(advertenties)
(advertentie)

Zo nu en dan komen er onderzoeken voorbij die de hele medicinale wietrevolutie nóg mooier maken dan die al was. Neem deze studie in het vakblad Cureus Journal of Medical Science waaruit blijkt dat je tandplak effectiever bestrijdt met cannabinoïden dan met tandpasta.

Uit dit nieuwe onderzoek van onder andere de Israëlische maar in België woonachtige dr. Veronica Stahl blijkt dat bepaalde cannabinoïden in cannabis beter zijn in het uitroeien van koloniën bacteriën dan bijvoorbeeld Oral B, Colgate alsook de plantaardige tandpasta CannaBite F (met granaatappel en zeewier).

Vijf hoofdrolspelers

Cannabinoïden zijn de werkzame stoffen in wiet. Voor deze studie werkten de onderzoekers met de cannabinoïden CBD, CBC, CBN, CBG en CBGA. “Cannabinoïden hebben de potentie om gebruikt te worden als een effectief anti-bacterieel middel tegen met tandplak geassocieerde bacteriën. En daarnaast bieden ze een veiliger alternatief voor synthetische antibiotica om de ontwikkeling van medicijnen-resistentie te verminderen”, aldus de wetenschappers in hun studie.

Tandplak is een complexe biofilm die zich vormt op de tanden en het fungeert als een reservoir voor verschillende microben (micro-organismen). Het is de oorzaak van ernstige tandheelkundige problemen zoals gaatjes, slechte adem, bloedend tandvlees, het verval en zelfs verlies van tanden.


LEES OOK:


Tandarts Veronica Stahl woont in België en is mede-auteur van deze studie.

Wiet verslaat Oral B en Colgate

Om hun theorie te testen namen de onderzoekers bij 60 gezonde mensen samples tandplak af. Die werden toegevoegd aan petrischaaltjes met een oplossing van 1 van de 5 genoemde cannabinoïden of met één van de populaire merken tandpasta. De cannabismengsels gingen de groei van bacteriën beter tegen dan de in de winkel gekochte tandpasta’s én de controles die werden gebruikt in de studie.

“Hoewel de commercieel verkrijgbare mondhygiëne producten behoorlijk effectief zijn in het instandhouden van de mondhygiëne van de doorsnee bevolking, blijkt uit ons onderzoek dat cannabinoïden substantieel effectiever zijn in het verminderen van de kolonietelling van bacterie-soorten in tandplak vergeleken bij de gevestigde synthetische mondverzorgingsproducten als Oral B en Colgate”, stellen de onderzoekers.

Wiet tegen antibiotica-resistentie

Natuurlijk gebruiken we liever natuurlijke producten dan synthetische producten, toch? Maar behalve betere tandplak/bacteriën bestrijding, heeft het gebruik van cannabinoïden nóg een voordeel. Het verhindert namelijk de opkomst van antibiotica-resistente infecties zoals MRSA (de gevreesde ziekenhuisbacterie). Een eigenschap die men momenteel ook onderzoekt in de wereldwijde strijd tegen antibiotica-resistentie.

Er valt ook wel iets af te dingen op de studie. Zo hebben de onderzoekers helaas geen statistische analyse uitgevoerd met hun data. En zoals ze zelf ook al aangeven, heeft iedere (menselijke) mond een verschillende microbiotische samenstelling – inclusief verschillende types bacteriën. Het trekken van algemene conclusies is daardoor uiteraard lastiger.

Tandpasta met hennepzaadolie

Desalniettemin zullen tandpastaproducenten dit onderzoek niet negeren. Zeker consumenten die tot de Millennials of Generatie Z behoren, zijn kritisch ten opzichte van alledaagse producten en de impact van hun productieproces op het klimaat.

Sterker nog, eerder deze maand lanceerde Colgate haar eerste ‘veganistische gecertificeerde’ tandpasta, nadat het daarvoor al Hello Products had overgenomen – een ecovriendelijk bedrijf dat diverse vegan tandpasta’s en mondspoelingen verkoopt, waarvan sommigen zijn verrijkt met… hennepzaadolie!


LEES OOK:


 

[Openingsfoto: Shutterstock/Paul’s Lady]