(advertenties)
(advertentie)

Antibioticaresistentie is wereldwijd een steeds groter probleem. Daarom zoeken wetenschappers naarstig naar een oplossing. Steeds vaker wijzen onderzoekers in de richting van wiet. Een groep wetenschappers vond onlangs nog meer bewijs voor cannabinoïden als antibiotica van de toekomst.

Zowel artsen als patiënten maken al jaren misbruik van antibiotica. Artsen schrijven het in maar liefst 50 procent van de gevallen ten onrechte voor. Maar ook patiënten vragen bij een infectie snel om antibiotica. Daarom worden veel bacteriën nu resistent.

Dit proces leidde al tot Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus. Beter bekend als ziekenhuisbacterie MRSA. Die is ongevoelig voor de meeste antibiotica en daardoor moeilijk te bestrijden. Jaarlijks overlijden er wereldwijd zo’n 700.000 mensen aan infecties door resistente bacteriën. En dat wordt alleen maar meer. Volgens Britse onderzoekers vallen er vanaf 2050 zelfs tien miljoen doden per jaar door antibiotica-resistente bacteriën. Tenminste, als er niet snel een oplossing komt.

Nieuw onderzoek in het lab toont dat bepaalde cannabinoïden het juiste bacterie-dodend effect hebben.

Een enorm probleem. Daarom wordt er hard gezocht naar alternatieve bacterie-doders. Bestanddelen in wiet blijken bijzonder veelbelovende kandidaten. Diverse onderzoeken wezen al in die richting. Maar nu bewijst een nieuwe studie ook echt dat bepaalde cannabinoïden het juiste bacterie-dodend effect hebben. In het bijzonder: cannabigerol ofwel CBG.

LEES OOK: Cannabinoïden • cannabis antibiotica van de toekomst

CBG breekt dubbel membraan 

Tijdens de nieuwe studie testte een onderzoeksteam vijf cannabinoïden uit wiet. Dit waren cannabichromene (CBC), cannabidiol (CBD), cannabigerol (CBG), cannabinol (CBN) en tetrahydrocannabinol (THC). CBG kwam als winnaar uit de bus en wel om de volgende reden.

Bacteriën zijn grofweg op te delen in twee groepen: gram-positief en gram-negatief. Eerder onderzoek toonde al aan dat gram-positieve bacteriën sterven door cannabinoïden in wiet.

Gram-negatieve bacteriën zijn lastiger. Deze microben beschikken namelijk over een dubbel celmembraan; ze zijn veel sterker. De nieuwe testen laten zien dat CBG met succes het dubbele celmembraan doorboort en zo de bacterie doodt.

De cannabinoïde was zelfs in staat om MRSA te doden. Het elimineert tevens bacteriën die helemaal niet meer op antibiotica reageren. Bovendien heeft CBG ook het potentieel om andere dodelijke bacteriën te doden, beweert de studie.

LEES OOK: Wat is CBGA in wiet en wat doet deze cannabinoïde?

Klinische studies nodig

CBG blijkt een echte bacterie-killer.  [Beeld: shutterstock/Tetiana Maltseva]

Dit alles bleek uit lab-testen met muizen. Muizen lijken genetisch enorm veel op mensen en dat maakt deze testen enorm waardevol. Het is tevens hoopvol nieuws, want volgens diverse wetenschappers zitten we al geruime tijd in het ‘post-antibioticum-tijdperk’.

“De afgelopen 30 jaar zijn er zeer weinig nieuwe antibiotica ontwikkeld. De pijplijn die kan leiden naar nieuwe antibiotica is erg dun en ontoereikend om de crisis van antimicrobiële resistentie aan te pakken”, aldus Dr. Maya Farha. Zij is microbioloog van McMaster University, Ontario. Tevens een van de auteurs van de studie.

Hopelijk leidt deze ontdekking snel tot klinische studies om de antibiotische werking van CBG op mensen te testen.

[Openingsfoto: Shutterstock/Jarun Ontakrai]