(advertenties)
(advertentie)

Oil pulling is een eeuwenoude en natuurlijke manier om je lichaam te ontgiften. Door met olie je mond te spoelen, onttrek je allerlei gifstoffen uit het lijf. Doe je dit regelmatig, dan heeft dat een groots effect op je gezondheid. Diverse soorten olie zijn hiervoor geschikt. Wij promoten deze techniek uiteraard met hennepzaadolie.

De geneeskunde van het oil pulling komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische geneeskunde, een gezondheidsleer uit India, erkend door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Koudgeperste hennepzaadolie is bij uitstek geschikt voor oil pulling.

Al in de Charaka Samhita werd gesproken over oil pulling. Dit is een van de oudste teksten in het Sanskriet waar deze gezondheidsleer op gebaseerd is. Een ieder die zich daar verder in verdiept, komt achter de enorme brede werking van oil pulling:

  • Het zorgt voor minder tandplak
  • Je krijgt er wittere tanden van
  • Het zorgt voor een frisse adem
  • Werkt tegen aften
  • Het heeft een ontgiftende en verjongende werking

In India wordt deze manier van ontgiften bij veel kwalen en aandoeningen ingezet. Deepak Copra schreef in zijn boek ‘Balans in je leven. Totale gezondheid van lichaam en geest’ een groot stuk over de geneeskracht van oil pulling.

Anderhalve eeuw leven

Ook in Rusland wordt deze manier van je lichaam reinigen al generaties lang doorgegeven. Het schijnt zelfs zo te zijn dat in de jaren ’90 een Russische oncoloog genaamd Dr. Fedor Karach, oilpulling onder de aandacht bracht tijdens een artsencongres. De kuur hielp hem van een chronische bloedziekte en artritis af. Ook stelde Karach dat wanneer mensen zich zouden ontdoen van alle toxines, het lichaam de potentie kan hebben om 140 tot 150 jaar oud te worden.

Nadat voedingsdeskundige Bruce Fife, in 2008 het boek ‘Oil Pulling Therapy: Detoxifying and Healing the Body Through Oral Cleansing’ uitbracht, raakten nog meer mensen enthousiast over oil pulling. Inmiddels is het wereldwijd een populaire vorm van zelfzorg.

Koudgeperste hennepzaadolie leent zich byzonder goed voor het oil pulling. [Foto: Elena Schweitzer, Shutterstock]

Zo werkt oil pulling

Je mond spoelen met hennepzaadolie, dat is oil pulling in een notendop. De koudgeperste hennepzaadolie trekt van nature bacteriën en toxines aan. Tevens binden vuil en afvalstoffen aan de olie waardoor ze, als je de olie na gebruik uitspuugt, het lichaam verlaten. Hiermee voorkom je dat bacteriën via de mond in de bloedsomloop komen en op die manier een ongunstige invloed uitoefenen op het lichaam.

Aangezien het mondslijmvlies snel stoffen opneemt (denk aan druppeltjes wietolie onder de tong), werkt het andersom ook, aldus aanhangers van oil pulling. Met behulp van deze techniek kan je de afvalstoffen ook weer verwijderen.

Nog een belangrijke werking van oil pulling is dat het de stofwisseling versnelt. Dit zorgt ervoor dat het lichaam sneller en grondiger gifstoffen kwijtraakt, die via de slijmvliezen in het speeksel terechtkomen. En dat helpt ook als je wilt afvallen.

Het effect van oil pulling

Bruce Fife en andere aanhangers van oil pulling zeggen dat het allerlei aandoeningen en ziektes kan verlichten. Bijvoorbeeld hoofdpijn en migraine, kiespijn, eczeem, opvliegers, allergieën, bronchitis, trombose, PMS, spijsverteringsklachten en maagzweren. De darmfunctie kan verbeteren en het heeft een gunstige invloed hebben op hart, nieren, longen, lever en het bloed. Hierdoor krijgt men meer energie, worden de zenuwen sterker, spieren en gewrichten minder stijf en kan een hoge bloeddruk afnemen.

Mensen die oil pulling toepassen, laten weten dat zij beter slapen en fitter aan de dag beginnen.

Zelfs de hormonale balans in het lichaam verbetert. Mensen die oil pulling toepassen, laten weten dat zij beter slapen en fitter aan de dag beginnen. Ook zou het kunnen zorgen voor een stralende huid en werken tegen acné.

Zo doe je het

Het is van groot belang dat je zorgt voor een ongeraffineerde, plantaardige en liefst biologische olie. Aangezien hennepzaadolie al veel gunstige effecten op de gezondheid heeft, leent deze zich uitstekend voor oil pulling. Let goed op dat je een koudgeperste olie hebt, want bij verhitting gaan er veel belangrijke stoffen verloren.

LEES OOK: 5 x hennepzaadolie is gezond

Oil pulling komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische geneeskunde, een gezondheidsleer uit India, erkend door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) [Foto: omkar.a.v, Shutterstock]

Iedere ochtend voor je begint aan je ontbijt, neem je een eetlepel hennepzaadolie en spoelt daarmee gedurende 15 tot 20 minuten langzaam je mond. Probeer de olie dus ook goed tussen je tanden en kiezen te laten komen, aangezien zich daar veel bacteriën ophopen. Af en toe een dagje overslaan is echt geen probleem, maar voor een optimaal effect zou je dagelijks met hennepzaadolie moeten spoelen.

Hoe langer je aan het spoelen bent, hoe dunner de olie wordt door de vermenging met speeksel. Nadat de tijd verstreken is, spuug je het uit. Dus NIET doorslikken, want dan krijg je alle gifstoffen die je net hebt onttrokken juist weer binnen. Daarna kan je eventueel met een tongschraper de laatste bacteriën van de tong verwijderen.

Wacht vervolgens een half uurtje met eten en drinken en je kunt een schone start van de dag maken!

[Openingsfoto: Rommel Canlas, Shutterstock]