(advertenties)
(advertentie)

Ieder jaar houdt de Verenigde Staten een enquete over het gebruik van medicijnen en drugs. De meest recente onderzoeksresultaten bevestigen wat we al enkele jaren weten: het aantal senioren dat wiet consumeert groeit hard. En niet alleen in de VS.

Een nieuwe studie die maandag werd gepubliceerd in JAMA keek naar gegevens over wietgebruik onder 65-plussers. De gegevens kwamen uit de National Survey on Drug Use and Health; een jaarlijks onderzoek van de federale overheid van de Verenigde Staten.

Het onderzoek laat een significante stijging zien van het aantal cannabisconsumenten onder senioren. In 2006 gaf nog slechts 0,4 procent aan wiet te consumeren. In 2015 was dat al 2,4 procent. De cijfers uit 2018 tonen dat het aantal wiet consumerende 65-plussers is gestegen naar 4,2 procent.

Uiteraard kan een deel van deze toename worden toegeschreven aan het feit dat senioren meer open zijn over wiet. De juridische gevolgen van wietconsumptie nemen immers enorm af in de VS. Maar er is geen twijfel dat meer senioren dan ooit cannabis gebruiken. En niet alleen in de VS; deze trend is ook hier zichtbaar.

Senioren laten stigma’s varen

Dat juist senioren steeds meer wiet gebruiken is opmerkelijk. Deze bevolkingsgroep heeft namelijk hun hele leven gehoord dat wiet slecht is, zeer verslavend en geen medicinale eigenschappen heeft.

Inmiddels vertelt berichtgeving over wiet het tegenovergestelde. Mits correct gebruikt bevordert cannabis juist de gezondheid! Het is lang niet zo verslavend als gedacht en heeft enorm veel medicinale eigenschappen. Bovendien nemen de juridische gevolgen van wietgebruik wereldwijd af.

Ouderdom komt met gebreken en wiet geeft daarbij verlichting.

Dit is voor senioren blijkbaar voldoende om de ingebakken stigma’s los te laten en te ondervinden wat wiet doet. En dat is best veel, als je 65-plusser bent. Ouderdom komt met gebreken en wiet geeft daarbij verlichting.


LEES OOK:


Er zijn ook zorgen

Steeds meer senioren distantiëren zich van de stigma’s en proberen wiet. [Ljupco Smokovski]

Er zijn ook zorgen over deze trend. De studie merkt namelijk ook op dat alcoholgebruik onder senioren hoger is. De combinatie wiet en alcohol kan voor problemen zorgen zoals sedatie en valpartijen.

Nog groter zijn de zorgen over de invloed van wiet op voorgeschreven medicijnen. Een reële zorg, want senioren gebruiken vaker medicijnen. Anderzijds kan het gebruik van medicinale wiet juist helpen om minder voorgeschreven medicijnen te gebruiken.

Sommigen lijken zich ook zorgen te maken over senioren die in hun jeugd experimenteerden met wiet. “Cannabis is de laatste decennia sterker geworden”, merkt co-auteur Joseph Palamar op “En veel van deze senioren nemen de dosering niet serieus. Ze denken ‘Wat is het probleem? Ik deed dit toen ik jong was.”

Senioren in Nederland

Of deze zorgen gegrond zijn moet blijken. Helaas ontbreken dergelijke onderzoeken in Nederland, dus de tijd zal leren hoe het zich hier ontwikkelt. Wie goed kijkt zal zien dat de trend ook hier zichtbaar is. Een logische ontwikkeling, want zoals gezegd verlicht wiet een aantal kwalen die typisch zijn bij 65-plussers.

We moeten er dus alles aan doen om hun toegang tot wiet zo gemakkelijk mogelijk te maken. Daarom promoot Mediwietsite het thuis mogen kweken van enkele wietplanten voor eigen gebruik en informeert het platform over alle facetten van mediciale cannabis.

Wil je meer weten? Gebruik dan de zoekfunctie bovenaan de pagina en doorzoek onze database met meer dan ruim 2 duizend artikelen over dit onderwerp.


LEES OOK:


[Openingsfoto: Shutterstock/H_Ko]