(advertenties)
(advertentie)

Tijdens een onderzoek ontdekten wetenschappers dat cannabinoïden in wiet motorische problemen bij Parkinson verlicht. Dit is niet de eerste keer dat cannabis bewezen effectief is bij Parkinson. Ondanks dat dit onderzoek plaatsvond bij muizen, zijn de onderzoekers hoopvol dat resultaten hetzelfde zijn tijdens klinisch onderzoek, bij mensen.

Tussentijds rapport

GB Sciences uit Las Vegas ontwikkelde een bijzonder cannabismedicijn. Dit middel is namelijk in staat om gedragssymptomen die verband houden met het verlies van dopamine producerende zenuwcellen – een kenmerk van Parkinson – te verlichten. Ze deden deze ontdekking met een muismodel van de ziekte. En dat is niet gek, want muizen zijn genetisch bijna identiek aan mensen.

Deze ontdekking wil het bedrijf gebruikt als ondersteunende motivatie bij de aanvraag van een nieuw onderzoek, dat zij later dit jaar gaan indienen bij de Amerikaanse Food and Drug Administration. Het gaat dan om een klinisch onderzoek, de laatste fase voordat een medicijn daadwerkelijk op de markt mag komen.

Michael Farley, president en directeur van GBS Global Biopharma zei in een persbericht:

“Deze positieve preklinische resultaten suggereren dat onze cannabinoïden-bevattende complexe mengsels nuttig kunnen zijn voor het behandelen van de ziekte van Parkinson”

De tot nu toe geboekte resultaten zijn onderdeel van een tussentijds rapport van de studie, die binnenkort wordt voortgezet.

Cannabinoïden maken het verschil

Parkinson is een aandoening die zich kenmerkt door degeneratie en afsterven van een specifieke groep zenuwcellen. Het gaat om dopamine neuronen. Die bevinden zich in de substantia nigra; een hersengebied dat spierbewegingen en de coördinatie regelt. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor de productie van dopamine, een bestanddeel in de hersenen dat de activiteit en functie van onze hersencellen reguleert.

Cannabinoïden zijn actieve bestanddelen die wiet zijn medicinale en recreatieve eigenschappen geeft. Talrijke studies onderzochten het potentieel van deze bestanddelen om problemen met de motoriek te verlichten bij verschillende neurodegeneratieve aandoeningen, zoals Parkinson.

De resultaten van de preklinische studie – geleid door Lee Ellis van de National Research Council (NRC) Canada – toonden aan dat verschillende cannabinoïden-formuleringen de gedragssymptomen in een muismodel met Parkinson konden verzachten. Eén formulering verlicht de symptomen zelfs volledig, zonder tekenen van significante bijwerkingen.

Andrea Small-Howard, chief science officer en directeur van zowel GB Sciences als GBS Global Biopharma:

”Verschillende formuleringen waren effectief. In feite was onze meest effectieve formule in staat om de Parkinson-achtige gedragsveranderingen terug te draaien tot het punt waarop het gedrag van het behandelde dier weer normaal was. Bovendien leverden onze voor Parkinson ontwikkelde formules verwaarloosbare bijwerkingen op; een zeer belangrijke gegeven.”

Op naar de laatste fase

Na goedkeuring door de FDA kan een klinische studie starten. [Shutterstock/Flapas]

De volgende en laatste fase van dit lopende onderzoek zal mechanismen bestuderen die aan deze formuleringen ten grondslag liggen. Ook de waargenomen voordelen worden beter in kaart gebracht. Onderzoekers suggereren dat cannabinoïden ofwel dopamine-producerende neuronen beschermen tegen afsterven, ofwel de productie van dopamine verbeteren door de neuronen te laten overleven.

Alle resultaten zullen worden gebruikt om het verzoek voor een klinische bij de FDA kracht bij te zetten. Wordt vervolgd.

[Openingsfoto: shutterstock/photolona]