(advertenties)
(advertentie)

In allerlei oude culturen wordt de cannabisplant al eeuwen traditioneel gebruikt als remedie tegen verschillende kwalen. In de Ayurveda bijvoorbeeld. Dit is een traditionele Indiase geneeskunde die al honderden jaren wordt toegepast. Kennis waar we van kunnen leren.

Wat is Ayurvedische geneeskunde?

Ayurveda is traditionele geneeskunde afkomstig van het Indiase subcontinent. Het is een therapeutisch systeem dat de regeneratieve capaciteit van het lichaam respecteert. Deze capaciteit zorgt ervoor dat dingen die stuk zijn in het lichaam vanzelf weer helen, zoals bijvoorbeeld een botbreuk of beschadigingen aan de lever. Als je namelijk een derde van je lever weghaalt, zal dat weer terug groeien.

Naast dat fysieke aspect van genezen, is er bij Ayurvedische geneeskunde veel aandacht voor de geestelijke gezondheid. Bovendien geloven Ayurvedische genezers dat het fysieke lichaam, de psyche en de ziel van de patiënt nauw met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden. Dit noemt men ook wel een holistische benadering, die stelt dat je het lichaam niet kan genezen als geest en ziel niet in balans zijn.

Ayurveda is dus een methode die zich richt op het behandelen van lichaam, geest en ziel, terwijl het richtlijnen promoot voor een gezondere levensstijl. Dat is namelijk een essentieel onderdeel van ziektepreventie aldus dit oude systeem.

Gebaseerd op eeuwenoude helende technieken die grotendeels gebaseerd zijn op het gebruik van planten en plantaardige producten zoals neem of cannabis, begrijpt Ayurveda dat het lichaam werkt als deze drie krachten in balans zijn:

Vata: beweging

Deze kracht is verantwoordelijk voor de ademhaling, het zenuwstelsel en fysieke processen in en door het lichaam.

Pitta: stofwisseling

Deze kracht regelt de spijsvertering en de lichaamstemperatuur. Hoe gezonder je eet, hoe gezonder je lichaam functioneert.

Kapha: structuur

Deze kracht geeft stevigheid en stabiliteit aan het lichaam en houdt de vloeistofhuishouding in balans.

Als deze drie krachten in evenwicht zijn, is dat van onschatbare waarde voor de gezondheid, aldus deze geneeswijse. Maar als deze elementen uit balans raken, dan kunnen ziektes makkelijker ontstaan.

Cannabis in de Ayurveda

Bahang, een Bergdorpje in India waar cannabisplanten weelderig groeien [Shutterstock/Murgermari]

Cannabis wordt genoemd in Ayurvedische geneeskundige teksten, die teruggaan tot de vijftiende eeuw. De plant wordt daarin ‘vijaya’ of ‘siddhi’ genoemd en heeft een lange geschiedenis van gebruik in de Ayurveda.

Toch waarschuwt deze geneeskunde ook voor overmatig gebruik van cannabis, die daardoor giftig kan worden en zeer verdovend. Ayurveda gelooft dat misbruik van cannabis zelfs kan leiden tot het beschadigen van de ziel. Met name bij het misbruiken van de hars, die de Ayurveda gebruikt om een soort hasj mee te maken, charas genaamd.

Dit gezegd hebbende, worden charas en allerlei delen van de cannabisplant medicinaal gebruikt in de Ayurveda. De bladeren en stengels zijn bovendien een veel voorkomend ingrediënt in kruidenremedies die worden ingezet om de spijsvertering te verbeteren of als pijnstiller, kalmerend middel, krampstillend middel en zelfs lustopwekkend middel.

Dit behandelt Ayurveda met cannabis

De ayurvedische geneeskunde gebruik cannabis – samen met andere componenten – om verschillende ziekten te behandelen. Ze geloven dat elk ziekte een andere vorm van voorbereiding en toediening vereist om het effect te versterken. De basis voor toediening is vaak wel een op cannabis gebaseerde Indiase drank die Bhang heet.

Hypertensie
Bhang wordt gebruikt als behandeling voor een hoge bloeddruk. Dit is overigens niet het enige middel dat de Ayurveda gebruikt voor deze kwaal. Er zijn ook varianten zonder cannabis.

Glaucoma
Dit oogdrukprobleem kan ook worden behandeld met Bhang. Het middel wordt gebruikt om de intraoculaire druk te verminderen en voor de incidentele stimulatie van het zenuwstelsel.

