(advertenties)
(advertentie)

Goed bericht voor de vergrijzende samenleving. Senioren die wiet gebruiken hebben namelijk een betere kwaliteit van leven. Tenminste, dat is wat de wetenschap zegt.

Onlangs publiceerde een groep wetenschappers van de Universiteit van Colorado een onderzoek in Gerontology and Geriatric Medicine. Hierin onthullen zij dat senioren die cannabis gebruiken, van mening zijn dat het de levenskwaliteit verbetert. Voor het onderzoek werden 274 senioren tussen 60 en 94 jaar oud (mediane leeftijd 72,5 jaar) ondervraagd over hun wietconsumptie.

72 procent gebruikt cannabis

In totaal meldde 54 procent van de respondenten dat ze de afgelopen 12 maanden “zowel medisch als recreatief” cannabis gebruikten. Als reden noemden ze aandoeningen als artritis, chronische rugpijn, angst en depressie. Overigens meldde 72 procent van de respondenten dat ze het afgelopen jaar sowieso wel eens cannabis hadden gebruikt.

Opvallend is dat de deelnemende senioren bovendien een algehele verbetering van de gezondheid, levenskwaliteit, dagelijks functioneren rapporteerden. Zelfs ouderdomspijntjes namen af.

LEES OOK: 10 x waarom senioren cannabis zouden moeten gebruiken

“Een meerderheid van de 60-plussers die legaal toegang hebben tot recreatieve en medische cannabis is van mening dat wietgebruik een algemeen positief effect heeft op de kwaliteit van hun leven”, aldus de auteurs van de studie.

De kans dat een deelnemer het afgelopen jaar cannabis consumeerde, nam overigens af naarmate de leeftijd steeg. Dit insinueert dat de oudste senioren minder openstaan voor wiet. Dat zal in de toekomst ongetwijfeld veranderen. Diverse onderzoeken laten namelijk zien dat 50-plussers, naast millennials, de snelst groeiende groep (medi)wietgebruikers is.

Hoe oud ben jij en waar gebruik je medicinale cannabis voor? Deel je ervaring in een reactie onder dit bericht.

[Openingsbeeld: Shutterstock/Ljupco Smokovski/bewerkt door redactie]