(advertenties)
(advertentie)

Seks is gezond en de stress van veel ruziemaken niet. Voor de redactie van Mediwietsite voldoende redenen om jou de hoogte te brengen van belangrijk nieuws. Een peiling van American Marijuana, een website over CBD en hennep, laat namelijk zien dat wiet op alle fronten bijdraagt aan een gezonde relatie.

American Marijuana hield een enquête onder duizend stelletjes, waarvan minimaal één partner cannabis consumeert. De conclusie in een notendop: deze stellen hebben een gelukkigere relatie, meer seks dan niet-gebruikers en ze maken minder ruzie. Deze voordelen zijn overigens het sterkst als beide partners wiet consumeren. Dat klinkt goed, nietwaar?

Wat cijfers uit het onderzoek

Tijd voor wat harde cijfers. Als beide partners wiet consumeren, is het gemiddeld 9,7 keer per maand raak. Als één van de twee zo verstandig is om cannabis in zijn of haar dagelijkse lifestyle te integreren, neemt de seksfrequentie af naar 7,9 keer per maand. De Amerikaanse wiet-onthouder komt overigens niet verder dan ongeveer 4 keer per maand.

Bovendien blijkt dat bij stelletjes die gezamenlijk wiet consumeren het aantal ruzies afneemt. Als een van de twee wiet consumeert, ligt 36,2 procent van de stelletjes wel eens overhoop. Blowen beiden dan daalt het ruziepercentage enorm, naar slechts 9,6 procent van de koppels.

Het onderzoek laat ook enkele interessante sekseverschillen zien ten aanzien van wietgebruik. Ten eerste hebben mannen meer ervaring met wiet. Zij hebben 18 procent meer kans op ervaring voordat ze hun partner tegenkomen. Veel vrouwen worden dan ook geïntroduceerd in wiet door hun mannelijke partner. Maar liefst 15 procent van de vrouwen begint omdat hun partner het al doet.

Eenmaal samen verschilt het aantal keer dat twee partners wiet consumeren niet gek veel. Gemiddeld gebruiken zowel als vrouwen tussen de 3,6 en 3,8 keer per week wiet.


LEES OOK: Wiet verbetert seks voor iedereen aldus studie


Vrouwen meer kans op afhankelijkheid

Ongeveer tweederde van de deelnemers gaf aan ongeveer dezelfde hoeveelheid wiet te nemen als hun partner. Dat wil overigens niet zeggen dat ze beiden evenveel merken. Vrouwen zijn doorgaans ontvankelijk voor cannabinoïden omdat ze meer oestrogeen in hun lichaam hebben.

Helaas toont onderzoek ook aan dat vrouwen een groter risico lopen om afhankelijk te raken van wiet. Dit heeft alles te maken met het hormoon dopamine, zo bevestigt Liana Fattore. Zij is senior-onderzoeker bij de Nationale Onderzoeksraad van Italië en president van de Mediterranean Society of Neuroscience. Ook schreef ze mee aan de studie ‘Sex, drugs and estradiol: Why cannabis affects women differently‘ die in 2018 verscheen.

“Vrouwen lijken kwetsbaarder – op neurochemisch niveau – om een wietverslaving te ontwikkelen”, zegt Fattore. “Interacties tussen het endocannabinoïden-systeem en het dopaminegehalte in het brein – de neurotransmitter van ‘plezier’ en ‘beloning’ – zijn sekse-afhankelijk.”

Dus, geniet van cannabis en van elkaar. Maar consumeer met mate.

[Openingsfoto: Shutterstock/MexChriss]