Cannabis als een diureticum
Het lichaam vocht laten afvoeren kan belangrijk zijn om een blaasontsteking te verminderen, een hoge bloeddruk tegen te gaan en nierstenen te verwijderen.

Cannabis als helende substantie
Een ander medicijn binnen de Ayurvedische geneeskunde is gedroogd plantmateriaal vermalen en pureren. Deze puree brengt men aan op open wonden om het genezingsproces te versnellen.

Huidinfecties
Een pasta van verse cannabisbladeren wordt gebruikt voor de behandeling van huidinfecties en kwalen zoals huiduitslag, irritatie, herpes en om verlichting te bieden tegen jeukende en pijnlijke huid.

Gebrek aan eetlust en problemen met spijsvertering
In combinatie met spijsverteringskruiden wordt Bhang gebruikt om de stofwisseling goed te laten functioneren.

Seksuele disfunctie
In combinatie met andere kruiden en bepaalde voedingsmiddelen zoals amandelen en sesamzaden, wordt Bhang een krachtige lustopwekker. Dit middel werd daarom vaak geserveerd aan de bruid, om een succesvolle huwelijksnacht te bevorderen. Volgens de Ayurvedische geneeskunde mag dit effect voor dergelijke doelen slechts af en toe worden gebruikt. Overmatig gebruik zou namelijk een tegenovergesteld effect hebben.

Hindu-priester maakt bhang met melk en cannabis. [Shutterstock/Alexander Mazurkevich]

Cannabis als eetlustremmer
Zoals we in andere artikelen al hebben opgemerkt, kunnen cannabinoïden een tegengesteld effect hebben. Of, anders gezegd, ze hebben volledig tegenovergestelde effecten wanneer ze worden gecombineerd met andere stoffen of wanneer ze in verschillende doses worden toegediend. Daarom kan het zijn dat je honger krijgt van cannabis. Maar je kan er ook diabetes mee voorkomen.

Ayurvedische geneeskunde kent dit tegenstrijdige effect al honderden jaren en ontwikkelt recepten die cannabis combineren met andere kruiden zodat ze zowel de eetlust en het libido kunnen onderdrukken als stimuleren.

Psychische aandoening
De hars van cannabis wordt af en toe gebruikt voor de behandeling van psychiatrische aandoeningen en de chara’s worden gebruikt als remedie tegen slapeloosheid.

Cannabis gebruiken volgens Ayurveda

Ayurvedische geneeskunde stelt dat cannabis nuttig is bij de behandeling van verschillende ziekten. Maar ze waarschuwen ook dat verkeerd gebruik juist leidt tot verslechtering van lichaam en geest.

Volgens dit oude systeem verandert het langdurig gebruik van cannabis de drie basiskrachten die het lichaam en geest beheersen (vata, pitta en kapha) en daardoor kunnen juist onevenwichtigheden ontstaan. Interessant genoeg is dit traditionele medicijn al eeuwenlang op de hoogte van veel conclusies die huidige wetenschappelijke studies doen.

Ayurvedische geneeskunde beschouwt cannabis als zeer heilzaam, zeker als het in combinatie met andere kruiden wordt gebruikt. Tegelijkertijd waarschuwen ze voor het gevaar van overmatig gebruik, waardoor cannabis juist de balans in het lichaam kan verstoren.

Wat kunnen we leren van Ayurveda?

De reguliere Westerse geneeskunde beweert dat zij voor bijna alle aandoeningen wel een pil hebben die kan genezen of symptomen bestrijdt. Traditionele geneeskundige kennis, afkomstig uit bijvoorbeeld China of India, benadrukt juist dat je een gezond lichaam krijgt of behoudt door zorg te dragen voor een goede balans.

Er is niet één element dat zaligmakend is verkrijgen van een goede gezondheid. Het is de synergie tussen allemaal verschillende elementen zoals gezonde en gevarieerde voeding, voldoende beweging, voldoende water drinken en gematigd zijn met excessen.

Is overmatig cannabis gebruiken ongezond? Dat kan goed. Net als dat overmatig hardlopen en alleen maar ijsbergsla eten niet goed is voor je lichaam. Maar bij een gedoseerd gebruik, kan cannabis absoluut bijdragen aan een goede gezondheid.

Of zoals grootmoedertje lief altijd zei: te veel is nooit goed.

[Openingsbeeld: Shutterstock/Nila Newsom]