(advertenties)
(advertentie)

Wiet maakt je dom. Althans, dat is wat tegenstanders jarenlang verkondigden. Deze aanname leidde zelfs tot het stoner-stereotype; de domme blower, de loser. Gelukkig zijn veel stigma’s weggevallen. Hoe zit dat met je geheugen?

Word je dom van wiet? Nee. En gelukkig hebben we tegenwoordig wetenschappers die hier onderzoek naar doen en dat bevestigen. Zoals deze nieuwe review die eind 2019 werd gepubliceerd in het tijdschrift Neuropsychology.

Korte termijneffecten

Canadese onderzoekers Scot Purdon en Daniel Krzyzanowski wilden de lange termijneffecten van wiet op ons cognitieve vermogen beter leren begrijpen. Ze analyseerden 23 eerder uitgevoerde studies om te bepalen of cannabis enige invloed heeft op verbaal leren – het vermogen om informatie te lezen en bewaren – en geheugenvaardigheden.

Op basis van beschikbare literatuur, schreven ze dat er soms sprake is van invloed op het geheugen en verbaal leren. “Maar dit lijkt in alle gevallen te verdwijnen na 7 tot 28 dagen van onthouding”. Zij voegen daar wel aan toe dat “jarenlang gebruik een langere periode van onthouding vereist, wat een duidelijke link bevestigt tussen onthouding en voordelen voor verbaal leervermogen en geheugen”.

LEES OOK: Wat is THC-tolerantie en hoe voorkom je het?

Dit is overigens niet het eerste onderzoek van Purdon naar wiet en geheugen. In 2018 deed hij een onderzoek dat ontdekte dat cannabis het verbale leren tot 24 uur na gebruik kan beïnvloeden. Binnen één tot drie dagen is dat al met de helft verminderd. Het vermogen keert dus snel terug.

Wat betekent dit voor medicinaal gebruik?

Voordat je hiervan terugdeinst, is het goed te melden dat deze onderzoeken zijn uitgevoerd met recreatieve hoeveelheden wiet. Hierbij is het essentieel om te weten dat de dosering bij medicinale gebruikers doorgaans veel lager ligt. En bij een lagere dosis treden deze effecten niet tot nauwelijks op.

Een recreatieve consument wil namelijk graag high of stoned worden. Daar is een veel grotere dosis voor nodig dan bij de gemiddelde medicinale gebruiker. Die wil namelijk verlichting ervaren bij een bepaalde kwaal. En het liefst zonder psychoactieve effecten omdat die het dagelijks functioneren kunnen beïnvloeden.

LEES OOK: Medicinale wiet doseren • zo bouw je het rustig op

Heb je wel een hogere dosis medicinale wiet nodig? Dan is het goed te weten dat dit tijdelijk je leervermogen kán beïnvloeden. Gelukkig zijn zorgen over een permanente geheugenstoornis niet nodig. Na 7 tot maximaal 28 dagen zijn mogelijke invloeden op het geheugen volledig hersteld.

[Openingsfoto: SUN OK/Shutterstock]