en leren, want er mag in ons land ook nog heel wat veranderen qua (persoonlijke) gezondheidszorg…

[openingsbeeld: Shutterstock/Flapas]