(advertenties)
(advertentie)

Italië werpt zich op als nieuw beloofde wietland in Europa. Net voor de jaarwisseling oordeelde het Hooggerechtshof dat een paar wietplanten kweken voor eigen gebruik niet strafbaar moet zijn. Nog geen maand later komt het nieuws dat patiënten in de regio Sicilië voortaan gratis medicinale wiet krijgen.

Terwijl de politie in Nederland nog werk maakt van de aanwezigheid van één wietplant in het huis van een patiënt, zijn in Italië alle remmen los. En dan in goede zin. Als het namelijk aan het Italiaanse Hooggerechtshof ligt mogen inwoners thuis een paar wietplanten kweken voor eigen gebruik. Daar komt nu bij dat Ruggero Razza, een hoge gezondheidsfunctionaris in de Italiaanse regio Sicilië, wil regelen dat patiënten gratis medicinale cannabis krijgen. Jawel, je leest het goed.

Medicinale cannabis is sinds 2013 legaal in Italië. Maar patiënten moeten er wel voor betalen. Italiaanse media melden dat de kosten van wiet voor mensen met een doktersrecept voor klachten als chronische pijn, hersenverlamming en multiple sclerose voortaan worden betaald door de regionale regering van Sicilië.

Italiaanse leger ‘dealt’ mediwiet

Het verhaal wordt nog gekker. Om aan legale medische cannabis te komen moet je wel over een voorschrift van een arts beschikken. Hiermee kun je naar een apotheek die beschikt over een wietlicentie. Nu komt het: zo’n apotheek koopt wiet momenteel in bij het Italiaanse leger. Of het importeert via kanalen in het buitenland, bijvoorbeeld van ons eigen Bedrocan.

Overigens is recreatieve wiet nog steeds illegaal in Italië. Ondanks de uitspraak van het Hooggerechtshof, waar het parlement nog geen gehoor aan gaf, blijft het kweken en verkopen van recreatieve wiet verboden. Momenteel kan je hiervoor nog in het gevang komen. Maar een geldboete of schorsing van je rijbewijs en/of paspoort zijn gebruikelijkere straffen. Bezit is geen misdrijf meer, maar kan ook nog een boete opleveren.

Maar goed, de overheid kan de uitspraak van het Hooggerechtshof niet blijven negeren. Het lijkt er dus op dat Italië linksom of rechtsom een land wordt met legale wiet en een gunstig beleid voor patiënten.

Nederland staat weer voor paal

Ondertussen stijgt hier in het koude polderland de afgunst tot grote hoogte. Bijna dagelijks raakt Nederland verder achterop bij de rest van de wereld wat betreft wiet. Ooit koploper, inmiddels ingehaald door landen waar je dat tien jaar geleden nooit van zou verwachten. Denk aan de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, nota bene Thailand en nu dus ook Italië.

Italië. Nog niet zo lang geleden had dit land een van de strengste drugswetten van Europa. Je kon er zomaar 20 jaar cel krijgen voor het kweken of verkopen van wiet. Pas in 2014 werden die wetten versoepeld. En nu, zes jaar later, zijn er grote stappen gezet. Zo kan het dus ook.

[Openingsfoto: Shutterstock/Lukasz Stefanski]