(advertenties)
(advertentie)

Naast medicinale wiet is er nog een natuurproduct dat jarenlang gebukt ging onder een verbod, maar nu weer volop in de schijnwerpers staat. Dit zijn psilocybine-houdende paddenstoelen ofwel paddo’s. Onderzoek suggereert zelfs dat één dosis psilocybine je voorgoed kan laten stoppen met roken.

Wellicht denk je nu: “Hé dit is toch Mediwietsite, niet Medipaddosite?”. Dat klopt, maar dit nieuws vond de redactie te mooi om te laten liggen. Bovendien hebben wiet en paddo’s meer gemeen dan je misschien denkt.

Ze groeien beide in de natuur en bevatten beide stoffen die mensen zowel recreatief als medicinaal gebruiken. Er gold jarenlang een hardnekkig verbod op zowel wiet als paddo’s dat wetenschappelijk onderzoek belemmerde. Maar de laatste jaren is er weer volop aandacht voor de medicinale eigenschappen van zowel cannabinoïden in wiet als psilocybine in paddenstoelen.

Stoppen met roken

De werkzame stof in paddo’s kan helpen om sigaretten voorgoed vaarwel te zeggen. [Shutterstock/Hriana]

Deze aandacht leidde er onder meer toe dat men in cannabidiol (CBD) – een bestanddeel in wiet – een goed hulpmiddel ontdekte om te stoppen met roken. Psilocybine lijkt CBD hierin genadeloos af te troeven. Wetenschappers ontdekten namelijk dat een enkele dosis psilocine er voor kan zorgen dat iemand volledig van zijn rookverslaving afkomt.

In het beroemdste medische instituut in de Verenigde Staten, Johns Hopkins, vindt tegenwoordig fascinerend onderzoek plaats naar het gebruik van hallucinogenen als medicijn. En de resultaten zijn veelbelovend, met name als het gaat om het gebruik van psilocybine om verslavingen te behandelen.

Via de website van het Johns Hopkins Center for Psychedelic and Consciousness Research zoekt men naar mensen die mee willen doen met diverse onderzoeken naar paddo’s. Davi Peterson (zie video) is een van de mensen die zich aanmeldde. Zij behoort al meer dan 25 jaar tot de verstokte rokers en klopte onlangs bij het Johns Hopkins Behavioral Biology Research Center aan als vrijwilliger voor een experiment met psilocybine.

“Ik heb alles geprobeerd en begon te denken dat ik nooit in staat zou zijn om te stoppen, dus ik ging er voor”, zegt Peterson tegenover nieuwszender CBS Baltimore. Nadat ze met de medici overlegd had kreeg ze haar eerste dosis psilocybine.


LEES MEER:


‘Meest intense ervaring uit mijn leven’

Net als cannabinoiïden in wiet liggen psilocybine in paddenstoelen onder een medicinaal vergrootglas. [Shutterstock/Atomazul]

Psilocybine is een psychedelische stof die van nature voorkomt in meer dan 200 soorten paddenstoelen. De stof beïnvloedt net als andere hallucinogenen serotonine 2A receptoren in je hersenen. “Het zorgt voor een stroomversnelling van activiteiten in het brein die erg verschilt van wat er gebeurt als we normaal en wakker zijn”, verklaart dr. Albert Garcia-Romeu van Johns Hopkins.

De meeste mensen denken bij de term psychedelische drugs aan op LSD of magic mushrooms trippende hippies in de sixties. Maar de laatste tijd doen steeds meer wetenschappers onderzoek naar de heilzame effecten van psychedelica.

Voor verstokte roker Davi Peterson was het effect van paddo’s onmiddellijk en het hield meer dan 5 uur aan. “It started very quickly — kinda like being launched out of a space shuttle or something hurling through space”, zegt ze. “Het was erg dramatisch en erg snel. Tijd en ruimte veranderden volledig. Het was een van de meest intense ervaringen van mijn leven en dat zal het waarschijnlijk altijd blijven.”

Wetenschapper Garcia-Romeu bevestigt dit: “Vaak beschrijven mensen iets wat zowel overweldigend als positief en potentieel levensveranderend is.” Voor Peterson was het vooralsnog levensveranderd; ze stopte met roken.

Oude patronen doorbreken

Johns Hopkins loopt voorop met research naar de mogelijke fysieke en mentale voordelen van psychedelische drugs zoals psilocybine. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het plaatje hieronder. Daarop zie je links een brein zonder de drug en rechts hersenen onder de invloed van psilocybine.

Rechts is veel meer connectiviteit te zien. En die kan er voor zorgen dat er een korte periode van plasticiteit (kneedbaarheid) ontstaat. Dit is een periode waarin je – onder begeleiding – de manier waarop het is brein is geprogrammeerd kan veranderen. Met andere woorden: je kan nieuwe neurologische routes aanleggen in de hersenen die oude patronen doorbreken.

Onderzoeker Garcia-Romeu: “Mensen komen vaak uit zulke sessies en beschrijven hoe hun manier van denken is veranderd, hun wijze waarop ze omgaan met mensen om zich heen”. Een effect dat zich natuurlijk niet beperkt tot het stoppen met roken of een andere (zelfvernietigende) verslaving. Paddo’s hebben ook een positief effect bij mensen die depressief zijn, aan trauma’s lijden of bang zijn om te sterven. Iets waar het Universitair Medisch Centrum Utrecht ook onderzoek naar doet.

Intensieve begeleiding

Voor alle duidelijkheid: wat de mensen aan Johns Hopkins doen met psilocybine valt niet onder recreatief drugsgebruik. Hun studies zijn gecontroleerd en wetenschappelijk. Participanten aan ‘paddo-onderzoek’ krijgen een psilocybine-pil en daarna gaan ze op een bank liggen in een rustgevende ruimte. Er is muziek en deelnemers krijgen een slaapmasker op om het aantal prikkels te beperken.

De onderzoekers verzekeren zich ervan dat de deelnemers weten dat zij veilig zijn. Soms houden ze hun hand vast of gaan ze even bij de deelnemers zitten om ze door de (soms) moeilijke ervaring heen te helpen.

Sinds de wetenschappers aan Johns Hopkins psilocybine onderzoeken, hebben al 700 mensen bovenstaand proces doorlopen. Bij een paddo-proef met 51 kankerpatiënten gaf 80 procent aan dat de drug hun gevoelens van angst en depressie verminderde. In een andere studie bleek dat eveneens 80 procent van de participanten stopte met roken na slechts één dosis psilocybine.

Momenteel werft het Behavioral Biology Center van Johns Hopkins mensen voor onderzoeken waarbij psilocybine wordt toegediend aan mensen met anorexia-nervosa, een zware depressie en het beginstadium van Alzheimer. Hier gaan we dus nog veel meer over horen!

[Openingsfoto: Shutterstock/Daniel Patrick Martin]